• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ECLIPTIC – Trash Society

  ECLIPTIC – Trash Society

  ECLIPTIC – Trash Society / Modigo Records, 2022 / CD-r / ambiental electronics, jazz / Slovenija

  Ecliptic je jazz bend sastavljen od vrhunskih slovenačkih muzičara. Sastali su se sa ciljem da klasičnom jazzu daju svoje viđenje koje više odgovara modernom trenutku vremena. Njihova muzička fuzija uključuje razne muzičke elemente poput elektronike, ambijentalne muzike i jazza. Ecliptic govore o jedinstvenom zvučnom pejzažu, preplitanju instrumenata i bitboksa. Sličnu kombinaciju do sada nismo vidjeli. Njihova muzika – to je dijalog između digitalnog i analognog zvuka kao odraza trenutne društvene svijesti. Grupa muzičara ujedinjenih u bendu Ecliptic predstavlja se sa svojim drugim albumom, “Trash Society“. Oni i ovaj puta ostaju vjerni svom prepoznatljivom muzičkom izražaju – mješavini žanrova sa ambijentalnim elektronskim istraživanjem, čime postižu nova muzička iskustva. Njeguju dijalog između digitalnog i analognog zvuka, a slobodnom improvizacijom postižu nova unutrašnja osjećanja.

  DiskografijaThe Path of 01 (Modigo Records, 2019) ; Trash Society (Modigo Records, 2022)

  Ecliptic su – Jani Moder (gitara, efekti) ; Igor Matković (truba, elektronika) ; Jani Hace (bass, efekti) ; Murat (beatbox, efekti ) ; Žiga Kožar (bubnjevi, udaraljke, efekti)

  Ekliptika je prividna putanja koju Sunce obilježava na nebu tokom godine. Debut album SLO grupe Ecliptic, “The Path of 01“, predstavljao je njihovo muzičko putovanje ne samo zemaljskim, već, na momente, i svemirskim prostranstvima. Ako u tom obliku umjetničke slobode znate uživati, onda je to bila, a i ostala, muzika za vašu dušu. Albumom “Trash Society“, Ecliptic šire svoje horizonte i uvode nas u nova muzička prostranstva.

  Činjenica je da se, nerijetko, isti jazz muzičari oglašavaju kroz djelovanje raznih muzičkih sastava. Konkretno, mislim na dva imena – Jani Moder i Igor Matković. Pored djelovanja u bendu Ecliptic, srećemo ih i u bendu Ground Riruals. Ko zna, možda ih ima i u nekim drugim postavama. Najvažnije je da se tim djelovanjem ne ponavljaju, jer to ne bi imalo smisla. Opravdanje donose nove ideje koje se isprepliću kroz neke nove kolaboracije.

  Međuigra gitare i trube nije čest slučaj u diskografiji ovih prostora. Taj sklad sreće se u radu benda Ecliptic. Naravno, taj sklad sa svojim instrumentima upotpunjuju i ostali učesnici. Ovdje se radi o kohezionoj svirci baziranoj na autorskom radu. Sve kompozicije napisao je Jani Moder osim kompozicije br. 1 – autor je Jani Hace i kompozicije br. 7 – autor je Igor Matković. Svi članovi benda, zajednički, potpisuju aranžmane i produkciju.

  Kada preslušam neki novi album, odmah imam svoj sud o njemu. Nakon više od hiljadu recenzija u kojima sam se izrazio pozitivno, već mi je sve teže i teže naći načina pozitivno se izraziti, a pri tome se u tim iskazima ne ponavljati. To i jeste moj osnovni “problem“. Više od načina na koji se izrazim, želim da shvatite moj pozitivan stav, a ako ga i prihvatite, time još i bolje. Ovaj album ima moje potpuno uvažavanje. Grupi Ecliptic želim svako dobro i samo naprijed, u nove “pobjede“.

  Ecliptic – “Trash Society” – 1. Cosmic Adventures of Mr Squid ; 2. Forgotten Over Time ; 3. Grounding Mind (feat. Jani Moder) ; 4. Slow Blow ; 5. Soul Sampler ; 6. Alchemy of Now ; 7. It’s a Trap ; 8. Trash Society

  Foto – Screenshot

  Vezani linkECLIPTIC – The Path of 01 (Recenzent: Dragutin Matošević)

  YT – Ecliptic – Trash Society

  https://youtu.be/hpS9x7QyOCc / https://www.facebook.com/jani.moder /

  YT – Ecliptic – Cosmic Adventures of Mr Squid

  YT – Ecliptic – Forgotten Over Time