• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DIGRESIJA – Progres

  DIGRESIJA – Progres

  DIGRESIJA – Progres / Metropolis Music, 2018 / CD, dig / alternative rock / Srbija

  Digresija je grupa nastala u Beogradu, 1989. godine. Nakon perioda ličnih i kolektivnih drama, grupa 1994. godine snima svoj prvi album u kasetnom izdanju pod nazivom “Lice ulice“, koji izdaje Sloba Selena i njegova izdavačka kuća “Music Yuser” iz Novog Sada. Iste godine Digresija nastupa u KST-u kao predgrupa novosadskoj grupi Boye.

  Početkom 1996. godine, grupa Digresija, u studiju Akademija, snima single sa dvije pjesme – “Rat i brat” i “Velika voda” – sa Aleksandrom Radosavljevićem kao producentom i Nikolom Vranjkovićem kao snimateljem. Iste godine, grupa učestvuje na Festivalu alternativnog roka u Aranđelovcu gdje osvaja prvu nagradu.

  Godine 1997., grupa Digresija se pojavljuje na kompilaciji “…Ovo je zemlja za nas…” (Radio Boom 93, 1992-1997)” – u izdanju izdavačke kuće Radio 92. U jesen 1998. godine, grupa ulazi u studio i snima album pod nazivom “Superalbum“, čiji je izlazak planiran za 1999. godinu, ali se to izdavanje nije realizovalo. Grupa Digresija je “Superalbum“, snimala u postavi – Goran Pajkić, Vladimir Adamović, Nenad Šarac i Goran Racić. Snimatelj je bio Aleksandar Radosavljević, a producent Nikola Vranjković.

  Godine 2016., grupa Digresija počinje da snima album “Progres” u postavi – Goran Pajkić, Vladimir Adamović, Ljubiša Savković i Nikola Radivojević. Početkom iste godine, grupa je snimila i maksi single pod imenom “Progres“, na kom se nalaze tri pjesme. Producent i snimatelj je bio Nikola Radivojević, a kao gosti se pojavljuju Nevena Filipović i Branislav Pipović. Digresija album “Progres“, objavljuje a oktobra 2018. godine za Metropolis Music.

  Diskografija – Lice ulice (Music Yuser, 1994) ; Superalbum (album snimljen, ali nije izdat) ; Progres (Metropolis Music, 2018)

  Članovi grupe Digresija su – Goran Pajkić (vokal) ; Ljubiša Savković (gitara) ; Nikola Radivojević (gitara) ; Igor Lazić (bass) ; Vladimir Adamović (bubnjevi) – uz gosteNevena Filipović (vokal) ; Branislav Pipović (klavijature) ; Aleksandar Petrović (bass)

  Već duže vremena mi ovaj album stoji na radnom stolu, a nikako da ga uzmem u rad. Evo, došao je i on na red za recenziranje. Već od kako mi je stigao taj CD bio sam u dilemi – da li grupa Progres svira album “Digresija” ili grupa Digresija svira album “Progres“. Konačno sam tu načisto – grupa se zove Digresija, a “Progres” je naziv njihovog albuma.

  Grupa Digresija djelovala je u dva vremenska perioda – sredinom 90-tih, a poslije duže pauze nastavila je rad tokom druge dekade XXI stoljeća. Evidentan je taj “retro” zvuk u njihovoj sadašnjoj muzici. Pokušali su osuvremeniti svoj sadašnji zvuk, ali on opet “vuće” na 90-te. Da budem jasan – nisam rekao da ne valja ovo što sada rade – samo mi je žao da se više nisu prilagodili novom zvuku, onome što današnja publika voli da sluša. Alternativni rock, neosporno je, ima svoju publiku, ali je pitanje – zanima li je taj “retro” zvuk koji im nude članovi grupe Digresija.

  Ono što se ovom albumu ne može zamjeriti su veoma snažne poruke koje nam šalje. Ovo nije muzika uz koju ćete zaigrati, ali je muzika koja zaslužuje pomno slušanje. Ove pjesme se slušaju ponovo i ponovo… U svakom novom preslušavanju otkrivaju svoju slojevitost. Naredni album grupe Digresija dat će odgovor kojim putem ta grupa ide dalje. Svoje potencijale članovi grupe trebaju ispravno kanalisati. Neka bolja i izvjesnija budućnost im se smiješi.

  Digresija – “Progres” – 1. Pola sveta ; 2. Glad ; 3. Komunikativan ; 4. Šlager o jutru ; 5. Mrtva tačka ; 6. Idol ; 7. U Kazamatu ; 8. Sam ; 9. Pčela ; 10. Proletrska ; 11. Ljubav vreba ljude

  https://www.deezer.com/sr/album/61477872 / https://www.facebook.com/digresija / https://www.facebook.com/metropolismusiccompany /

  YT – Digresija – Ljubav vreba ljude

  YT – Digresija – Šlager o jutru