• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vremeplov »

  GORAN BOJČEVSKI QUINTET – Balkan Nuevo

  GORAN BOJČEVSKI QUINTET – Balkan Nuevo

  GORAN BOJČEVSKI QUINTET – Balkan Nuevo / 593841 Records DK, 2015 / CD, digital / jazz / Makedonija, Slovenija

  Goran Bojčevski je rodom iz makedonskog grada Bitola, a živi i radi u gradu Celje, Slovenija. Muziku je studirao na Universität Mozarteum Salzburg. Tu je stekao zvanje M.A. za klarinet (uz mnoga odlikovanja) u klasi Prof. Alois Brandhofera, glavnog i dugogodišnjeg klarinetiste Berlin Philharmonic Orchestra. Prije toga (2012. godine) stekao je zvanje B.A. za klarinet na Academy of Music, Ljubljana, University of Ljubljana, Slovenia. Još ranije, prošao je mnoge muzičke škole što se u detalje može vidjeti u njegovoj biografiji objavljenoj na Facebook stranici, na linku OVDJE.

  Bogata je i Goranova aktivnost na polju prezentovanja njegove muzike – bilježe se ovi milestones – bio je član srednješkolskog orkestra (1997 – 2001), nastupio je na Academy of Music, Sofia, Bulgaria (1999), nastupio sa FYROM Philharmonic Orchestra, Skopje, osvajao pet prvih nagrada na Mazedonian national takmičenjima, Bitola i Skopje (1995 – 2000), dobio zlatni certifikat na nacionalnom takmičenju TEMSIG, Ljubljana, Slovenia (2004)… Nastupao je kao solista slovenske etno grupe Terrafolk, kao solista Slovenian Philharmonic Orchestra, kao solista Bläserphilharmonie Mozarteum Salzburg (2008) i još mnogo toga što je, svima zainteresovanima, također, dostupno na linku OVDJE.

  Diskografija – Marko Hatlak & Kapobanda – Marko Hatlak & Kapobanda (Klopotec, 2016) ; Goran Bojčevski Quintet – Balkan Nuevo (593841 Records DK, 2015)

  Goran Bojčevski Quintet su: Goran Bojčevski (clarinet) ; Tomaž Marčič (accordion) ; Dejan Berden (piano) ; Miha Koren (double bass) ; Nino Mureškič (percussion)

  Goran Bojčevski Quintet izvodi autorsku muziku komponovanu i aranžiranu od strane Gorana Bojčevskog. Svi muzičari, bez imalo dvojbe, svaki u svom domenu doprinosi ukupnoj perfekciji ovog djela. Kada se njihove individualne energije spoje, nastaje dokaz da je međuigra između raznih muzičkih žanrova moguća, ali to daje i posebnu magiju. Oni kažu – “Balkan Nuevo” je novi stil u muzici, razvijen do perfekcije od strane Gorana Bojčevskog. Ta muzika predstavlja most između bogate muzičke tradicije Balkana i moderne muzike izgrađene na suptilan način pod devizom – “ništa nije nemoguće“. Goran Bojčevski Quintet balkansku tradiciju unapređuje na vrlo respektabilan i u isto vrijeme progresivan način.

  Sve kompozicije na albumu, a ima ih 11, komponovao je i aranžirao Goran Bojčevski. Snimci su načinjeni u Narodnom domu Celje, juna 2015. godine. Potpuno su u pravu, Goran i njegova ekipa, kada tvrde da su kreirali novi muzički stil. Oni ga zovu Balkan Nuevo, zašto bih ja okolišao. Tačno, radi se o muzičkim elementima iz bogatog balkanskog nasljeđa odsviranim na novi, moderan način. Za tako nešto, treba imati bogato muzičko znanje, mnogo iskustva i predanosti u radu. Sve to krasi Goran Bojčevski Quintet, zato je ovo, sa umjetničke strane i uspio projekat. Koliko je bio uspio sa komercijalnog stanovišta, to ne mogu presuditi.

  U svakom slučaju, Goran Bojčevski Quintet, imaju produkt koji im služi na čast. Pet godina je prošlo od kada je ovo publikovano. Više je nego sazrelo vrijeme da nam se opet oglase. Prvi koga “prozivam” je upravo Goran. Pojavi li se u ovoj ili onoj grupacijskoj formi, imat će moju punu pažnju, a vjerujem i mnogih drugih koji cijene njegov rad.

  Goran Bojčevski Quintet – “Balkan Nuevo” – 1. On the Wings of Birds ; 2. The Day After ; 3. Cool Game ; 4. Circle ; 5. Stealing Thoughts ; 6. She ; 7. Someday ; 8. Travel ; 9. Way to Victory ; 10. Balkan Unrest ; 11. Optical Illusion

  Vezani link – KABADAYAS – IV (Bagi Communications, 2012) (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.youtube.com/channel/UCZPY3z6_sXE_F38sk1DFdig / https://www.deezer.com/en/album/11375206 / https://www.facebook.com/bojcevski.goran / https://www.facebook.com/pg/bojcevski.goran / https://www.bojcevskigoran.com /

  YT – Goran Bojčevski Quintet – She

  YT – Goran Bojčevski Quintet – On the Wings of Birds