• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DJORDJE ILIJIN – Flying in the Dream

  DJORDJE ILIJIN – Flying in the Dream

  DJORDJE ILIJIN – Flying in the Dream / Multimedia Music, 2020 / CD, digital / pop, orchestral / Srbija

  Djordje Ilijin (George Ilijin, Đorđe Ilijin) rođen je aprila 1952. godine u Sremskoj Mitrovici gdje je završio Gimnaziju i Muzičku školu Petar Krančević, odsjek za klavir i flautu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, grupa Etnologija, sa temom “Tonalni sistemi u jugoslovenskoj tradicionalnoj muzici“. U gimnazijskom periodu komponovao je muziku za nekoliko pozorišnih komada, za Pozorište Dobrica Milutinović. Svirao je klavijature u lokalnoj grupi Sećanja koja je svirala u Domu omladine u Sremskoj Mitrovici i po klubovima širom Srema.

  Nastavio je svirati u grupi Tako, u kojoj je Djordje Ilijin bio klavijaturista, flautista, kompozitor… Grupa Tako bila je progressive rock, kraut rock i jazz fusion grupa iz Beograda i djelovala je od 1974. do 1981. godine. Tokom 1975. godine, grupa Tako je izdala svoje prve demo snimke – “Čujem svoje misli“, “Daždevnjak“, “Lena” i “Čudan grad“. Grupa Tako svirala je u predprogramu koncerata na turneji grupe Bijelo dugme, računajući i nastup na Koncertu kod Hajdučke česme. Novembra 1977. godine, grupa Tako i grupa S vremena na vreme održali su koncert u Domu omladine Beograda. Grupa Tako se 1978. godine pojavila i na Boom festivalu u Novom Sadu. Grupa Tako bilježi dva studijska albuma – “Tako” (1978) i “U vreći za spavanje” (1980).

  Godine 1993., njemačka izdavačka kuća, Kalemegdan Disk, objavila je oba, naprijed pomenuta studijska albuma grupe Tako, na vinilu. Albumi su sada imali nove omote koje je dizajnirao Momčilo Rajin. Sve numere na albumima snimljene su u periodu od 1975 do 1981. godine, ali ranije, ali su bile neobjavljene. Godine 1998., brazilska producentska kuća Rocksymphony izdala je oba albuma grupe Tako na kompakt disk (CD) izdanju.

  Djordje Ilijin se, uz dalje muzičko obrazovanje posvetio i arheologiji. Godine 1983., izdao je solo album “Zabranjeno prisluškivanje” (Suzy), na kojem je po malo pjevao i svirao sve instrumente osim bubnjeva (svirao ih je Vladimir Furda Furduj, bivši član bendova Elipse, Siluete i Korni grupa). Ilijin je na albumu svirao flautu, pijano, akustičnu gitaru i više vrsta klavijatura. Pratio ga je Hor Doma omladine iz Sremske Mitrovice. Muzika na albumu bila je kombinacija nježnih folk prizvuka i intenzivnog psychedelic-space rocka sa sporadičnim pjevanjem ili naracijom.

  Djordje Ilijin je kasnije imigrirao u USA, gdje je radio kao arheolog. Bavio se i muzikom – bio je i producent i kompozitor za Harlem School of Arts iz New Yorka. Tu se zadržao dvije decenije, a radio je kao korepetitor i kompozitor na časovima baleta. Trenutno opet živi i radi u Beogradu. Na tržištu je sa svojim drugim solističkim albumom – “Flying in the Dream” (Multimedia Music, 2020)

  Diskografija (djelimična) – Tako – Tako (RTV Ljubljana, 1978) ; Tako – U vreći za spavanje (PGP RTB, 1980) ; Đorđe Ilijin – Zabranjeno prisluškivanje (Suzy, 1983) ; Tako & Igra staklenih perli – Kalemegdan Disk KD1-KD5… (Cass, Promo, Smplr, Kalemegdan Disk, 1993) ; George Ilijin – Zabranjeno prisluškivanje! = Evesdropping Forbidden (CD, Album, RE, Mellow Records, 2002) ; Flying in the Dream (Multimedia Music, 2020)

  Kad je muzičar multiinstrumentalista, a pri tome i kompozitor, aranžer, programer, producent… najmanji problem mu je snimiti novi album. Veći je problem odrediti – a što snimiti? Djordje Ilijin se odlučio snimiti instrumentalni album prijatne atmosfere. Kompozicije su melodične i radijski prijemčive. Radi se o orkestralnim radovima pop usmjerenja. U ovom trenutku, takav album je više nego dobrodošao. U ova turbulentna vremena, muzika smirene atmosfere nešto je što je kontra trenutne situacije i treba je pozdraviti.

  Današnji trenutak, dostignuti razvoj muzičkog softwarea, daje priliku svakome tko zna da vlada tim programima, da stvara muziku na nivou jednog orkestra. Naravno, tom stvaralaštvu treba prići sa dobrim osjećajem mjere – ni u kom slučaju se ne smije “pretjerati“. Za ovo što je na svom albumu odradio Djordje Ilijin, pokazalo se da je sve urađeno sa dobrim smislom za lijepo, sa pravim osjećajem za mjeru.

  Muzika albuma “Flying in the Dream“, atmosferična je. Ova muzika liječi, to mogu slobodno reći. Liječi od stresa, napetosti i svakodnevne strke da bi se odradilo ovo ili ono. Sve što se ne uradi danas, ima šansu da bude odrađeno sutra. Muzika albuma “Flying in the Dream“, stigla nam je u pravi čas. Ovo je, na trenutke, filmska muzika, jer gradi slike koje nas vode u neke imaginarne predjele gdje je sve smireno i u čemu možemo samo uživati.

  Izdavačka kuća Multimedia Music je napravila pravi poslovni potez izdavanjem albuma ovakve muzičke forme. Ono što mu sada slijedi je primjerena medijska prezentacija. Ljubitelji kvalitetne muzike prepoznat će njegovu vrijednost već na prvo slušanje.

  Djordje Ilijin – “Flying in the Dream” – 1. Global News ; 2. Revival ; 3. Arabesque ; 4. Harmonica ; 5. Taxi ; 6. Lucid Dream ; 7. Sun Gazing ; 8. Wind ; 9. Renaissance ; 10. Love ; 11. Morning Star ; 12. Flying in the Dream ; 13. Haren Blues ; 14. Dance 6/8 ; 15. Leo Rising ; 16. Happy Day

  https://www.facebook.com/george.ilijin / https://www.deezer.com/en/album/137342972 / http://www.multimedia-music.com /

  YT – DJORDJE ILIJIN – Flying in the Dream – (Audio 2020)

  YT – DJORDJE ILIJIN – Love – (Audio 2020)