• Radio show

    MŠ Pučišća, Brač

    Davor Matošević - MySpace

    Kontakt

  • Davor Matošević - YouTube

    ex-YU-singles

    Mixcloud - Radio shows

    Reklamno mjesto 8

    Reklamno mjesto 9

  • Recenzije »

    EYOT – 557799

    EYOT – 557799

    EYOT – 557799 / Ropeadope, 2020 / CD, digital / electro jazz rock fusion / Srbija

    Eyot je jazz kvartet osnovan 2008. godine u Nišu. Njihova muzika predstavlja eklektični zvuk – između rocka i jazza, punka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, čvrsto se oslanjajući na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope. Taj kvartet je izuzetno aktivan na domaćoj sceni. Ujedno, jedan je od rijetkih srpskih jazz bendova koji je ostvario uspjeh i u inostranstvu. Eyot grade jasan zvuk u cilju formiranja jakih kompozicija. Eyot su do sada uspjeli pripremiti i izdati četiri albuma. Njihovo aktuelno, peto izdanje, zove se “557799” i ono je predmetom ovog osvrta.

    DiskografijaHorizon (Ninety and Nine Records, Magnatune, Constantinus, 2010) ; Drifters (Neuklang, 2013) ; Similarity (Ninety and Nine Records, 2014) ; Innate (Metropolis Music, 2017) ; 557799 (Ropeadope, 2020)

    EYOT su – Dejan Ilijić (klavir, Moog) ; Slađan Milenović (gitara) ; Marko Stojiljković (bass) ; Miloš Vojvodić (bubnjevi) – uz gostePete Judge (truba, 1) ; Jake McMurchie (saksofon, 1)

    Prvo da razjasnim naziv albuma. “557799) odnosi se na neparne ritmove korištene u pjesmama sa ovog albuma – 5/8, 7/8 i 9/8 – ritmovi koje su nam, kažu, Turci (u vrijeme 500 godina vladavine našim prostorima) kroz svoju muziku donijeli (i ostavili) u našoj tradicionalnoj muzici

    Dejan Ilijić iz benda Eyot kaže: “‘557799’ je naš najbolji album, do sada”. Zašto mu ne povjerovati. Taj album objavljen je oktobra 2020. godine za jednu od vodećih nezavisnih izdavačkih kuća u Americi, za Ropeadope. Album je već dobio sjajne kritike. Našao se među top 10 najprodavanijih jazz albuma na Bandcampu i uvršten je na nekoliko zvaničnih Spotify lista.

    Eyot su i ovim diskografskim izdanjem ostali vijerni svom stilu. Karakterišu ga mješavine raznih muzičkih uticaja, ali skladno ukomponiranih u kristalno jasan i njima prepoznatljiv jazz fusion oblik. Muzika je bogata atmosferom koja se mijenja od kompozicije do kompozicije. Ritam sekcija svojim kreacijama daje velikog doprinosa da se sa posebnom pažnjom prate osnovne melodijske linije, a improvizacija, ima ih, naravno, i to u izobilju.

    Jazz i nije jazz ukoliko nema improvizacije inkorporirane u strukturu osnovnih kompozicija. Muzičari iz jazz kvarteta Eyot odavno su ovladali tim “gradivom” i na njima je samo da nam instrumentima prenesu svoje emocije i podijele ih sa nama. Publike koja cijeni njihov rad, ne manjka. Među takvima sam i ja.

    EYOT – “557799” – 1. Dodola ; 2. Linen ; 3. Rite ; 4. Rain ; 5. Heartbeat ; 6. Odd ; 7. 557799

    Vezani linkovi
    EYOT – Innate (Recenzent: Dragutin Matošević)
    DEJAN ILIJIĆ – Dyad (Recenzent: Dragutin Matošević)

    Foto: Vanja Keser

    https://www.facebook.com/eyotband / https://www.eyotmusic.net / https://ropeadope.com /

    YT – EYOT – 557799 (Ropeadope, 2020.)

    YT – EYOT – Dodola