• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BILLIE JOAN – Barren Land

  BILLIE JOAN – Barren Land

  BILLIE JOAN – Barren Land / Juda Records, 2017 / CD-R / singer-songwriter / Hrvatska

  Billie Joan (Ivana Pezo) dolazi iz Splita, kantautorica je koja je vlastiti bend imala još u ranim dvadesetima svog života, nakon čijeg raspada okušava sreću kao frontmenica u još nekoliko bendova te, naposljetku, krajem 2013. godine postaje solo umjetnica pod nazivom Billie Joan. U njenim pjesmama, pjevanim na engleskom jeziku, jasno se osjeća prizvuk protesta, negdje u pozadini, što i ne čudi jer Billie Joan navodi Dylana kao svoj najveći muzički utjecaj. Odluka da pređe u solo vode, dala joj je priliku da se prijavi na razna demo takmičenja i osigurala si je mjesto na lokalnim, ali i regionalnim festivalima, kao što su Ferragosto Jam u Orahovici, Exposure festival u Velikoj Gorici, Jelen DemoFest u Bosni i Hercegovini te Sound of Streets u Mariboru… Gostovala je i u programima raznih medija – Radio Split te HRT, u sklopu HRDemo Kluba, a njena izvedba pjesme “Don’t you mind“, prikazana je u TV emisiji Dobro jutro Hrvatska. Album “Barren Land” izašao je 21. aprila 2017. godine i privukao je interes relevantnih recenzenata. Billie Joan je trenutno na turneji promovirajući ovaj album.

  Juda Records je nezavisna diskografska & booking kuća osnovana 18.05.2016. godine u Sinju (Hrvatska). Juda Records, za sada, stoji iza izvođača / izdanja – ETO, “Mačak u prizmama” (2016) ; BILLIE JOAN, “Barren Land” (2017) ; ETO, “Igre čuda u zemlji bluda” (Acoustic EP, 2017)

  DiskografijaBarren Land (Juda Records, 2017)

  Ovdašnji muzičari / izdavači imali bi mnogo toga naučiti o pristupu medijskoj kampanji kakvu imaju Billie Joan i izdavač njenog diskografskog izdanja, Juda Records iz Sinja. Billie Joan je pokazala doličnu samoinicijativu da njen album bude predstavljen / recenziran na web portalu Barikada – World of Muisic, a izdavač je promptno reagovao dostavljajući press materijal vezan za ovu umjetnicu i njeno umjetničko djelo.

  Album “Barren Land” sadrži 11 autorskih kompozicija koje potpisuje Billie Joan, prateći samu sebe na akustičnoj gitari. Sve pjesme su na engleskom jeziku. Pjesme su ujednačene atmosfere. Teško je istači “hit” pjesmu. Možda se, više od ostalih, to donekle može reći za interpretaciju pjesama “Almost 30” (koja u pozadini ima i orkestralnu pratnju), kao i za pjesmu “Oh, My Dear Reverend” (koja sublimira sve ono što Billie Joan i jeste).

  Očito je da Billie Joan ima već izgrađen stav – kako treba da izgledaju njene pjesme, na koji način treba da ih interpretira. To je njen izbor i tu se ne bih miješao u njen “posao“. Drugi recenzenti su našli mnogo pohvalnih elemenata za ovaj album. Ne sporim njihov sud, ali ja se, pak, ne mogu oteti utisku, da je dosta toga u ovim pjesmama “predvidivo“. Biti umjetnik solista, singer-songwriter, velika je odgovornost. Od umjetnika traži kvalitetne kompozicije, kvalitetno pjevanje, kvalitetno muziciranje. Ujednačiti ova tri elementa, najteži je dio ovog, kantautorskog “posla“.

  Moja iskrena namjera je da maksimalno podržim regionalnu akustičarsku (singer-songwriter) scenu. Jednog takvog imam u svojoj porodici – Davor Matošević . Kroz razgovore sa njim, mislim da sam upoznao sve njene relevantne aktere. U tu ekipu se, evo, uključila i Billie Joan.

  Ovdje već pomenuti, Bob Dylan, bio je akustičar. Onda je prešao u “električare“, što je konsterniralo njegove obožavatelje. Bob Dylan je ustrajao na svom novom putu i dogurao do… Nobelove nagrade. Nadam se da će i Billie Joan raditi na svojoj sveukupnoj nadgradnji. Tada će i moja recenzija imati toplije tonove. Sa srećom, Billie Joan.

  Billie Joan – “Barren Land” – 1. Pretty City ; 2. Lady is a Tramp ; 3. Don’t u Mind ; 4. Barren Land ; 5. Fear ; 6. Graveyard Dad ; 7. Oblivious ; 8. Misunderstood ; 9. Almost 30 ; 10. I See You ; 11. Oh, My Dear Reverend

  Foto: Ana Kujundžić

  https://www.facebook.com/billiejoan86 / https://www.facebook.com/Juda.in.Records

  YT – Billie Joan – “Oh, my dear Reverend”

  YT – Billie Joan – Misunderstood

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * * *
  * *
  *