• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ČVRGE – Erotske i neke druge priče

  ČVRGE – Erotske i neke druge priče

  ČVRGE – Erotske i neke druge priče / Kulturni centar Maribor, Akord Records, 2023 / EP CD, Dig / ska with punk, rock, reggae fusion / Srbija

  Požarevačko-kragujevački ska/punk/reggae bend Čvrge oformljen je 2011. godine pod prvobitnim naziom Serbska. Osnivači benda (Danijel Panić i Miodrag Milovanović) željeli su da svoju svirku baziraju na čvršćem zvuku gitara, melodičnim dionicama truba i veselom ska ritmu, uz šaljive tekstove koji obrađuju današnju problematiku koja pritiska kako pojedinca, tako i cijelo društvo.

  Nastupom na Majskoj gitarijadi u Ljubičevu, 2012. godine, bend osvaja 3. mesto i od novca koji mu je kao nagrada pripao, iste godine snima svoj prvi demo snimak od 3 numere. Kako su pjesme naišle na dobar prijem kod publike, bend se odlučuje da jednu od tih pjesama ekranizuje (“Sajber Kurajber“), što je ovom sastavu donijelo još veću medijsku pažnju. Uslijedili su nastupi na raznim gitarijadama i klubovima po gradovima i manjim mjestima širom Srbije.

  Momci iz benda tokom 2012. godine rade intenzivno i isključivo ne autorskim pjesmama. Kao plod tog rada, ljeta 2013. godine, snimaju studijski prvenac pod nazivom “Ska Vulgarismo“, kada se naziv benda zvanično mijenja u Čvrge. Taj album je ubrajan u najbolja debi ostvarenja u 2013. godini, a takođe je ušao i u izbor TOP 5 albuma na takmičenju koje je organizovao Radio Beograd 202.

  Tokom 2014. godine, Čvrge počinju rad na novim pjesmama. Bend nastupa i na 48. Gitarijadi Zaječar, u revijalnom dijelu programa. U zimu 2014. godine, Čvrge ulaze u studio “Road“, kod Dragana Alimpijevića Pika, te počinju snimanje pjesama za novi EP single benda pod nazivom “Svakidašnja žurka u mom gradu“. EP single je svjetlost dana ugledao aprila 2015. godine, a publici je prezentovan i spot za pesmu “Moj grad” koja se na njemu našla. Ovo izdanje je bendu obezbedilo i prvi nastup van granica Srbije. Bend Čvrge nastupio je na XIII Rastok Fest-u u Bosni i Hercegovini, krajem avgusta 2015. godine.

  Bend aktivno nastupa po klubovima širom Srbije prezentujući snimljeni materijal i otpočinje rad na novim pjesmama. Početkom 2016. godine, Čvrge su svoje fanove obradovale video singlom za pjesmu “Manifest” (Money Fest). Nakon par nastupa u Srbiji i u Budimpešti, bend odlazi na kraću pauzu zbog privatnih obaveza i odsustva većine članova.

  Tokom 2017. godine bend aktivno radi na novim pjesmama i uzima učešće na “Demofestu“, u Banja Luci, prvoj “Punk paradi” u Požegi, “Velikogradištanskoj gitarijadi” i drugim sličnim manifestacijama.

  Bend Čvrge tokom 2018. i 2019. godine nastupa po festivalima i klubovima, te na jesen 2019. ulazi u kragujevački studio “Coolijana” i snima maksi single pod nazivom “Bazuka zvuka“. Početkom 2020. godine, bend lansira spot za pjesmu “Pivska“, koja se nalazi na pomenutom maksi singlu, kao i za pesmu “Dar“, koja otvara to izdanje.

  Bend Čvrge, trenutno, medijski i koncertno, promovira svoje aktuelno diskografsko izdanje – EP naziva “Erotske i neke druge priče“.

  DiskografijaSka Vulgarisimo (CDr, Slušaj najglasnije!, 2013) ; Svakidašnja žurka u mom gradu (CDr, EP, Slušaj najglasnije!, 2015) ; Bazuka zvuka (EP, Digital, 2020) ; Erotske i neke druge priče (EP, Kulturni centar Maribor, Akord Records, 2023)

  Muzičari benda Čvrge u vijeme rada na aktuelnom albumu bili su – Danijel Panić (vokal, trombon) ; Nikola Lončar (saksofon) ; Dušan Radovanović (gitare, prateći vokali) ; Stefan Milenković (gitare, prateći vokali) ; Marko Živković (bass gitara) ; Miloš Kostić (bubnjevi) ; Stojan Arsić (udaraljke) ; Tamara Pavlović (prateći vokali)

  Trenutnu postavu benda Čvrge čineDanijel Panić (vokal, trombon) ; Dušan Radovanović (gitara, prateći vokali) ; Stefan Milenković (gitara, prateći vokali) ; Marko Živković (bass gitara) ; Nikola Lončar (saksofon) ; Jovana Stanojević (truba) ; Miloš Kostić (bubnjevi) ; Stojan Arsić (udaraljke)

  Kao član žirija 48. Gitarijade Zaječar, imao sam priliku pratiti nastup benda Čvrge, koji je nastupio u revijalnom dijelu te manifestacije. Ovom prilikom preda mnom je njihov aktuelni EP, “Erotske i neke druge priče“.

  Tokom duge karijere, malo duže od jedne dekade, uz prekide, bend Čvrge izrastao je u ozbiljan muzički akt na našim, regionalnim prostorima. Odlikuje ga muzički stil koji je jedinstven na muzičkoj sceni ovih prostora. Radi se o dobro kontrolisanoj fuziji ska, punk, rock, reggae muzičkih elemenata. Oni ne kopiraju nikoga – oni su samo svoji.

  Muzika im je ritmična i melodična, uz “šaljive” tekstove. Album otvara kratki “Intro“, a onda slijedi salva ritma, muzike i pjesme. Muzička slika je bogata. Uz standardne rock instrumente, zvuk pojačavaju duvački instrumenti – trombon i saksofon. Pjevanje je višeglasno što dodatno “boji” cjelokupni zvuk – pojačavajući sveopći dojam. Zadnja pjesma na EP izdanju je obrada pjesme “Mojih 5 minuta“, sa prvog diskografskog izdanja benda. Novina je da je u novoj verziji ta pjesma pjevana španskim jezikom i dobila je naziv “Mis cinco minutos“.

  Sa punim sam uvjerenjem da će naredno izdanje benda Čvrge biti i bolje od dosadašnjih izdanja. Nestrpljivo iščekujem, kao i mnogobrojni njihovi fanovi, novi album benda Čvrge. Nadam se da će EP formu zamijeniti full lenghtlong play – (što se tiče trajanja) formom. Sretno!!!

  Čvrge – “Erotske i neke druge priče” – 1. Intro ; 2. Komšinica ; 3. Selfie ; 4. Mis cinco minutos (Mojih 5 minuta)

  Klik na linkČVRGE – Svakidašnja žurka u mom gradu (Recenzent: Branimir Bane Lokner)

  Foto – Božidar V. Nedeljković

  https://www.facebook.com/bandCvrge / https://www.cvrge.com /

  YT – ČVRGE – Selfie (EPErotske i neke druge priče“)

  YT – ČVRGE – Mis Cinco Minutos (EPErotske i neke druge priče“)