• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ALMIR MEŠKOVIĆ and DANIEL LAZAR – Roots

  ALMIR MEŠKOVIĆ and DANIEL LAZAR – Roots

  ALMIR MEŠKOVIĆ and DANIEL LAZAR – Roots / Etnisk Musikklubb, 2018 / CD / instrumental folk, world music / Norway

  Dvojicu muzičara, naše gore listove, danas deklariraju kao “norveške muzičare jugoslovenskog porijekla“. Harmonikaš, Almir Mešković, poslije završenih studija klasične muzike u Sarajevu, obreo se na postdiplomskim studijama u Norveškoj. Tu je i upoznao Daniela Lazara, violinistu sa netom završenom Muzičkom akademijom u Beogradu. Izgleda da su se odmah usaglasili, uspostavili saradnju, o čemu svjedoči i ovo izdanje.

  Almir Mešković (rođen 1988. godine u Tuzli, BiH), trenutno je norveško-bosanski harmonikaš. Godine 2008./2009., Almir je dobio stipendiju kao jedan od najboljih mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine. Po završetku Muzičke akademije u Sarajevu, Almir je svoje školovanje i usavršavanje nastavio na Norwegian Academy of Music. Diplomirao je na NMH (Norwegian Accademy of Music) 2014. godine. Iza njega je više od 20 godina muzičkog iskustva. Danas on djeluje kao solista ili kao muzičar u više postava sarađujući sa vrhunskim muzičarima i institucijama.

  Almir na svom repertoaru ima raznu muziku u rasponu od baroque, contemporary, folk i world music djela. Almir Mešković je imao privilegiju raditi sa brojnim poznatim muzičarima – Kjell Habbestad, Silje Nergard, Bjarte Hjelmeland, Yakov Rubinstein, kao i sa intitucijama – Nationaltheatret, The Norwegian Broadcasting Radio Orchestra (KORK), Akershusteater, Arc Music, “Akkordeon Art“, Telenor, “Sarajevo Winter Festival” i tako dalje, i tako dalje.

  Do danas, Almir je učestvovao u mnogim muzičkim projektima, učestvovao je na više od 500 koncerata u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Hungary, Sloveniji, Poland, Czech Republic, Slovakia, Ceuta (Spain), Germany, Spain, Portugal, Italy, Greece, Sweden i Norway… Svugdje je bio odlično primljen, kako od publike, tako i od strane muzičkih kritičara.

  Daniel Lazar je srpski violinista sa rumunskim korjenima, kompozitor i crossover muzičar. Trenutno obitava u gradu Oslo, Norway. Ostao je vjeran svojim korjenima (Ovča, Berograd) i u svom radu njeguje balkansku tradicionalnu narodnu muziku, kao i clasical music, improvizacije, world music, pop…

  DiskografijaRoots (Etnisk Musikklubb, 2018)

  Album “Roots” snimili su – Almir Mešković (harmonika) ; Daniel Lazar (violina) ; Bojan Marjanović (pijano) ; Espen Wensaas (mandolina) ; Mili Oručević (vokal, gitara) ; Sanskriti Shrestha (traditional Nepal instruments) ; Steinar Ofsdal ()…

  Teško da bih čuo za ove muzičare, za ovo izdanje, da Almir Mešković nije bio uporan tražeći od mene da na njegov rad obratim pažnju. Poslije e-mail prepiske i sreli smo se, na 5 minuta. Da do tog susreta nije došlo, da tom prilikom nisam dobio album “Roots“, mnogo bih žalio. Zažalit ćete i vi, koji ovo čitate, ako ne obratite pažnju na rad ova dva umjetnika – Almira Meškovića i Daniela Lazara (sa raznim saradnicima).

  Konotacije koje harmonika nosi u našoj svijesti su njena neizostavna primjena u narodnoj muzici, u kafanama, na koncertima narodne muzike… Međutim, harmonika ima mnogo širu primjenu, pogotovo u klasičnoj muzici. Ona se kao takva posebno i izučava na mnogim svjetski poznatim akademijama. Almir i Daniel su svojim radom napravili spoj između klasične i folk muzike. To su, usudim se reći, učinili na najbolji i visoko umjetnički način. Pored virtuoznosti koju slušam u njihovim interpretacijama, prisutna je i velika doza emotivnosti što posebno mami da se rečeni album sluša od prve do zadnje “rilne“.

  Ne bih isticao ovu ili onu interpretaciju. To nikada ne radim. Neko muzičko djelo posmatram kao cjelinu, o njemu, kao cjelini i dajem svoj skromni sud. Bez ikakve zadrške ću reći – album “Roots” je maestralno i teško ponovljivo umjetničko djelo. Album “Roots” na najbolji način svijetu pokazuje ljepotu i bogatstvo balkanskog melosa. Bolje muzičke ambasadore teško da bismo mogli poželjeti. Naravno, ima ih još, i poznatijih nego su Almir i Daniel, ali sa ovim djelom, Almir i Daniel im sada sa punim pravom mogu stati rame uz rame.

  Naravno, pratit ću i nadalje njihov muzički put i o njihovim novim uspjesima, redovno vas obaviještavati. Be tuned.

  Almir Mešković and Daniel Lazar – “Roots” – 1. Hora Moldovenesca (Moldavian Dance) ; 2. Martesa (Wedding Song) ; 3. Roots ; 4. Sîrba Ţiganeasca (Gipsy Dance) ; 5. Evo scru mom radosti (Here’s Joy To My Heart) ; 6. Tiha je noć (The Night Is Silent) ; 7. Rustem ; 8. In Drum Spe Casa (On The Way Back Home / Homebound) ; 9. Skopsko oro (Dance From Skopje) ; 10. Negdje u daljini (Somewhere In Distance) ; 11. Niška Banja (Spa Bath In Niš)

  Foto: Thomas Leduc

  https://www.facebook.com/meskovich88 / https://www.facebook.com/Lazarviolin / https://www.almir.no / http://emcd.no / http://etniskmusikklubb.no /

  YT – Almir Meskovic and Daniel Lazar – Sirba Tiganeasca

  YT – Almir & Daniel – Ja vstretil vas & Mama