• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Raporti »

  FEST JAZZA 2016. – Koprivnica (raport)

  FEST JAZZA 2016. – Koprivnica (raport)

  FEST JAZZA 2016. – Koprivnica (raport)

  (petak 08.07.2016., prva večer)

  piše: Dinko Husadžić Sansky

  Marin Hraščanec, jedan od onih jazzističkih dobroduhova koji je, uz još nekoliko sjajnih osoba koprivničke kulture i glazbenog života (okupljenih u Jazz klubu Koprivnica), spiritus movens koprivničkog jazz festivala, pogriješio je u izjavi na jednoj od tiskovnih konferencija održanih pred festival. Naime, rekao je kako u idućih pet godina očekuje da će ovaj festival postati jedan od važnijih na hrvatskoj jazz sceni. No, ovogodišnje, drugo izdanje festivala, potvrđuje da to ovaj festival već jeste… bitan na hrvatskom, a možda i ne samo hrvatskom jazz zemljovidu.

  Udruga glazbenika i ljubitelja jazz glazbe – Jazz klub Koprivnica – uložila je golem trud u cijelu ovu priču i u sinergiji sa koprivničkom publikom, sjajnim prostorom glavnog trga, nadahnutim glazbenicima, više nego dobrim ozvučenjem… stvorila pravi ugođaj za oči i uši!

  Koprivnica, inače, ima dobru jazz tradiciju. U novije vrijeme hrvatsku jazz glazbu obilježavaju upravo mlađi glazbenici poput Tihomira Hojsaka i Vojkana Jocića, Praline & Fast Food, Gelato Sisters, Soul Sisters….etc… a ekipa koja organizira ovaj festival nije samo puna entuzijazma i samozatajne ustrajnosti spram najezde svakojakih glazbenih vjetrova, to su i ljudi koji su glazbeno obrazovani što je jamac dodatne kvalitete u organiziranju i odabiru atraktivnih imena.

  U petak, prve festivalske večeri, nastupili su sastav švedskog trubača Lasse Lindgrena (pod nazivom Lasse Lindgren Big Constellation), Miro Kadoić Sextet te portugalski udaraljkaš, skladatelj i svestrani umjetnik Marco Santos.

  Dinko - Fest jazz 2016 Koprivnica logo

  Lasse Lindgren je vrlo zanimljivo obradio glasovite skladbe švedske grupe ABBA, uz pratnju naših glazbenika poniklih iz orkestra Hrvatske glazbene mladeži. Čovjek fenomenalno komunicira s publikom, ima fini osjećaj za humor, pravi je veleposlanik jazz glazbe, pomalo vuče (u vrlo, vrlo pozitivnom smislu!) na genijalnog Maynarda Fergusona (mislim da to niti ne skriva) i općenito radi koncerte gdje Big Band postaje glazbalo na kojem Lindgren svira. Maestralno!

  Miro Kadoić Sextet nastupili su kao drugi ove večeri, ponudili su zanimljivu Kadoićevu autorsku glazbu. Miro spada u sam vrh hrvatskog jazza, višestruki je dobitnik nagrade Porin te svoj fini osjećaj za kvalitetan jazz prenosi na članove banda, a svi zajedno na publiku. Odlična izvedba.

  Portugalac, Marco Santos, pokazao se kao zvijezda prve večeri koprivničkog festivala, naime, reakcije publike na izvedbu njegova sastava bile su upravo fenomenalne. Dečki su morali svirati poprilično više od predviđenog. Santos je udaraljkaš, bubnjar, inovativni mladi glazbenik koji doista pomiče granice i ostavaruje finu interakciju s publikom, umjereno koristi elektronska pomagala, mrvicu to ide na Esbjörna Svenssona i Avishaia Cohena (ovo kao komplimenti!), članovima banda daje dovoljno prostora za improvizaciju, znalački kontrolira cijelu priču i meni je osobno jazzističko otkriće zadnjih godina. Njegovu ekipu čine Jeroen van Vliet, Michiel Stekelenburg, Rodolfo Ferreira Neves i Boris Oud. Oud je već nastupao u Koprivnici i vrlo je zanimljiv kontrabasist. Začudna je energija kojom ovi glazbenici zrače s pozornice i koliko se međusobno razumiju. Van Vliet jedan je od najcjenjenijih nizozemskih pijanista, a Stekelenburgova gitara (malo neobično – Fender Telecaster u jazzu, no, oprostit će mi Bill Frisell!) upravo himnično zvuči u nekim skladbama. Iskrena preporuka organizatorima da ih opet pozovu u Koprivnicu.

  Druženje je nastavljeno do jutra u klubu Koogla, svirali su mađarski glazbenici Ivan Tiborcz Trio, a pridružili su se i mnogi koji su nastupili na ovoj večeri.

  Dvije male zamjerke – bilo bi lijepo kad bi gradski oci produžili vrijeme za trajanje nastupa, tako bi mogli početi malo kasnije, čisto zbog boljeg ugođaja (dobar dio publike je došao tek oko 21h!), a bilo bi ljubazno i od nekih vlasnika kafića kad bi malo stišali glazbu u vrijeme koncerta na glavnom koprivničkom trgu. Sve ostalo – petica !!!!

  Evo novog jazz festivala na hrvatskoj sceni!

  Nažalost, nisam mogao nazočiti i drugoj festivalskoj večeri, ali čujem od prijatelja da je bilo također jako uspješno.

  .
  ..

  Autor teksta i fotografija:
  Dinko Husadžić Sansky
  Velika Ludina, Hrvatska

  ..
  .