• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BOŠTJAN GARTNER – Mimohodi

  BOŠTJAN GARTNER – Mimohodi

  BOŠTJAN GARTNER – Mimohodi / Založba Obzorja, Helidon, 2023 / blues rock, folk rock, acoustic, singer-songwriter / Slovenija

  Boštjan Gartner, slovenski je gitarist i kantautor. Rođen je decembra 1966. godine u Ljubljani. Kao kantautor, Boštjan Gartner je počeo nastupati u manjim dvoranama, od 1980-ih. Godine 1987., nastupio je na priredbi Glas mladih Slovenije u Črnomlju, a 1989. godine, uz pratnju gostujućih muzičara, snimio je prve studijske snimke u produkciji Radija Slovenije u Studiju 14. Godine 1992., u studiju Limene muzike, snimio je zbirku od osam pjesama uz samo gitarsku pratnju koju su neke radio stanice počele puštati.

  Godine 1995. i 1996., u studiju Kif Kif, snimio je prvu ploču, na kojoj su nastupali i gostujući muzičari – Blaž Grm (klavir, orgulje), Maja Repše (violina), Barbara Cerkovnik (prateći vokal), Jožef Sečnik (bass gitara) i Primož Simončič (alt saksofon). Ploča je većinoma autorsko djelo. Taj album, pod imenom “Reka“, izašao je jeseni 1996. godine. Nakon toga uslijedila su još dva albuma – “Čas brez iluzij” (2020.) i “Mimohodi” (2023.).

  Mora se pomenuti još jedno ime – to je Bojan Jurjevčič Jurki. On je, uz Boštjana, jedini muzičar na ovom albumu. U Sloveniji je dobro znano kako je Jurki dobar muzičar, još od te davne, Pop radionice osamdesetih, kada je sa svojim bendom – Basisti – stvorio mnoga vrijedna djela. Ujedno, stvarao je muziku i za pozorište, film i televiziju.

  DiskografijaReka (Akord Records, Kulturni center Maribor, 1996) ; Čas brez iluzij (Akord Records & Kulturni center Maribor, 2020) ; Mimohodi (Založba Obzorja, Helidon, 2023)

  Muzičku ekipu činili su – Boštjan Gartner (vocals, acoustic guitar) ; Bojan Jurjevčič Jurki (electric guitar, slide guitar, Dobro, banjo, harmonica, keyboards, tolkala, bass guitar, percussion, backing vocals, programmeing)

  Na inicijativu g. Gregora Zoriča iz Kulturnog centra za umjetničku produkciju i izdavaštvo, Maribor, prihvatio sam prijedlog da poslušam i napišem osvrt na dva njihova izdanja. Moj prvi izbor bio je album “Mimohodi“, koji potpisuje Boštjan Gartner. Veliki udio u nastanku ovog albuma imao je i Bojan Jurjevčič Jurki. Saradnja Boštjana i Bojana dokaz je da i danas, jasno zacrtanim kreativnim putem, mogu nastati izvanredni rezultati. Ne nužno za mainstream, naravno, ali to i nije ono kamo Gartnerova muzika cilja.

  Ova dva umjetnika su albumom “Mimohodi” prevazišli sva očekivanja. Album odlikuje ujednačen muzički stil, Boštjanov mirni i emotivni barition koji briljantno prenosi sve poruke iz tekstova predstavljenih u pjesama, a orkestracija je tako bogata i svrsishodna, mada iza svih instrumenata stoji samo jedan čovjek – Bojan.

  Moram priznati da za Boštjanov rad do sada nisam čuo. Ovim izdanjem, on me je “kupio” za sva vremena. Ubijedio me je da na njega treba obratiti ozbiljnu i posebnu pažnju jer on to svojim autorskim kompozicijama neosporno zaslužuje. Vjerujem da će i vas njegova muzika zaintrigirati, samo ako joj za to date šansu, ako je poslušate.

  Slovenačka akustičarska scena veoma je razvijena. Boštjan se svojim vrijednim radom uvrstio u prve redove te scene. Svojim narednim izdanjima, siguran sam, Boštjan možda bude i u samom njenom vrhu. Ta činjenica me ne bi mnogo iznenadila.

    

  Boštjan Gartner – “Mimohodi” – 1. Sprehod ; 2. Le nocoj še luna mila ; 3. Skrivaj te zrem ; 4. Daljave ; 5. Svetlo sonce se je skrilo ; 6. Pada sneg ; 7. Čuden gost ; 8. Prijatelj stari ; 9. Popotnik ; 10. Če še enkrat bi lahko začel

  Foto – Bojan Jurjevčič Jurki

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100090935214517 / https://www.facebook.com/jurki.bojan.jurjevcic /

  YT – Boštjan Gartner – Sprehod

  YT – Boštjan Gartner – Le nocoj še luna mila