• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  KABADAYAS – IV

  KABADAYAS – IV

  KABADAYAS – IV / Bagi Communications, 2012 / CD / jazz fusion / Makedonija

  Kabadayas je još jedan od bendova koje je iznjedrila muzička scena Makedonije. Radi se o formaciji koju čine četiri muzičara. Njihova muzika je miks makedonskih traditionala, melodičnih i ritmičnih ekspresija koje prevazilaze muzičke granice prodirući duboko u sfere jazz fusion / funk / drum & bass i dub muzike. Bazičnu jačinu bendu daje čvrsta ritam sekcija koju, po tom pitanju, garantuju dva najiskusnija makedonska muzičara – Djole (bass) – njegov sound obuhvata prostor od heavy duty i funky bassa do melodic fretless skala odsviranih invetivnom upotrebom bass synthesizera, octavefuzz pedali koje perfektno sarađuju sa Dinovim (bubnjevi) maštovitim ritmičnim inovacijama na bubnjevima i perkusijama.

  Zoranova gitara svojom perfekcijom i tonalitetom tema pokriva harmonsku stranu njihove muzike. Njegova moderna gitarska tehnika podsjeća na Hendersonov i Scofieldsov vizionarski pristup ekspresivnoj strani tog instrumenta. Sve to zaokružuje Goran, svojom virtuoznošću na klarinetu. On kombinuje emotivnost svog instrumenta sa svojim akademskim talentom. Zvuk njegovog klarineta čini rollercoaster zvuka – od magije Istoka do “be bop” zvuka Zapada.

  Još nekoliko detalja o članovima benda KabadayasDjoletova karijera počela je ranih 90-th svirajući i snimajući sa raznim bendovima. Bio je članom jednog od vodećih bendova Makedonije – benda Arhangel. Kao saradnik pri komponovanju pokazao je talenat u radu na albumu benda Seth and Beneventan Trio. U zadnje vrijeme, više od dekade, Djole je nastupao i snimao sa znanim muzičarima – Vlatko Stefanovski, Jan Akkerman, Teodosij Spasov i Stefan Milenković. Dino, koga su na početku njegove karijere smatrali za bubnjara i perkusionistu koji najviše obećava, dokazao je taj status svirajući razne muzičke stilove, od electro funka, drum and bassa do jazz fusiona sa imenima poput – Vlatko Stefanovski Trio, Teodosij Spasov, Stefan Milenković, Kiril Djajkovski i Infuse. Zajedno sa Djoletom, svirao je i na albumuima benda Seth and Beneventan Trio, a najvažnijim smatra njihov zajednički rad na snimanju blues albuma, “Thunder from the blue sky“, Vlatko Stefanovski featuring Jan Akkerman. Zoran je bio student jazz akademije i njegova karijera raste velikom brzinom. Radi kao studijski muzičar ili kao koncertni izvođač. Svirao je sa makedonskom pop zvijezdom, Karolina Goceva, a potom i u bendovima poput Infuse i South Park. Sa bendom Kabadayas, njegova muzička ekspresija dostigla je najviši nivo. Goran je znani europski muzičar, MA sa Mozart Universityja, Salzburg. Autor je Svite za orkestar i pet solista (2011.), koja je u Sloveniji nagrađena kao koncert godine. Goran i živi u Sloveniji. Njegove saradnje uključuju imena poput – Vlatko Stefanovski i Terra Folk, a i saradnju sa bendom Kabadayas.

  DiskografijaIV (Bagi Communications, 2012)

  Kabadayas su – Djole Maksimovski (bass) ; Dino Milosavljević (bubnjevi) ; Zoran Kostadinovski (gitara) ; Goran Bojčevski (klarinet)

  Trebalo je proći pet godina da ovaj album stigne do mog CD playera. Naš narod kaže – bolje ikada, no nikada. Hvala Vasji Ivanovskom, vrijednom i iskrenom muzičkom posleniku i promotoru makedonske muzičke scene, dugogodišnjem organizatoru nadaleko znanog Skopje Blues & Soul Festivala, koji mi je dostavio CD “IV” i time dao priliku da se upoznam sa radom i dostignućem tog benda.

  Pogledao sam informacije koje o tom bendu nudi Internet. Sve što o njima piše datirano je sa 2012. ili 2013. godinom. Nakon toga – tajac. Pitao sam Djoleta Maksimovskog (basistu) o čemu se tu radi. Djole je odgovorio – “Svirali smo taj album dve godine, na dve turneje u Sloveniji, na jazz festivalima u Makedoniji itd… Bile su još dve godine, između, sa malo svirki, pošto smo bili dosta zauzeti sa koncertima naokolo (sa Vlatkom Stefanovskim, na primjer). Međutim, opet smo ga svirali“. Upitan, zašto album, prvenac, nosi naslov “IV” (četvrti) – Djole je pojasnio – “Bili smo inspirirani filmom ‘The New Hope’ (Star Wars). To je film koji je bio prvi snimljen od svih delova, a ustvari je četvrti deo cele priče…“.

  Svaka muzika bazirana na bogatom makedonskom melosu, već u startu ima veliki plus. Tako je i sa ovim albumom – 7 kompozicija, 7 instrumentala. Album otvara interesantna instrumentalna tema – “Leona“. Komponovao ju je Djole Maksimovski. U građenju melodične zvučne slike učestvuju sva četiri muzičara, a prevagu u prvom dijelu nosi gitarista, da bi tu ulogu klarinet preuzeo u drugom dijelu te kompozicije. Slijedi ono što je karakteristično za makedonski melos – neparni ritmovi. Kompozicija “26 zachini za kraj” (koju potpisuje klarinetista, Bojčevski). Ritam te kompozicije je 26 osmina. Nemojte ni očekivati da možete to i zamisliti – to se nosi u genima. Ne moram ni reći da je ta kompozicija motivirana baštinom makedonskog folklora.

  Nisku bisera grade i ostale kompozicije sa albuma. Jazz je u svim ovim kompozicijama početna tačka. Međutim, članovi benda u zajednički zvuk donose razne muzičke uticaje kojima su bili izloženi – bio to folk, klasična ili rock muzika. Najvažnije od svega, sve je skladno ukomponovano. Pitko i prijemčivo.

  Počeo sam sa Djoletom, sa njim ću da i završim – “Momentalno nastupamo kao trio (Djole Maksimovski, Dino Milosavljević i Zoran Kostadinovski). Pre par meseci smo počeli sa snimanjem novog materijala. Na koncertima već sviramo i novi materijal.” Potrudit ću se da to novo izdanje primim i recenziram ćim se pojavi. I Kabadaya i posjetitelji web portala Barikada – World of Music to zaslužuju.

  Kabadayas – “IV” – 1. Leona ; 2. 26 zachini za kraj ; 3. Planet Vedra ; 4. Trans Balkan dance ; 5. Vizbaden ; 6. Nessie ; 7. Fala mi Lidija

  Vezani link – VLATKO STEFANOVSKI – Interview (Interviewer- Dragutin Matošević)
  Vezani link – JAN AKKERMAN (NL) – Interview (Interviewer – Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/Kabadayas / http://www.kabadayas.mk / http://www.bagicommunications.com

  YouTube – Kabadayas – Leona

  YouTube – Kabadayas – Fala mi Lidija (Live at Skopje guitar festival)

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .