• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vremeplov »

  BJESOVI – Sve što vidim i sve što znam (Remaster)

  BJESOVI – Sve što vidim i sve što znam (Remaster)

  BJESOVI – Sve što vidim i sve što znam (Remaster) / Metropolis Music, 2017 / CD, LP (vynil), digital / alter rock, grunge / Srbija

  Priča o grupi Bjesovi počela je krajem osamdesetih godina u Gornjem Milanovcu, kada su Zoran Marinković i Goran Marić osnovali bend Bader Majnhof, koji kasnije menja ime u Sent Gallen, pa u China Blue, da bi se na kraju zadržali na imenu koje danas znamo, Bjesovi. Bend je dobio ime po hrvatskom prevodu naslova romana “Zli dusi“, Fjodora Dostojevskog.

  Od samog početka, privukli su pažnju publike originalnom postavom – sa dva pjevača, izuzetnim scenskim nastupom, ali i depresivnom grunge muzikom kao i ličnim, teškim tesktovima.

  Prvi veliki uspjeh Bjesova bila je pobjeda na Gitarijadi u Čačku. Debitanstki album sa deset pesmama (od kojih su dvije obrade), “U osvit zadnjeg dana“, objavili su 1993. godine. Iako su imali zvanično izdanje, Bjesovi 1993. godine nastupaju u takmičarskom dijelu 27. Gitarijade Zaječar i odnose pobjedu. Iste godine pobjeđuju i na festivalu Brzi bendovi Srbije što im je donijelo značajnu medijsku pažnju i privlačilo sve brojniju publiku.

  Drugi album, “Bjesovi“, izlazi 1994. godine, a tri godine za njim i album “Sve što vidim i sve što znam“, 1997. godine. Nakon koncerta u KST-u, 13. septembra 1997. godine, Zoran i Goran raspuštaju bend.

  Bjesovi se na scenu vraćaju 2000. godine sa Zoranom Marinkovićem kao pjevačem i novom postavom. Godine 2002. za Metropolis Records objavili su live izdanje “Na živo“, koncert snimljen u Gornjem Milanovcu marta 2002. godine. Prvi studijski album u novoj postavi, “Bolje ti“, objavljuju 2009. godine, a 2015. godine izdaju album sa obradama, “Svetla svetlosti“.

  Treći, antologijski album, “Sve što vidim i sve što znam“, Bjesovi su objavili 1997. godine za Metropolis Records. Album je snimljen u Studiju “O”, a objavljen je na kaseti i CD-u. Autorski tandem, Zoran Marinković i Goran Marić, stvorili su pregršt hitova i koncertnih favorita – “Probudi me“, “Kad mi stane dah“, “Sve što vidim i sve što znam“, “Raduj se“, “Sve će se doznati“. Na ovom albumu gostovali su Dragoljub Marković (klavijature u pjesmama “Probudi me” i “Sve će se doznati“), Svetlana Spajić (vokal u “Sve što vidim i sve što znam“), Vladimir Nikić (kontrabas u “Kad mi stane dah“) i Goran Đorđević (udaraljke u “Sve će se doznati“). Muzika za pjesmu “Sve će se doznati“, bazirana je na James Bond temi, a zanimljivo za ovu numeru je i to što su u njoj citirani stihovi iz Novog Zavjeta (Lk. 12, 2-3).

  Povodom jubileja – dvadeset godina od originalnog izdanjaMetropolis Music je decembra 2017. godine objavio reizdanje ovog antologijskog albuma na CD-u u postprodukciji Olivera Jovanovića (Studio “O”). Za reizdanje ovog albuma, frontmen Bjesova, Zoran Marinković, kaže: “Ovaj album je rađen na razmeđi jednog i drugog vremena, pre i posle digitalne revolucije i svako vreme ima svoje prednosti i mane. Tu negde čovek treba da nađe svoje mesto i vidi u kom pravcu želi da ide ono što radi. Ovaj album je tada izašao bez postprodukcije. Ove godine je urađena postprodukcija u istom studiju u kojem je sniman album, u Studiju ‘O’. Oliver Jovanović je uradio to na jedan način koji se meni dopada, sačuvao je identitet tih pesama, nije ih narušio već samo osvežio“. Album “Sve što vidim i sve što znam“, biti će objavljen i na vinilu.

  DiskografijaU osvit zadnjeg dana (Sound Galaxy, 1993) ; Bjesovi (ITV Melomarket, 1994) ; Sve što vidim i sve što znam (Metropolis Records, 1997) ; Na živo (Metropolis Records, 2002) ; Bolje ti (Album + DVD-V, PGP RTS, 2009) ; Svetla, svetlosti (13x File, MP3, Nocturne Music Magazine, 2015) ; Sve što vidim i sve što znam (Metropolis Music, 2017)

  Članovi benda Bjesovi su – Zoran Marinković (vokal) ; Goran Marić (vokal) ; Predrag Dabić (gitara) ; Zoran Filipović (gitara) ; Božidar Tanasković (bass) ; Igor Malešević (bubnjevi)

  Bjesovi – “Sve što vidim i sve što znam (Remaster)” – 1. Verujem ; 2. Probudi me ; 3. Kad mi stane dah ; 4. Sve što vidim i sve što znam ; 5. Dar ; 6. Raduj se ; 7. Sve će se doznati ; 8. Moj izbor

  https://www.facebook.com/Bjesovi-53496923850 / https://www.metropolismusic.rs

  Foto – Ivica Milošević

  YT – Bjesovi – Kad mi stane dah

  YT – Bjesovi – Sve što vidim i sve što znam (album)