• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  DINKO & ALBATROSS – Posavina pjeva (Maxi Single)

  DINKO & ALBATROSS – Posavina pjeva (Maxi Single)

  DINKO & ALBATROSS – Posavina pjeva (Maxi Single)

  U primjeru Maxi Single (album) izdanja, “Posavina pjeva“, u izvedbi grupe Dinko & Albatross, radi se o muzičkom projektu koji je nastao još davne, 1983. godine, saradnjom Dinka Delića (vokal, gitara) i grupe Albatross koju su činili – Ljubiša Tovirac (gitara), Nenad Šapić (bass gitara) i Branislav Tovirac (bubnjevi).

  Naslovna pjesma, “Posavina pjeva“, snimljena je 1993. godine u kućnom studiju, DODO, Dinka Delića, koji autorski potpisuje sve pjesme na ovom albumu, osim teksta za naslovnu pjesmu, koji je napisao Hasan Kikić. Preostale pjesme – “Između Tuzle i Mostara“, “Maya” i “LK 3821-92“, snimljene su 1983. godine u Bošnjacima, kod Županje, u studiju “Rockoko“, Želimira Babogredca, koji potpisuje i produkciju cijelog materijala.

  Dinko Delić, inače je profesor književnosti, a objavu digitalnog albuma ovako je objasnio: “Saradnja s grupom Albatross potaknuta je skladnim odnosom inače različitih stilova u sviranju gitare između Ljubiše i mene, a naročito čvrstom ritam sekcijom basista Nenada i bubnjara Brane. Raduje me da je Croatia Records prepoznala vrijednost našeg rada i potrebu da se ovi snimci otrgnu od zaborava”. (Croatia Records Press Release)

  Omot CD-a uradili su Šemso Karić iz Tuzle i Bojan Bahić, akademski slikar iz Sarajeva, na osnovu amaterskih snimaka Redžepa Kadrića iz Gradačca i Azre Aganović Bektašagić iz Tuzle. Na tim snimcima prikazani su mladi muzički dani grupe Albatross i Dinka Delića, rijeka Sava i posavska žitna polja koja je snimio oskarovac Jan Beran. Finalni remastering uradio je Tihomir Mišić u studiju Octopus Music, Modriča. Muzička urednica – Klaudija Čular. Izvršni producent albuma – Dragutin Matošević.

  Ovaj Maxi Single (album) izdat je u digitalnom obliku i dostupan je za slušanje / kupnju putem najvažnijih digitalnih servisa, kao i putem web stranice Croatia Recordsa. Printani CD priprema izdavačka kuća Repro-Karić, Tuzla.

  Dinko & Albatross – “Posavina pjeva” – 1. Posavina pjeva ; 2. Između Tuzle i Mostara ; 3. Maya ; 4. LK 3821-92

  Title photo (Nenad Šapić i Dinko Delić) – Dragutin Matošević

  Klik na link
  DINKO DELIĆ – Muzička biografija (Prikaz: Dragutin Matošević)
  DINKO DELIĆ – Daroga za Katmandu (Recenzent: Dragutin Matošević)
  DINKO DELIĆ – Gitarske i druge pjesme (Prikaz)

  https://www.facebook.com/dinko.delic1 / https://ampl.ink/BQGyO /

  Photo Gallery

  YT – Dinko & Albatross – Posavina pjeva

  YT – Dinko & Albatross – Između Tuzle i Mostara

  YT – Dinko & Albatross – Maya

  YT – Dinko & Albatross – LK 3821-92