• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  IVAN BONAČIĆ – Kraken

  IVAN BONAČIĆ – Kraken

  IVAN BONAČIĆ – Kraken / Geenger Records, 2017 / CD, digital / instrumental jazz / Hrvatska

  Ivan Bonačić je rođen u Dubrovniku, 1988. godine. Tokom srednjoškolskog obrazovanja, počeo je učiti flautu, a ubrzo je pokazao interes i za sviranje saksofona, kao i jazz djela. Ivan je muzičko školovanje nastavio u Grazu, University of Music and Performing Arts, Graz, pod patronatom prof. Karlheinz Miklina. Diplomirao je 2014. godine. Pored saksofona, tako svira i flautu, a povrh sveka je i kompozitor. Tokom studija u Austriji, Ivan je svirao uz mnoge poznate muzičare – Carla Bley, Steve Swallow, Louis Diego Bonilla, Don Menza, Michael Abene i uz mnoge druge. Sarađivao je, ili kao izvođač ili kao studijski muzičar, sa mnogim hrvatskim sastavima i muzičarima kao što su – Valetudo, Otpisanimator, F5, Mario Rašić Balkan Zoo Ensemble, Izae, Valerija Nikolovska, Viktor Lipić, Big Band HRT-a i sa mnogim drugima. U zadnje vrijeme, sarađivao je uz producenta Roberta Nappholza, klavijaturistu Viktora Lipića, guitaristu Pippo Corvino, bubnjara Adriano Bernobića sa kojima je snimio debut album, “Kraken“, kao kolekciju svojih autorskih kompozicija (izdat 15-12-2017 za Geenger Records).

  DiskografijaKraken (Geenger Records, 2017)

  Na albumu “Kraken“, sarađivali su – Ivan Bonačić (saksofoni, flauta, kompozitor) ; Pippo Corvino (Filip Gavranović, gitara) ; Viktor Lipić (organa) ; Adriano Bernobić (bubnjevi)

  Prvo da objasnim što je kraken. Prema pričama mornara, kraken je morsko čudovište koje je u stanju potopiti svaki brod. Kraken se prvi put spominje u nordijskim legendama iz vremena Vikinga i tamo je opisivan kao zastrašujuće morsko čudovište od kojega su svi strepili. (Wikipedia)

  U nekom selu, u vijeću staraca sjedio je i jedan mladić. Kada se javio za riječ, rekoše mu: “Što se ti javljaš, još si mlad“. On im je odgovorio: “Jesam mlad, ali sam stare knjige čitao“. U istoj pozici je i Ivan Bonačić. Mlad je, ali je prosvirao mnoge “stare note“. Iako se radi o njegovom debut izdanju, Ivan je krenuo “ozbiljno“, ne povlađujući nikome. Odlike muzike sa ovog albuma su ravnopravni tretman svih angažovanih muzičara (instrumenata), a kada je riječ o nosiocu projekta, Ivanu Bonačiću, njegov saksofon ili flauta, uglavnom se oglašavaju nježnim tonovima. Ivan svira u cijelom tonskom spektru i sigurno zvuči – i u donjim, i u srednjim, i u gornjim tonskim registrima.

  Nema ni mjesec dana da je ovaj album na tržištu, a krenula je njegova ozbiljna (medijska i koncertna) prezentacija. Sve to govori o ozbilnjosti pristupa već snimljenom materijalu. Ivan zna da “prave muke” nastaju pošto album ugleda svjetlo dana. Ta faza, “after“, jeste najteža i najvažnija. Tko nju ne odradi kako treba, uzaludan mu sav prethodni trud. Ivan i njegovi drugari nisu od onih koji će svoju sudbinu prepustiti stihiji / sudbini. O Ivanu ćete, stoga, još mnogo i dugo slušati.

  Ivan Bonačić – “Kraken” – 1. Kraken Part I: Shadow in the Abyss ; 2. Kraken Part II: Emergence ; 3. Kraken Part III: Benevolent Dreams ; 4. Your Eyes in the Sunrise ; 5. Vague Truth ; 6. Raven’s Dilemma

  Vezani link – PIPPO CORVINO (Filip Gavranović) – The Parting of the Ways (Recenzija: Dragutin Matošević)
  Vezani link – VALERIJA NIKOLOVSKA & VIKTOR LIPIĆ with the Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra – Well Paid Girl (Recenzija: Dragutin Matošević)

  Foto – Vedran Nonacoustica

  http://ivanbonacic.com / https://www.facebook.com/ivan.bonacic / http://music.geengerrecords.com

  YT – Ivan Bonačić – Album “Kraken (Teaser)

  YT – Ivan Bonačić – Promocija albuma “Kraken” u Saloči od zrcala

  *
  * *
  * * *
  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  *  *
  *  *  *