• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  FEST JAZZA KOPRIVNICA – MEĐUNARODNI JAZZ FESTIVAL (Najava)

  FEST JAZZA KOPRIVNICA – MEĐUNARODNI JAZZ FESTIVAL (Najava)

  FEST JAZZA KOPRIVNICA – MEĐUNARODNI JAZZ FESTIVAL (Najava)

  Piše: Dinko Husadžić Sansky

  Koprivnički jazz fest pratim od početka. Sjećam se da sam napisao kako bih želio da postane tradicijom i jednim od zaštitnih znakova Koprivnice… ono, kad netko kaže ime grada, vi pomislite na Podravku, ali i na jazz festival.

  To se i dogodilo, to se i događa. Peto izdanje Međunarodnog jazz festivala “Fest Jazza Koprivnica”, pred nama je, ovoga puta sa doista najjačim mogućim jazz imenima… Skidam šešir organizatorima, ali jednostavno nema koncerta i događanja koji bi se smio propustiti. Non plus ultra, rekli bi stari Latini. Bogat glazbeni program, jam sessioni, radionice za djecu i još mnogo toga za sve ljubitelje dobre glazbe i ljetnih festivala na otvorenom održat će se pod motom “Dijelimo radost i glazbu“.

  Fest jazza Koprivnica” međunarodni je ljetni open-air festival koji se od 04. do 06. srpnja 2019. godine u Koprivnici održava jubilarni – peti put. U tri dana festivalskog programa, a pod neizostavnim motom “Dijelimo radost i glazbu / Share happiness & music” koji poziva na druženje, zabavu i uživanje u dobroj glazbi u toplim ljetnim večerima, Koprivnica ponovno postaje središte jazz zbivanja i neizostavno mjesto koje će posjetiti ljubitelji koncerata uživo, ljetnih festivala i odlične jazz glazbe. Na ovogodišnjem “Fest Jazza” moći ćete uživati u izvedbama izvrsnih europskih i svjetskih glazbenika.

  Prve večeri nastupit će jedna od najposebnijih hrvatskih grupa posljednjih godina: Chui zajedno sa Jazz orkestrom Hrvatske radio televizije i projektom “Chui ovu glazbu“, za koji su dobili nagradu Porin za Najbolji jazz album 2018. godine.

  Američka pjevačica Sharon Clark, dobro je poznata američkoj publici, a na “Fest Jazza” dolazi sa nagrađivanim švedskim pijanistom Mattiasom Nilssonom. Od festivala diljem SAD-a do koncertnih dvorana u Europi, Sharon Clark oduševljava publiku svojim osebujnim glasom. Wall Street Journal naziva Sharonotkrićem” i novom Sarah Vaughan. Pobjednica je natjecanja “Billie Holiday Vocal Competition” i “American Traditions Competition“.

  Iz daleke Indije na pozornicu “Fest Jazza” dolaze The Bodhisatwa Trio, new-jazz fusion sastav iz Kalkute, Indija, koji će nam pokazati zašto su mnogi glazbenici, od Beatlesa nadalje, tražili inspiraciju u indijskoj glazbi. Njihov album “Heart of Darkness” bio je najprodavaniji nezavisni album u Indiji u lipnju 2016. godine, te je bio odabran u 10 najboljih albuma te godine prema časopisu “The Rolling Stone“. U sklopu svoje europske turneje, posjetit će i “Fest Jazza” i predstaviti svoj najnoviji album “The Grey Album” koji je koprivnička izdavačka kuća Intek Music izdala početkom 2019. godine. (Bravo Hraščanci!)

  Druge večeri festivala nastupa Borna Šercar’s Jazziana Croaticaetno jazz sastav koji uspješno spaja hrvatsku tradicijsku glazbu sa američkim jazz izričajem, čime nastoje očuvati hrvatsku glazbenu baštinu inspiriranu etno utjecajem te nametnuti nove standarde na hrvatskoj jazz sceni. Njihov posljednji, peti album, “Rise After Fall“, izašao je listopada 2018. godine i kritike ga svrstavaju u sam vrh prošlogodišnjih jazz izdanja.

  Posljednju večer festivala otvorit će jedan je od najpoznatijih suvremenih slovenskih glazbenika, klavirist, Marko Churnchetz. Surađivao s velikim imenima svjetske jazz scene, kao što su Bob Mintzer, Seamus Blake, Eric Alexander, Michael Phillip Mossman, Ron McClure, Marcus Gilmore i mnogi drugi. Prema izboru časopisa “All About Jazz“, njegov album “Devotion“, uvršten je među najboljih dvadeset jazz albuma 2014. godine. Marko Churnchetz živi i radi u New Yorku, od kuda dolaze i dva člana njegovog benda: Ameen Saleem, jedan od najperspektivnijih mladih kontrabasista na svjetskoj jazz sceni, koji je bio član Roy Hargrove Quinteta te američki r’n’b i jazz pjevač, Jonathan Hoard, nominiran za nagradu Grammy 2016. godine.

  Ovogodišnji jazz festival u Koprivnici zatvorit će glazbeni sastav Ecliptic iz Ljubljane, koji čine ponajbolji slovenski glazbenici sa bogatim glazbenim iskustvom muziciranja u različitim glazbenim žanrovima (jazz, rock, hip-hop itd.). Njihova je glazba prepuna žive, nesputane kreativnosti i uspješno spaja jazz, drum’n’bass i elektroniku. Njihov prvi album izlazi lipnja 2019. godine, a koncert u sklopu “Fest Jazza Koprivnica” biti će njegovo prvo predstavljanje u Hrvatskoj.

  Nakon glavnog programa, na Zrinskom trgu u Koprivnici, koncerti i jam sessioni će se nastaviti u Klubu Nautilus, gdje će u sklopu programa “Festivalska noć” i “Jazz Newbies” nastupiti Vedran Zec iz Osijeka, The Quartet iz Varaždina, te koprivnički bendovi, Midnight Delight i brojni drugi glazbenici u sklopu neizostavnog jam sessiona.

  Za najmlađe posjetitelje festivala, neizostavan je i program Glazbene radioniceZika, zika, muzika“, koji će se 05. srpnja 2019. godine, u dva termina, održati u koprivničkom Domu mladih pod vodstvom mlade glazbenice i profesorice violine Lucije Stanojević te pod pokroviteljstvom GKP Komunalac Koprivnica, u sklopu kojeg će djeca od 4-12 godina kroz igru učiti o ritmu, melodiji i jazz glazbi, te kako izraditi instrumente od otpadnih materijala i zatim zasvirati na njima.

  Gost festivala biti će i književnik Josip Novaković, finalist nagrade Man Booker International, koji će u organizaciji Umjetničke organizacije Artikulacije, u prostoru novouređene Galerije Mijo Kovačić, održati književnu tribinu.

  U sklopu predstavljanja puhačkih orkestara, u subotnjem jutarnjem programu, nastupit će Puhački orkestar Virje, a u sklopu festivala očekuje vas i neizostavna “Vinilija“, prodajna izložba gramofonskih ploča.

  U slučaju lošeg vremena, koncertni programi će se održati u Domu mladih Koprivnica, u ulici Hrvatske državnosti 10, a ulaz na sve programe je slobodan.

  Vidimo se 04., 05. i 06. srpnja 2019. godine na 5. “Fest Jazza Koprivnica“!

  YT – Fest Jazza Koprivnica 2018.

  . .
  . . .
  Autor priloga:
  Dinko Husadžić Sansky
  Velika Ludina, Hrvatska
  . . .
  . .