• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ECLIPTIC – The Path of 01

  ECLIPTIC – The Path of 01

  ECLIPTIC – The Path of 01 / Modigo Records, 2019 / CD, dig / electronic, ambient, jazz fusion / Slovenija

  Jani Moder (rođen 1978. godine) gitarista je svjetske klase. Postigao je međunarodnu prepoznatljivost koja traje već godinama. Ubraja se među najbolje muzičare iz Slovenije. Početke mu je obilježilo sviranje klasične gitare, još u dobi od osam godina. Kasnije se obrazovao na glasovitom i prestižnom Berklee College of Music, Boston, USA, gdje je osvojio i mnoge nagrade, a master’s degree završio je na Academy of Music, Graz, Austria. Nastupao je na raznim destinacijama uključujući kontinenta – Europe, North America i Africa. Snimao je sa brojnim svjetskim umjetnicima i ansamblima, uključujući European Movement Jazz Orchestra, a kao gostujući muzičar sarađivao je na više od 40 izdanja. Njegova vlastita diskografija broji tri albuma – Momentum (2008), Sky High Low Down (2012) i Abacus (2014) i svi su imali pozitivne kritike od strane cijenjenih recenzenata. Učitelj je gitare na Academy of Music i na Conservatoire of Music and Ballet, Ljubljana, SLO. Njegovo sviranje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

  Ecliptic je nedavno formirani bend sastavljen od vrhunskih slovenačkih muzičara. Sastali su se sa ciljem da klasičnom jazzu daju svoje viđenje koje više odgovara modernom trenutku vremena. Njihova muzička fuzija uključuje razne muzičke elemente poput elektronike, ambijentalne muzike i jazza.

  Jani Moder – DiskografijaMomentum (Goga Musica Records, 2008), Sky High Low Down (Barnette Records, 2012) ; Abacus (ZKP RTV SLO, 2014)

  Ecliptic – DiskografijaThe Path of 01 (Modigo Records, 2019)

  Ecliptic su – Jani Moder (guitars, effects) ; Igor Matković (trumpet, electronics) ; Jani Hace (bass, effects) ; Murat (beatbox, effects) ; Žiga Kožar (drums, effects)

  Ekliptika je prividna putanja koju Sunce obilježava na nebu tokom godine. Album SLO grupe Ecliptic, “The Path of 01“, predstavlja njihovo muzičko putovanje ne samo zemaljskim, već, na momente, i svemirskim prostranstvima. Ako u tom obliku umjetničke slobode znate uživati, onda je ovo muzika za vašu dušu.

  Nadobudni muzičari, amateri, žele sve što znaju, što su naučili, u jednom trenu, u jednoj pjesmi, na jednom albumu, da “istresu” iz sebe. Visokoškolovani muzičari, pak, puste da ih emocije nose, nose i nose… ne kalkulišući gdje bi ih ta avantura mogla odvesti. Tim, drugim putem, krenuli su članovi benda Ecliptic.

  Kompleksnost svog stvaralaštva, članovi benda Ecliptic opisali su ovako – “Živimo u vrijeme kada granice između naših analognih i digitalnih života postaju sve nejasnije. Članovi benda istražuju ove spojene koncepte u dijalogu izmjenjivih zvukova koji ponekad proizilaze iz kodova koji se ne mogu razlikovati. Svaki muzičar ima vlastitu muzičku podlogu koja se odražava u širokom spektru muzičkih žanrova koji se pojavljuju na albumu, prebacuju se iz dubokih ambijentalnih i plutajućih tekstura u vrlo prizemne trenutke. U ovom momentu svoje evolucije, bend čvrsto vjeruje u stvaranje muzike ovog trenutka, zbog čega je sve snimljeno uživo, svi sviraju u istoj velikoj sobi, tokom jednog dana“. Snimanje je obavljeno u RSL studiju, Novo mesto, SLO – recording engineer: Matej Gobecmixed by: John DavisBunker Studios, Brooklyn, New York – mastered by: Alex de TurcBunker Studios, Brooklyn, New York.

  Što još reći na kraju? Ovaj album, definitivno, nije za svako uho. Pogotovo ne za ono nenaviklo na muzička istraživanja i pronalaženja novih modusa muzičkog izražavanja. Sa druge strane, ovo je djelo puno neočekivanih i originalnih prevrata koji gale dušu i nude opuštajuću i intrigantnu atmosferu. To je, na kraju krajeva, muzika koja korespondira sa svijetom koji se mijenja, napušta stare postulate i ide u neke nove, još neistražene predjele. Svaki takav korak pun je emocija, uzbuđenja i neizvjesnosti. Takva je i muzika koju nam Ecliptic nude albumom “The Path of 01“.

  Ecliptic – “The Path of 01” – 1. Analog Chief ; 2. Emptiness ; 3. Catcher (E.l.a.) ; 4. Are we Digital? ; 5. Flashback ; 6. Time to Leave the Party ; 7. Saltobeat ; 8. Cowboi ; 9. Miss Feather

  Vezani linkovi
  JANI MODER’S BRAIN BLENDER – Abacus (Recenzija: Branimir Bane Lokner)
  IGOR MATKOVIĆ QUINTET – State Of Ku (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/jani.moder / https://www.facebook.com/Ecliptic-2267602300120211 / https://ecliptic3.bandcamp.com/album/the-path-of-01 / http://janimoder.com /

  YT – ECLIPTIC – The Path of 01 (Album Teaser 1)

  YT – ECLIPTIC – The Path of 01 (Album Teaser 2)