• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DETOUR – Detour 10

  DETOUR – Detour 10

  DETOUR – Detour 10 / Aquarius Records, 2016 / CD, digital / pop, accoustic / Hrvatska

  Detour je peteročlana grupa iz Zagreba koja je do početka 2006. djelovala pod imenom Yammat. Godine 2006., dolazi do izlaska njihovog prvijenca naslovljenog imenom grupe. Album je najviše obradovao poklonike electro / pop zvuka. Detour u tom trenutku čine – Maja Posavec (vokal) ; Nenad Borgudan (gitara, semplovi) ; Aleksandar Ismailovski (klavijature) ; Alen Križaj (bass gitara) ; Edi Grubišić (bubnjevi). Maja Posavec s grupom Detour objavljuje tri studijska albuma Detour (2006.), TV (2009.) i A što ak’ ja… (2014). Posljednji od navedenih albuma dobiva nagradu Porin u kategoriji Najboljeg pop albuma. Maja potpisuje muziku i tekstove za neke od najvećih hitova grupe kao što su “Mjesec” i “Daleko“.

  Pop grupa Detour, 2016. godine obilježava 10 godina postojanja. U međuvremenu, dogodile su se velike promjene u bendu. osnovna je promjena – Gina Damjanović postala je nova pjevačica i pokazala se kao uspješna zamjena za svoju prethodnicu – Maju Posavec.

  DiskografijaDetour (Aquarius Records, 2006) ; TV (Aquarius Records, 2009) ; A što ak’ ja… (Aquarius Records, 2014) ; Detour 10 (Aquarius Records, 2016)

  Postava benda Detour koja je radila na albumu “Detour 10” su – Nenad Borgudan (gitara 1-10, vokal 3, 5-9) ; Gina Damjanović (vokal 1-10) ; Edi Grubišić Cipal (bubanj 1-10) ; Alen Križaj (bass 1-10) ; Vibor Čerič (klavir, Rhodes 1-10) ; Dominik Žagmešter (Hammond, klavir 1-10), uz gostujuće muzičare – Ante Prgin Surka (perkusije 1-10) ; Ozren Žnidarić (saksofon 3-6, 8-10) ; Dean Melki (violina 1-5, 7-10) ; Andrej Jakuš (truba 3-6, 8-10) ; Stanislav Kovačić (čelo 1-5, 7-10).

  Pjesme koje čine sadržaj albuma “Detour 10” su sa prva dva albuma grupe – “Detour” i “TV“, u novim aranžmanima, naravno. Osnovni pristup autora, Nenada Borgudana, baziran je na suprotstavljanju akustike i elektronike. Muzičku sliku ovog albuma znatno su obogatili i gostujući muzičari – Ante Prgin Surka, Ozren Žnidarić, Andrej Jakuš, Dean Melki i Stanislav Kovačić.

  Iako bi se moglo reći da je ovo kompilacioni album, ta konstatacije ne ide iz razloga mnogih promjena u odnosu na prethodnu objavu dole navedenih pjesama – promjene se odnose na novo članstvo benda kao i na nove aranžmana pjesama. Muzika je zadržala “pitkost“, a upotreba elektronskih zvukova (samplova) svedena je na razumnu mjeru. Gostujući muzičari dali su znatan obol količini prirodnog zvuka u pjesmama grupe Detour.

  Zvuk je kompaktan, pjesme su pjevne, a nerijetko zovu i na igranje. Što više da očekujemo. Detour su dobro uigrana ekipa, prave odlične pjesme i prava je šteta da se diskografski ne oglašavaju malo češće. Ime Nenada Borgudana, pojavljuje se ispod svake od pjesama sa albuma. Značajan je doprinos i Maje Posavec. Nadam se da Majin odlazak neće značiti znatan pad kvalitete budućih pjesama ove grupe.

  Detour imaju slijedeće nominacije za Porin 2017 – Nominacija u Kategoriji br. 1 – Album godine (Detour 10) ; Nominacija u Kategoriji br. 2 – Pjesma godine (“Zaljubila sam se“) ; Nominacija u Kategoriji br. 5 – Najbolji album pop glazbe (Detour 10) ; Nominacija u Kategoriji br. 10 – Najbolja izvedba grupe s vokalom (DETOUR – “Zaljubila sam se“).

  Sve ove nominacije potvrda su kvalitete ovog albuma. Vjerujem da će pjesme sa albuma “Detour 10” naći odličnog odjeka u eteru, a i kod iskrenih konzumenata lijepe pjesme.

  Detour – “Detour 10” – 1. Plešem sama ; 2. Čudno ; 3. Proljeće i ja ; 4. Zaboravi ; 5. Ljeto počinje ; 6. Zmaj ; 7. Prijatelj ; 8. Mjesec ; 9. Gledano sa strane ; 10. Tvoje lice se promijenilo

  Vezani link – DETOUR – “A što ak’ ja…” / (Aquarius Records, 2014)

  www.facebook.com/pg/grupadetour / http://www.aquarius-records.com /

  YouTube – Detour – Zaljubila sam se

  YouTube – Detour – Zmaj

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .