• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  BONAČIĆ, CORVINO, LIPIĆ – Bonačić / Corvino / Lipić

  BONAČIĆ, CORVINO, LIPIĆ – Bonačić / Corvino / Lipić

  BONAČIĆ, CORVINO, LIPIĆ – Bonačić / Corvino / Lipić / Geenger Records, 2024 / LP, Digital / jazz / International

  Ivan Bonačić je rođen u Dubrovniku, 1988. godine. Tokom srednjoškolskog obrazovanja, počeo je učiti flautu, a ubrzo je pokazao interes i za sviranje saksofona, kao i za jazz djela. Ivan je muzičko školovanje nastavio u Grazu, University of Music and Performing Arts, Graz, pod patronatom prof. Karlheinz Miklina. Diplomirao je 2014. godine. Pored saksofona, svira i flautu, a povrh svega je i kompozitor. Tokom studija u Austriji, Ivan je svirao uz mnoge poznate muzičare – Carla Bley, Steve Swallow, Louis Diego Bonilla, Don Menza, Michael Abene i uz mnoge druge. Sarađivao je, ili kao izvođač ili kao studijski muzičar, sa mnogim hrvatskim sastavima i muzičarima kao što su – Valetudo, Otpisanimator, F5, Mario Rašić Balkan Zoo Ensemble, Izae, Valerija Nikolovska, Viktor Lipić, Big Band HRT-a i sa mnogim drugima. U zadnje vrijeme, sarađivao je uz producenta Roberta Nappholza, klavijaturistu Viktora Lipića, gitaristu Pippo Corvino, bubnjara Adriano Bernobića sa kojima je snimio debut album, “Kraken“, kao kolekciju svojih autorskih kompozicija (izdat 15-12-2017 za Geenger Records).

  Filip Gavranović (alias Pippo Corvino), rođen je 1. novembra 1988. godine u Puli (Hrvatska). Sviranje klasične gitare započeo je sa devet godina starosti. U Podgorici (Crna Gora), završio je osnovnu muzičku školu i prve dvije godine srednje muzičke škole u klasi profesora Nedeljka Pejovića, a ostale dvije godine u klasi profesora Srđana Bulatovića. Istovremeno, učio je svirati jazz gitaru u klasi profesora Milorada Šule Jovovića. Godine 2007., upisao je Muzičku akademiju u Cetinju (Crna Gora), odsjek klasične gitare, u klasi profesora Srđana Bulatovića. Godine 2010., upisuje University for Music and Performing Arts (KUG), Graz (Austria), odsjek jazz gitare, u klasi profesora Guido Jeszenszkya. Školovanje je završio juna 2014. godine. Filip / Pippo je svirao u nekoliko crnogorskih grupa, a gostovao je i na mnogim koncertima drugih izvođača. Ima i bogatu diskografiju. Od 2008. godine Filip / Pippo nastupa na Petrovac Jazz Festu (Crna Gora), kao i na mnogim drugim jazz festivalima (Jazz Appreciation Month, Crna Gora ; Whitefield Jazz Fest, Crna Gora ; Beograd Jazz Fest, Srbija ; Trieste Jazz Festival, Italija ; Venezia Jazz Festival, Italija…). Nastupa solo, u duetu, u kvartetu, u jazz orkestrima, a sarađuje i sa drugim muzičarima…

  Viktor Lipić, rođen je 1978. godine u Zenici, BIH. Odrasta u Zavidovićima (BiH), u porodici muzičara. Sa 13 godina svira u lokalnom rock’n’roll bendu, sve do početka rata u Bosni i Hercegovini. Godine 1995., seli u Dubrovnik, gdje nastavlja muzičku aktivnosti i započinje muzičko obrazovanje. Godinu dana kasnije dolazi u Zagreb, gdje započinje profesionalnu muzičku karijeru. Postaje članom acid-jazz benda, Mayales, snima s njima album. Upoznaje Valeriju Nikolovsku s kojom od tada tijesno sarađuje. Godine 1999., nominiran je za hrvatsku muzičku nagradu Status, za Najboljeg klavijaturistu godine. Započinje vlastiti projekt, fusion jazz band, Baobab, s kojima stvara vlastitu muziku. Viktor svira i snima za razne izvođače s hrvatske muzičke scene.

  Tri, gore pomenuta muzičara, udružili su snage i kao Bonačić, Corvino, Lipić snimili self-titled album “Bona​č​ić / Corvino / Lipić“, koji je dobar povod za nastanak ovog teksta.

  Diskografija – Bonačić, Corvino, Lipić – “Bonačić / Corvino / Lipić” (Geenger Records, 2024)

  MuzičariIvan Bonačić (flute, tenor saxophone) ; Pippo Corvino (guitar, synthesizer) ; Viktor Lipić (electric piano, digital organ)

  Ivan Bonačić, Pippo Corvino, Viktor Lipić nam autorskim albumom, “Bona​č​ić / Corvino / Lipić“, donose 6 autorskih kompozicija i 3 improvizacije. Album je snimljen uživo od strane Viktora Lipića u njegovom kućnom studiju, Lasinja, decembra 2023. godine. Edit i mix uradio je Pippo Corvino u The Burrow Studio, Vienna. Mastering potpisuje Bobo Stanišić, Adrenalin Studio, Podgorica. Producenti su, zajedno, Ivan Bonačić, Pippo Corvino i Viktor Lipić.

  Nakon nekoliko odgoda, trojac, Ivan Bonačić, Pippo Corvino i Viktor Lipić, uspio se okupiti i realizirati svoj zajednički jazz projekat. Dobra strana mu je da su se sva trojica i autorski izrazila što je dalo doprinosa raznovrsnosti cijelog projekta. O njihovom iskustvu suvišno je detaljisati. Već su se dobro iskazali svojim ranijim radom. Ovaj album samo je potvrda njihovog dobrog rada i zaslužuju pažnju šire javnosti zainteresovane za jazz scenu.

  Muzika kojom nam se predstavljaju ovi muzičari, ispunjena je dirljivim emocijama i bogatim dijapazonom energije iskazane njihovim instrumentima koji se znalački nadopunjuju i kreiraju interesantnu zvučnu sliku. Upozoravam sve one koji će ga poslušati, njihova muzika traži strpljive slušatelje. Naime, ima dijelova u kojima se “iščekuje” što slijedi “poslije“. Na kraju slušanja, jasno je da su svi ti dijelovi kompatibilni sa osnovnom zamisli svake od kompozicija i da je njihovo uključivanje bilo sasvim opravdano.

  Interesantnost ovim audio zapisima donosi i činjenica da su snimljeni bez bubnjara, koji se podrazumijeva, ali se to i ne primjećuje, jer su taj “nedostatak” ovi muzičari nadomjestili jasnom ritmikom iskazanom svojim instrumentima. Ta činjenica samo potvrđuje njihove dodatne vrijednosti. Već ovaj tekst, dovoljan je povod da se njihov album u cjelini odsluša. Sapienti sat.

  Bonačić, Corvino, Lipić – “Bonačić / Corvino / Lipić” – 1. Backwater ; 2. Rivulet ; 3. Improvisation #1 ; 4. Fading ; 5. Cat’s Paw ; 6. Improvisation #2 ; 7. Rays of Hope ; 8. Improvisation #3 ; 9. Tilia

  Klik na link
  IVAN BONAČIĆ – Kraken (Recenzent: Dragutin Matošević)
  PIPPO CORVINO (Filip Gavranović) – The Parting of the Ways (Recenzent: Dragutin Matošević)
  VALERIJA NIKOLOVSKA & VIKTOR LIPIĆ with the Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra – Well Paid Girl (Recenzent: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/ivan.bonacic / https://www.facebook.com/pippo.corvino / https://www.facebook.com/viktor.lipic / Bonačić, Corvino, Lipić – “Bonačić / Corvino / Lipić” (Full album)

  YT – Bonačić, Corvino, Lipić – Backwater

  YT – Bonačić, Corvino, Lipić – Rays of Hope