• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DANIEL LAZAR ALMIR MESKOVIC – Family Beyond Blood

  DANIEL LAZAR ALMIR MESKOVIC – Family Beyond Blood

  DANIEL LAZAR  ALMIR MESKOVIC – Family Beyond Blood / ALDA Records, 2023 / CD, Digital / world music / International

  Duo Daniel Lazar i Almir Mešković su muzičari poznati po virtuoznim izvedbama koje plijene emocije svojih slušatelja. Pod utjecajem narodnih tradicija, ugrađuju razne elemente u svoju muziku, stvarajući jedinstveno iskustvo. Njihovi energični nastupi, uživo, praznik su za sva osjetila, uz impresivnu sposobnost improvizacije i povezivanja s publikom. Daniel i Almir sarađivali su s etabliranim umjetnicima i institucijama kao što su – KORK, Norveško nacionalno pozorište, Toumani Diabate, Daniel Herskedal, Silje Nergard, Jelena Tomašević… Također, nastupali su na festivalima kao što su – Womex 2020 (digitalno izdanje), Exit, Oslo World, Fordefestivalen, Mela itd.

  Daniel Lazar i Almir Mešković, iza sebe imaju više od dvadeset godina iskustva s klasičnom i narodnom muzikom. Njihovi korijeni su sa Balkana i  pomiješani su s nordijskim elementima. Ta miješanja idu kroz niz stilova, u rasponu od balkanskih ritmova, nordijskog folka, do improvizacije i romske muzike.

  Daniel je rođen u Srbiji, a Almir je rođen u Bosni. Oba su odrastala uz narodnu muziku Balkana, gdje se razne muzičke kulture susreću i prekidaju. Ipak, upoznali su se u Oslu, na Norveškoj muzičkoj akademiji i tu su razvili vlastiti muzički izraz, crpeći svu ljepotu i patos gusli i harmonike u duhu žive tradicije. Godina 2022., osvojili su nagradu YAM za Najbolji koncert za mladu publiku u organizaciji Jeunesses Musicales International.

  Da predstavim i njihove saradnike na projektu “Family Beyond Blood“.

  Toumani Diabaté poznati je malijski svirač kore, često smatran majstorom toga tradicionalnog zapadnoafričkog instrumenta. S karijerom koja traje desetljećima, njegova virtuoznost i inovativni pristup kori ne samo da je uzdigao njegovu muziku, već je, također, značajno pridonio globalnom uvažavanju afričke tradicionalne muzike. Diabatéovo djelo odražava duboku povezanost s tradicijom griota, a on je i dalje istaknuta figura u očuvanju i promicanju muzičke istorija Malija i Afrike kao kontinenta.

  Balla Diabaté sin je legendarnog koraša Toumanija Diabatéa. Kroz svijet muzike ide očevim stopama.  Balla je nastavio održavati porodično nasljeđe, pokazujući svoj izniman talent i vladanje korom.

  Marja Mortensson jedna je od najistaknutijih nositeljica i prenositeljica South i umesami yoik tradicije. Također, nagrađena je sa dvije norveške nagrade Grammy kategorije tradicionalne muzike za svoje albume “Raajroe” (2021.) i “Mojhtestasse” (2018.). Sa svojim jedinstvenim vokalnim stilom i pjesmama duboko ukorijenjenim u yoik, ona dijeli priče, tradiciju i njezinu muzičku ostavštinu. Za Marju je bitno stvarati unutar nematerijalne kulturne ostavštine u kojoj je malo toga sačuvano.

  Daniel Herskedal norveški je svirač jazz tube i kompozitor poznat po pomjeranju granica tradicionalne uloge tube u jazzu. Stekao je priznanje za svoju inovativnost i žanrovski nedefinisane kompozicije, koje uključuju elemente jazza, klasike i world music stila.

  Vahid Taj je iranski pjevač koji je osvojio brojne nagrade i priznanja, što je dokaz njegovog iznimnog glasovnog umijeća. Njegov očaravajući i snažan glas osvojio je srca obožavatelja i kritičara, etablirajući ga kao jednog od najboljih u svojoj generaciji.

  Sidiki Camara smatra se jednim od vodećih savremenih udaraljkaša iz Malija. Također, smatra se jednim od utemeljitelja moderne struje Manding muzike. Proputovao je svijet, kao istaknuti udaraljkaš, s “National Ballet of Mali”.

  Jakop Janssønn, bubnjar i kompozitor iz Tromsøa, u Norveškoj. Istaknuta je osoba na norveškoj i saamijskoj muzičkoj sceni. S iskustvom u jazz izvedbama i komponiranju, on je tražen i kao muzičar. Poznat je po radu u raznim bendovima. Godine 2019., dobio je norveškog Grammyja za album “Mohjtestasse“, u žanru tradicionalne/folk muzike, kreiran u saradnji s Marjom Mortensson i Danielom Herskedalom. Godine 2016., dobio je nagradu za Mladog umjetnika godine (UngKunst-stipendet) na Arctic Arts Festivalu.

  Diskografija – Roots (Etnisk Musikklubb, 2018) ; Family Beyond Blood (ALDA Records, 2023)

  Album “Family Beyond Blood” snimili su – Daniel Lazar (violin, octave violin) ; Almir Mešković (accordion, synths) – uz gosteToumani Diabaté (kora, Mali, tracks 3,6) ; Balla Diabaté (kora, Mali, tracks 3,6) ; Marja Mortensson (vocalist, Sámi Yoik, track 4) ; Daniel Herskedal (tuba, Norway, track 4) ; Vahid Taj (vocal, Iran, track 5) ; Sidiki Camara (djembe, talking drum, Mali, tracks 3,6) ; Jakop Janssønn (percussions, Sámi/Norway, track 5) – Producers: D. Lazar – A. Mešković ; Mix & master: Peer Espen Ursjford 

  Album “Family Beyond Blood” prenosi ideju da se porodica može proširiti i izvan krvnog srodstva, ističući značaj emocionalne i socijalne veze u definiranju vlastite porodice. Muzika ovog albuma je spoj utjecaja, uključujući dirljivu rumunjsku doinu, emotivan bosanski sevdah, prozračne tradicionalne norveške Hardanger violine, ritmične i živahne afričke muzičke tradicije, graciozni francuski valcer, zamršene melodije koje podsjećaju na Iran, poetske stilove Saadija iz Shiraza i mističnog Sami yoik stila. Ti su utjecaji oblikovali zvuk, rezultirajući ovim divnim spojem. (EPK)

  Samo ovako “složena” internacionalna ekipa muzičara koju karatkerišu nacionalni muzički utjecaju obuhvativši više kontinenata, mogla je stvoriti ovako jedinstveno i kompleksno djelo. Neopterećeni ikakvim stilskim stegama, u svoj muzički izraz inkorporirali su duh muzike koju nose još iz vremena svojih odrastanja.

  I u tako velikom “složencu“, zna se ko su glavni – to su Daniel Lazar i Almir Mešković. Njihovom pristupu muzičkom izrazu teško je odoliti. Karakterišu ih velika virtuoznost sviranja, kao i nemjerljivo bogatstvo muzičkih ideja kojima nam daruju i prenose svoje muzičke poruke.

  Veliki broj uključenih saradnika aludira na muzičku “zbrku“, na zaključak da je sve van konrole. Međutim, ovaj album nije na tom tragu. Većina predstavljenog materijala ima sasvim smirenu atmosferu što daje dodatnu prijemčivost ovim kompozicijama.

  U svakom slučaju, muzika ovog albuma može “obogatiti” sve njegove slušatelje, proširiti im muzičke vidike, dati im povoda da sa velikim nestrpljenjem čekaju novo muzičko istraživanje ovog neponovljivog worl music dvojca – Daniela i Almira.

  Daniel Lazar  Almir Meskovic – “Family Beyond Blood” – 1. Valse Norvégienne ; 2. Capriccio balkanico ; 3. Kora bora ; 4. Hindsight ; 5. Jore yar ; 6. Eudoxa ; 7. Yearn ; 8. Calusul oltenesc ; 9. În grădina lu Ana ; 10. Sevdah ; 11. Lugum leik

  Klik na link – ALMIR MEŠKOVIĆ and DANIEL LAZAR – Roots (Recenzent: Dragutin Matošević)

  Foto – Thomas Leduc

  https://www.almirdaniel.com/ / https://www.facebook.com/Lazarviolin / https://www.facebook.com/meskovich88 / Daniel Lazar  Almir Meskovic – “Family Beyond Blood” (Full album)

  YT – Daniel Lazar Almir Meskovic – Valse Norvégienne

  YT – Daniel Lazar Almir Meskovic – Kora bora