• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  FUSION DEPOSIT TRIO (IGOR BEZGET, JURE NAJDIČ, GOGI ANDREJČ) – Dravska Suita

  FUSION DEPOSIT TRIO (IGOR BEZGET, JURE NAJDIČ, GOGI ANDREJČ) – Dravska Suita

  FUSION DEPOSIT TRIO (IGOR BEZGET, JURE NAJDIČ, GOGI ANDREJČ) – Dravska Suita / Self-released, 2019 / CD, Dig / jazz suite / Slovenija

  Igor Bezget, sjajan je gitarist i kompozitor. Godinama je bio vrlo uspješan i aktivan na slovenskoj improviziranoj muzičkoj, jazz i etno sceni. Muzikom se počeo zanimati u kasnim tinejdžerskim godinama, kao samouki muzičar-gitarist. Kasnije, otišao je na Bruckner konzervatorij u Linzu, Austrija, gdje je studirao gitaru na odsjeku za jazz kod profesora Petera Omara. Trenutno, s Biswajit Roy Chouduryjem i Suresh Talwalkarom, studira indijsku muziku Snimio je više od 40 projekata svoje izvorne muzike u raznim muzičkim stilovima unutar žanrova – jazz i world music. Tokom svojih projekata ili jam sessiona imao je priliku sarađivati s mnogim poznatim slovenskim i inozemnim muzičarima. Njegovi projekti dobili su četiri slovenske muzičke nagrade, Zlati petelin, i prestižnu hrvatsku muzičku nagradu, Porin. Nastupao je na raznim festivalima u Sloveniji i inozemstvu, a snimio je i mnoge izvorne muzičke koncerte za slovensku, hrvatsku i austrijsku televiziju. Radi i kao studijski muzičar. Autor je originalnih zvučnih zapisa, muzički je pedagog i predaje gitaru u Muzičkoj školi Logatec.

  Igor Bezget, jedan je od najutjecajnijih kompozitora i gitarista u okviru svog područja rada. Rođen je 1968. godine u Mariboru, Slovenija. Muzikom se bavio nastupajući u raznim lokalnim rock bendovima. Slušajući muziku Miles Davisa, počeo se zanimati za jazz. Studirao je s Peter O’Mara na jazz odjelu Sveučilišta Bruckner, Linz, Austija. Pored gitare, počeo je svirati i gudačke instumente (arapska lutnja ili oud i turski saz ili baglama). Pokazao je zanimanje i za indijsku muziku te je počeo svirati srod, tradicionalni sjevernoindijski gudački instrument. Proučavao je indijsku klasičnu muziku uz Biswajit Roy Chouduryja i Suresh Talwalkara.

  S godinama, razvio je vlastiti stil sviranja i komponovanja. Tokom svoje profesionalne karijere, komponovao je oko hiljadu melodija i pjesama. Puno njih snimljeno je na više od 70 projekata u kojima je imao ulogu voditelja ili suvoditelja. Od solističkih projekata, preko manjih skupina, do orkestara u različitim žanrovima, snimio je i svirao puno muzike kao vanjskli saradnik. Pored komponovanja, sviranja i snimanja, aktivan je i kao nastavnik gitare i muzičke improvizacije. Izvršio je uticaj na mnogo mlađih muzičara. Sa svojom muzikom držao je mnoge workshope i nastupao je širom svijeta, s nekim od najvećih muzičara na planeti.

  Jure Najdič i Gorazd Gogi Andrejč, na Internetu, nemaju informacija o sebi.

  Diskografija (djelomična)Igor BezgetThe Fusion Mantra (CD, Album, Mystica Music, 2008) ; Igor Bezget, Marko Črnčec, Damion Reid – Organics (CD, Album, Artomatik Records, 2016) ; Urška Gajšt & Igor Bezget – u&i (BandCamp, dig, 2016) ; Igor Bezget, Tadej Kampl, Mihail Parushev – Old Bag Suite ; Igor Bezget, Tadej Kampl, Mihail Parushev – Macedonian Suite (Live in Tetovo) (mp3 CD, 2018) ; Igor Bezget, Nikola Matošić, Žiga Smrdel – Činčin () ; Igor Bezget, Nikola Matošić, Borut Rampih – Prulček (2019) ; Fusion Deposit Trio (Igor Brezget, Jure Najdič, Gogi Andrejč) – Dravska Suita (2019)

  Fusion Deposit Trio su – Igor Bezget (guitar) ; Jure Najdič (bass) ; Gorazd Andrejč (drums)

  Radeći na recenziji albuma GOCE MICANOV, SASO POPOVSKI, OLIVER JOSIFOVSKI, OSCAR SALAS – 4, skrenuta mi je pažnja na vrijednog makedonskog instrumentalistu, Igora Bezgeta. Prvo sam poslušao njegov audio zapis – igor bezget – tadej kampl – mihail parushev – macedonian suite (live in tetovo) – postavljen na YouTube platformi. Bio je to dovoljan razlog da stupim u kontakt sa tim umjetnikom i… stigla su mi četiri njegova CD-a.

  Objašnjenje manje poznatog termina – svita – kolekcija je to više kratkih muzičkih komada koji se mogu svirati u nizu, jedan iza drugog i taj konglomerat zove se svita. Svita (suite) je riječ iz francuskog jezika i prevodi se kao “sekvenca” (jedna stvar slijedi drugu). U 17. stoljeću kompozitori kao što su Bach i Handel, pisali su svite. Igor Bezget je dokaz da se svite pišu i dan danas.

  Fusion Deposit Trio (kojeg čine – Igor Bezget, Jure Najdič i Gogi Andrejč) snimio je muzičko djelo koje je dobilo naziv “Dravska suita“. Kako su to ovi muzičari sami opisali – rijeka Drava ih je inspirisala i posvetili su joj zasluženi hommage. Njihova svita se sastoji od šest dijelova, sviranih kako i treba, jedno za drugim.

  Upoznajući se sa muzikom koji stvara Igor Bezget, dolazim do dva nepobitna zaključka. Igor Bezget najčešće svira u triju, a muzičke teme su mu jedinstvene – u formi svite. Mora se priznati da se on tu snalazi kao “riba u vodi“. Svita je samo forma u koju je smješten jasni jazz muzički izraz. Razumljivo, gitara je vodeći muzički instrument, ali u građenju kompletne zvučne slike ne zaostaje ni jako bitna, ritam sekcija, bass i bubnjevi.

  Atmosfera odsviranih dijelova ove svite – njih šest – različita je kako se mijenja i tok rijeke Drave. Atmosfera se kreće u rasponu od smirujućih do naglašenih tonova. Ta dinamika i daje vjerodostojnost ovom djelu – posveti rijeci Dravi u naboljem mogućem obliku. Iz ovog djela može se osjetiti i dramatika koju definiše riječni tok rijeke Drave gdje se brzaci smjenjuju sa mirnim riječnim tokom. Sve to dočarano nam je muzičkim instrumentima, a to mogu samo majstori svog zanata. Fusion Deposit Trio, neosporno je, čini ekipa istinskih majstora.

  Fusion Deposit Trio (Igor Brezget, Jure Najdič, Gogi Andrejč) – “Dravska suita” – 1. Brezno ; 2. Dravska vila ; 3. Flos ; 4. Lobnica ; 5. Muta, 6. Ribja steza

  https://www.facebook.com/igor-bezget-45924049375 /

  YT – Fusion Deposit Trio (Igor Brezget, Jure Najdič, Gogi Andrejč) – “Dravska Suita”