• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  CRNA BARBIKA – Bajkerska zona

  CRNA BARBIKA – Bajkerska zona

  CRNA BARBIKA – Bajkerska zona / FidBox, 2018 / LP, CD / rock / Srbija

  Crna Barbika je projekat koji je početkom 2017. godine osmislio Miroslav Milatović Vicko (bubnjar beogradske grupe Riblja čorba). Bend Crna Barbika takav naziv je dobio po baka Ruži, prvoj srpskoj bajkerki koja je motorom obišla cijeli svijet. Nju je krasio nadimak Crna Barbika. Njena slika se i nalazi na omotu albuma “Bajkerska zona“.

  DiskografijaBajkerska zona (FidBox, 2018)

  Članovi grupe Crna Barbika su – Nevena Filipović (vokal) ; Dušan Vanja Andrijašević (gitara) ; Miroslav Milatović Vicko (bass gitara) ; Milan Jejina Yeqy (bubnjevi) – uz gosteVidoja Božinović Džindžer (solo gitara) ; Nikola Zorić (klavijature, 7) ; Bojana Andrijašević (prateći vokali) ; Jovan JeftićJoca Zmaj (prateći vokali)

  Kada pristupam predstavljanju / recenziranju nekog diskografskog izdanja, uvijek prvo krenem sa time da biografski predstavim taj bend / njegove članove ili izvođača ukoliko je on / ona na čelu nekog projekta. U slučaju grupe Crna Barbika, biografije na Interneu nema. Razmišljao sam zašto je tako i nekoliko činjenica do kojih sam došao dali su mi zaključiti da taj bend već neko vrijeme, a ni trenutno, ni ne postoji. Album je sniman davne 2016. / 2017. godine, izdat je 2018. godine, a još uvijek se promovira. Sumnju mi je podgrijala i činjenica da ta grupa nema niti Facebook, niti svoju web stranicu… Vokalistkinja, Nevena Filipović, od 2019. godine stalna je članica benda S.A.R.S. (SvežeAmputiranaRukaSatriania). Ostali članovi su se također “snašli” u nekim drugim muzičkim sredinama.

  Za više detalja, kontaktirao sam glavnu osobu ovog projekta – Miroslava Milatovića Vicka. On mi je, u prijatnom i iskrenom telefonskom razgovoru, potvrdio neke bitne činjenice. Ideja za osnivanje tog benda bila je njegova. Vicko Milatović je, inače, autor kompletnog materijala, Okupio je ekipu dobrih muzičara. Materijal je sniman 2016. i 2017. godine. Osnovna ideja je bila da taj bend svira na raznim bajkerskim susretima u našem regionu. Dobro poznata je činjenica da se na tim susretima svira istinski rock and roll.

  Tu je sada nastao osnovni problem uzrokovan sa dvije bajkerske “politike” koje vladaju na našim prostorima – zapadnjačka, koju predvode Hell Angelsima naklonjeni bajkerski klubovi naših prostora i istočnjačka, koju predvode Noćnim vukovima (proruska bajkerska organizacija) i njima naklonjeni bajkerski klubovi naših prostora. Članovi grupe Crna Barbika su bili primorani – ili svirati samo za jedne ili samo za druge. To im, naravno, nije odgovaralo. Sam Vicko se pitao – “Što sve ovo meni treba???“. Cijeli koncept je time zauvijek pao u vodu.

  Šteta, šteta, šteta… Kao prvo – radi se o dobro koncipiranim pjesmama koje i tekstom, i melodijom, i ritmom u potpunosti odgovaraju bajkerskim očekivanjima – te pjesme su lijepi opisi najljepših bajkerskih događaja, pjevaju o ljubavi, o zajedništvu… Kao drugo – radi se o izvrsnim izvedbama od strane svih uključenih muzičara. Kao treće – ljudi se najljepše druže, provode, uživaju u muzici… a to se, najčešće, upravo i dešava na bajkerskim susretima.

  Kakva je sudbina ovog diskografskog izdanja!?! Ono ostaje kao dokumenat jednog nemalog zajedništva koje obitava u našim sredinama – tu mislim na mnogobrojne bajkerske klubove koje, uz sve naprijed navedeno, krase i mnogobrojne humanitarne akcije koje njeni članovi nesebično provode. Upravo zbog svega ovdje nabrojanoga, ta društva imaju velika sljedbeništa – prave bajkere, a i one koji to i nisu, ali rado dolaze na njihove susrete. Još jedna mogućnost je da se ove pjesme emituju putem radijskih ili TV muzičkih programa… Ako ništa, ovi nosači zvuka (LP i CD) ostaju kao dokumenti jedne lijepe ideje koju su uništili neki “vanjski” elementi.

  Crna Barbika – “Bajkerska zona” – 1. Bajker ; 2. Neka te ljuta mašina nosi ; 3. Motomanijak ; 4. Bajkerska je kuća, kuća putujuća ; 5. Crna Barbika ; 6. Bajk – Rok ; 7. Čovek na zidu smrti ; 8. Trka sa đavolom ; 9. Ako voziš kao da sutra ne postoji ; 10. Princ na belom motoru

  Foto – Promo

  https://fidbox.rs /

  YT – CRNA BARBIKA – Bajker

  CRNA BARBIKA – Neka te ljuta mašina nosi