• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DISKODELIJA – Crvotočina

  DISKODELIJA – Crvotočina

  DISKODELIJA – Crvotočina / Dancing Bear, 2016 / CD / alternative, post punk / Hrvatska

  Diskodelija je četveročlani alternative, post punk bend iz Šibenika, osnovan 2009. godine. Pet godina im je trebalo da dođu do svog prvog albuma. Cijelo to vrijeme i nije potrošeno uzalud. Ekipa iskusnih muzičara, ranija iskustva sicala svirajući u raznim šibenskim bendovima, radila je na kristalisanju zvuka i kanalisanju svojih muzičkih ideja. Naravno, svoje trenutne domete testirali su čestim nastupima širom regiona. Polučeni hvalospjevi i dobar prijem govorili su im da su na pravom putu. Pred nama su, evo, sa svojim drugim diskografskim uratkom, album (neki ga zovu i maksi CD) sa 7 autorskih kompozicija, nazvanim “Crvotočina“.

  Diskodelija su: Magdalena Šetka Megi (klavijature) ; Rade Kristić (bubnjevi) ; Marko Vuletin (bass) ; Ivo Grubišić Rule (gitara).

  Diskografija – U vremenu (Dancing Bear, 2014) ; Crvotočina (Dancing Bear, 2016)

  diskodelija-crvotocina-cd

  Recenziju njihovog prethodnog albuma, “U vremenu“, završio sam rečenicom: “Ovaj album (članovi benda Diskodelija) svakako trebaju prezentovati što više i što dalje, ali njihov idući CD bit će presudan – dat’ će nam odgovor ‘da li su ‘plesali samo jedno ljeto’ ili…“. Na sreću mnogih, ljeto se produžilo.

  Da se razumijemo, odmah na početku, ovo nije muzika za svakoga. Ima tu dosta distorzije, psihodelije, čak i kakafonije… Ovo je muzika za one koji cijene originalnost, hrabrost da se muzikom zađe u neke nove i neistražene predjele. Da bi se shvatila i prihvatila ova muzika treba biti “open minded” i sa dugom muzičkom kilometražom.

  Već sam početak albuma, kakafonički zvuk gitare, postavlja stvar na svoje pravo mjesto, uvodi nas u ono što slijedi. Bez dileme, to nije muzika za grupno pjevanje ili za plesanje. Ova muzika vas uvodi u neki nestvari svijet – pun boja i raznog svijetla. Zaboravljate ono sve ono što vas okružuje, prepuštate se mašti… Ima tu i pjevanja, ali je ono potisnuto, više je u službi zvučne slike, nego kao zaseban element.

  Ne vjerujem da će se ova muzika moći slušati putem javnih medija – radio ili TV – ali tu su, srećom, YouTube i živi nastupi. Iskoristite te mogućnosti savremenog doba i prepustite se porukama koje odašilju ovi Šibenčani, članovi benda Diskodelija.

  Vezani link – https://barikada.com/diskodelija-u-vremenu/

  www.facebook.com/diskodelija

  logo - Dancing Bear

  Diskodelija – “Crvotočina” – 1. Bomba ; 2. Raspali ; 3. Galeb ; 4. Boka ; 5. Au ; 6. Mi ; 7. Samo

  YouTube – Diskodelija – Samo

  .
  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .
  .