• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  NENAD VASILIĆ – Live in Theater Akzent

  NENAD VASILIĆ – Live in Theater Akzent

  NENAD VASILIĆ – Live in Theater Akzent / Metropolis Jazz, 2018 / CD, vinyl, dig / contemporary jazz / Srbija, Austria

  Nenad Vasilić (1975) srednje muzičko obrazovanje stekao je u Nišu, a potom je studirao na Džez akademiji u Gracu. Poslije početnih iskustava u sastavima etabliranih džez muzičara (Mark Marfi, Šila Džordan, Stjepko Gut…), 1998. godine, odlučuje da formira sopstveni kvintet (jedno vrijeme pod imenom – Vasilić Nenad Balkan Band), sa namjerom da “u repertoaru nema američkih numera“. Tokom vremena, iskristalisala se preciznija koncepcija, fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, sa melodijama i ritmovima iz bogatog nasljeđa balkanskog folklora uz koji je odrastao.

  Centralno mjesto u repertoaru zauzeli su izuzetno nadahnuti aranžmani popularnih narodnih pjesama, poput “Ajde Jano“, “Kad ja pođoh na bembašu“, “Zajdi zajdi“, “Jovane mori Jovane” i “Zapevala sojka ptica“. Potom, u program je uvrstio i muziku legendarnog romskog interpretatora, Šabana Bajramovića, kao i sve više originalnih kompozicija, pisanih u duhu narodne tradicije. Opisujući muziku kojom se bavi, Vasilić, ipak, izbjegava da je odredi kao Balkan Jazz, dopuštajući da se u njoj nađu ekstrakti jazza, folklora, klasike, heavy metala, rocka ili world music, karakterišući je jednostavno kao – njegovu muziku.

  Snimio je deset albuma pod svojim imenom, u različitim formacijama. Takođe, kao kompozitor i/ili sajdmen, učestvovao je na albumima Martina Lubenova, Lori Antonioli i Next Liberty Ensemble, a ostvario je i uspješne koncertne saradnje sa Natašom Mirković De Ro, Bojanom Zulfikarpašićem i Amirom Medunjanin. Sa projektom, “Reka“, u društvu Medunjaninove i desetak muzičara iz jugoistočne Evrope, nastupio je na muzičkom programu Olimpijskih igara u Londonu.

  Deseti, a njegov drugi koncertni album, “Live In Theater Akzent“, snimljen je 28. januara 2016. godine u bečkom pozorištu Akzent. Koncert se odigrao dan pred studijsko snimanje prethodnog albuma “Wet Paint” – osim trija koji je realizovao to ostvarenje (Nenad Vasilić – kontrabas, Bojan Zulfikarpašić – klavir, Džerod Kegvin – bubnjevi i udaraljke), u ekipi je i Volfgang Pušnig (alt-saksofon i flauta), vodeća ličnost austrijskog džeza i jedan od najbitnijih evropskih džez umjetnika danas. Na evropskom tržištu album se pojavio sredinom 2017. godine, u izdanju nemačke kuće Galileo Music.

  Album sadrži četiri Vasilićeve kompozicije koje su ranije objavljene na albumima – “Seven” (“Day By Day” i “Intro For Shaban“) i “Wet Paint” (“New Bass Song” i “Balkanesque“), rekonstrukcije starih tema Bojana Zulfikarpašića – “Grožnjan Blue” i “Full Half Moon“, kao i originalno viđenje duhovne pesme “Gospodi pomiluj“. Kontekst koncerta pruža četvorici umetnika priliku za opuštenije improvizovanje, ispunjeno strašću i snagom njihovih individualnih talenata. Posebnu vrlinu čini zvuk: visoki kvalitet snimka doprinosi da se, slušajući album, zaista osećate kao na koncertu ispred ansambla, što je obilježje svih skorijih ostvarenja Nenada Vasilića. Ovo je Vasilićevo prvo izdanje koje je licencno objavljeno za etiketu Metropolis Jazz (aprila, 2018), kao i prvo koje se pojavilo i na vinilu. Sadrži sedam numera u ukupnom trajanju od 52 minuta.

  Diskografija – Nenad Vasilić: Yugobassia (1999) ; Nenad Vasilić Balkan Band: Folk Songs (CD, Album, Origin Records, 2001) ; Nenad Vasilić Balkan Band: Joe Jack (CD, Album, Dig, Nabel, 2003) ; Nenad Vasilić Balkan Band: Live: Joe Jack Is Back (CD, ORF, 2004) ; Nenad Vasilić: Honey And Blood (CD, Connecting Cultures, 2006) ; Nenad Vasilić: Just Fly (Extraplatte, 2010) ; Nataša Mirković / Nenad Vasilić: Soulmotion (CD, Album, Bayla Records, Galileo Music Communication, 2011) ; Nenad Vasilić: Seven (CD, Album, Galileo Music Communication, 2012) ; Nenad Vasilić: Live: The Art Of The Balkan Bass (CD, Album, Galileo Music Communication, 2014) ; Nenad Vasilić: Wet Paint (CD, Album, Galileo Music Communication, 2016) ; Nenad Vasilić: Live In Theater Akzent (Metropolis Jazz, 2017)

  Album su snimili (odsvirali) – Nenad Vasilić (Double Bass) ; Wolfgang Puschnig (Alto Saxophone, Flute) ; Bojan Zulfikarpašić (Piano) ; Jarrod Cagwin (Drums, Percussion)

    

  Imam veliku sreću da sam radeći ove recenzije došao u priliku, uz puno razumijevanje izdavačkih kuća, pa i samih muzičara, lično, dolaziti do najvrijednijih izdanja sa naše regionalne scene. Jedno od njih je i ovo koje vam upravo predstavljam – Nenad Vasilić – “Live In Theater Akzent“.

  Iz gore navedenog teksta stekli ste saznanja o Nenadovom muzičkom putu, o njegovom muzičkom uzrastanju. Ono se odigralo, mahom, u meki evropske muzike, u Beču, ali je Nenad sačuvao čvrstu vezu sa rodnim korjenima, sa muzikom uz koju je odrastao. Nenad je napravio predivan spoj – klasično jazz obrazovanje spojio je sa tradicionalnom muzikom svog rodnog kraja. Time je napravio prepoznatljiv zvuk, time je i na svjetskoj sceni postao jedinstven i prepoznatljiv. Bez tih atributa – jedinstvenosti i prepoznatljivosti – malo ko se može nadati nekom većem uspjehu.

  Nenad Vasilić je izuzetno kvalitetan muzičar. Ne treba zaboraviti spomenuti i ekipu muzičara iz njegove muzičke pratnje, koji se, svaki ponaosob, odlikuje velikom kvalitetom i prepoznatljivošću na svjetskoj razini. Taj spoj stvorio je svojevrsnu magiju. To je muzika sa albuma, “Live in Theater Akzent“, koja se sluša u jednom dahu.

  Album je snimljen uživo i Nenad se nakon izvedenih pjesama nekoliko puta zahvaljivao publici, a i ja ću njemu i njegovoj ekipi reći – danke schöne – za ovaj izuzetan album, za predivnu muziku koju ste nam podarili.

  P.S. – Muziku Nenada Vasilića predstavio sam i u svojoj radijskoj emisiji Krilati kotači br. 10https://www.mixcloud.com/dragutin-matosevic/010-krilati-kotaci-15-12-2018-radio-show/. Pa, ko voli, nek’ i posluša.

  Nenad Vasilić – “Live In Theater Akzent” – 1. Groznjan Blue ; 2. Full Half Moon ; 3. Day By Day ; 4. Gospodi pomiluj ; 5. New Bass Song ; 6. Balkanesque ; 7. Intro For Shaban

  Foto – Miljan Nedeljković

  http://www.vasilic.com / https://www.facebook.com/NenadVasilicMusic /

  YT – Nenad Vasilic – New Bass Song

  YT – Nenad Vasilic Trio – Full Half Moon

  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  * * *
  * *