• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  CONTUSIO – Unrest in Peace

  CONTUSIO – Unrest in Peace

  CONTUSIO – Unrest in Peace / Self-released, 2019 / dig / death metal / Bosna i Hercegovina

  Contusio je death metal sastav nastao u Tuzli 2007. godine, nakon raspada hardcore/metal benda Sacrifice, koji je dvije godine djelovao na lokalnoj sceni. Dva člana benda Sacrifice, pružila su osnovu za novi bend, s nešto drugačijim tonom. Kole (vokal, basa) i Rule (bubnjevi), odlučili su nastaviti svirati ekstremnu muziku u novom sastavu pod imenom Contusio. Mijenjaju muzički stil u death/thrash metal. Sastavu se priključuje Nedim kao gitarista te zajedno počinju raditi na razvoju novog stila i pjesama. Nakon toga, Contusio je imao priliku nastupati na nekoliko koncerata i festivala uz velike pohvale. Glavna privlačnost sastava i uspjeh u underground sceni dolaze prvenstveno iz intenzivnih i zabavnih live nastupa.

  S Ivanom (gitara od 2009. godine) i Seadom (bubnjevi od 2012. godine), kao pojačanjem, sastav je počeo stvarati svoj sadašnji zvuk death metala s očiglednim orijentiranjem na old school smjernice, mada bend nije opterećen žanrovskim etiketama te izbjegava šablone i predodređene okvire kreativnog izražavanja. Kao rezultat, jedna od stvari koja ovaj sastav izdvaja od drugih, nešto je drugačiji pristup strukturi pjesama, kao i općeniti nemar za trendove u metal muzici. Contusio je binu dijelio s bendovima kao što su Bombarder, Kuga, Necrophilisma, Agonize, Hobson’s Choice, Sihirator, Aggressor, Smut itd…

  Contusio je u prethodnom periodu snimio nekoliko low-fi izdanja, koja su služila kao demo materijali, od kojih su neki nastali snimcima uhvaćenim tokom proba (“Slay by the End“, 2008.), kao i par EP izdanja zabilježenih skromnom produkcijom u vlastitom aranžmanu (“Trauma of Detonation“, 2011. i “False Emotions“, 2014.).

  Contusio je nakon dugogodišnjeg rada na underground sceni, objavio materijal koji odražava njihovo putovanje od ranih početaka 2007. godine, pa sve do 2015. godine kada su napravljeni prvi koraci u studiju “Pogon“, zajedno sa Draženom Mulaosmanovićem. Sastav je, uz prekide, nastavio etapno da radi na albumu, sve do 2018. godine, kada su sa producentom, Eldarom Ibrahimovićem, završili produkciju i miks. Kao i svaki underground bend, nailazili su na razne prepreke i izazove, zbog čega album i nije objavljen sve do ljeta, 2019. godine. Contusio kaže da nikada nije bio jači i odlučniji te sljedeći korak za ovaj sastav je predstavljanje novoj publici, a prvenstveno, u državama našeg regiona.

  DiskografijaSlay By The End (demo / rehearsal, 2007) ; Trauma of Detonation (EP, 2011) ; False Emotions (EP, 2014) ; Unrest in Peace (Self-released, 2019)

  Contusio su – Damir Dizdarević (bass, vocals) ; Ivan Nikić (rhythm guitar) ; Nedim Šehić (rhythm, lead guitar) ; Sead Hadžić (drums)

  O samom albumu, članovi sastava Contusio kažu – “Album ‘Unrest in Peace’ sadrži 10 pjesama, od kojih i dvije instrumentalne – ‘Intro (Grotesque suffering)’ i ‘Rogus (funeral pyre’. Album je inspiriran temama života, smrti, društva, nasilja, okrutnosti i psihologije, prožet je kroz prizmu utjecaja horror filmova, filozofije, dijela Stephen Kinga, kao i svakodnevne realnosti života u modernom društvu“. Iz iznesenog citata, jasno je da članovi sastava Contusio znaju što hoće i da imaju jasnu viziju svoje budućnosti. Damir Dizdarević potpisuje muziku i tekstove za pjesme sa albuma, osim za pjesme – “Wild Instincts” (autor, Ivan Nikić) i “Rogus” (autori, Ivan Nikić i Nedim Šehić). Aranžmane potpisuju Contusio, zajednički.

  Death metal je nastao kao težnja da se postojeći heavy metal još više osnaži i da ga se razvije u muzičkom smislu te da mu se preda mračan i dijaboličan ugođaj. Ovo je postignuto uvođenjem takozvanog guturalnog ili death growl vokala koji dočarava glasove ili glasanje demona. Ritam u death metalu je izrazito ubrzan. Death metal je po svojim osobinama u cijelosti underground pokret. Tekstovi, ikonografija i ideologija death metala, obuhvaćaju okultizam, sotonizam kao i morbidnu opsjednutost negativnim stranama života.

  Po preslušavanju albuma “Unrest in Peace“, može se zaključiti da se Contusio u potpunosti uklapaju u gore navedeni koncept. Ono što ih razlikuje od drugih death metal bendova je drugačiji pristup, način i forma kojim karakterišu svoje pjesme. Contusio uspijevaju naći neočekivana muzička rješenja, a da pri tome ne izađu iz zacrtanog okvira koji karakteriše death metal. Imponuje sigurnost i čvrstina njihove interpretacije, što ukazuje da iza sebe već imaju velikog iskustva. Sve to će im znatno olakšati zacrtani plan – izlazak na muzičko tržište i izvan granica Bosne i Hercegovine.

  Iako je ovaj materijal nastajao u dužem vremenskom periodu (2009-2015), zadržao je stilsku konzistentnost i nema dijelova koji drastično “iskaču“, što je nerijetko slučaj kod drugih izvođača.  Izlazak ovog albuma, donio je sastavu Contusio veliko iskustvo, a isto tako je učvrstio njihovo samopouzdanje. Budućnost je za članove sastava Contusio sada mnogo svijetlija i vjerujem da nećemo dugo čekati na diskografski nastavak njihove muzičke karijere.

  Contusio – “Unrest in Peace” – 1. Intro (Grotesque Suffering) ; 2. Holy Shadows from the Empty Grave ; 3. Hate ; 4. Human Fatality ; 5. Rogus (Funeral Pyre) ; 6. Resurrection of Irony ; 7. Death after Death ; 8. Slay by the End ; 9. Wild Instincts ; 10. Contusio

  Vezani link – CONTUSIO – Death metal band – Tuzla, B&H (Presentation)

  https://contusio.bandcamp.com / https://soundcloud.com/contusio / https://www.facebook.com/Contusio /

  YT – Contusio – Human Fatality

  YT – Contusio – Hate