• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  BEHO / DINKO / BORIS – Predstavljanje i opis nastupa u Urban BeaTZ Lounge Baru, Tuzla

  BEHO / DINKO / BORIS – Predstavljanje i opis nastupa u Urban BeaTZ Lounge Baru, Tuzla

  BEHO / DINKO / BORIS – Predstavljanje trija i opis nastupa u Urban BeaTZ Lounge Baru, Tuzla

  Urban BeaTZ Lounge Bar, Tuzla, ugostio je 10. juna 2023. godine jazz fusion trio iz Sarajeva. Trio se predstavlja imenom Beho / Dinko / Boris. Riječ je o tri vrhunska jazz muzičara, a njihova puna imena glase – Eddie Beho (električna gitara) ; Dinko Šimunović (bass gitara) ; Boris Sikuljak (bubnjevi).

  Beho/Dinko/Boris (BDB) trio je sarajevsko-američka ekipa koja spaja jazz, jazz fusion, funk, blues, soul i rock kako bi stvorila svoj vlastiti zvuk. BDB trio koji čine Eddie Beho – gitara, Dinko Šimunović – bass i Boris Sikuljak – bubnjevi, pronašao je jedinstven i snažan muzički glas. Njihovi nastupi uživo daju rezime svih uticaja i idioma koje su usavršili na instrumentima tokom svojih individualnih muzičkih putovanja. Pokretačka muzička motivacija BDB trija je radost i uživanje zajedničkog sviranja uživo, konstantan muzički razgovor, traženje “dubokih” i kompleksnih tonova, zvukova i ritmova, za formiranje jedinstvenog, prepozantljivog i magnetnog univerzuma ovog savremenog jazz fusion trija.

  Eddie Beho je američko-bosanski jazz fusion, rock&blues gitarista i kompozitor (rođen u Sarajevu Jan-26-1971) sa adresom u Atlanti (država Georgia, USA), koji je nastupao i snimao sa bendovima kao što su 4th Ward Afro-Klezmer Orchestra, Indexi i Prijatelji, Overdream, Ujrdurma Balkanish, Musical Hair, a i sa mnogim drugim. Jedan je od osnivača etabliranog američkog jazz benda Sataraš Quartet iz Atlante sa kojim je do sada izdao dva albuma – “Errors and Omissions” i “Live from Red Light Caffe-Atlanta“. Eddie je odrastao svirajući blues, R&B, jazz&fusion i klezmer ; studirao je kod jazz majstora – Dave Frackenpohl-a, Allen Hinds-a i Jon Herington-a (Steely Dan); i dio je Atlanta muzičke scene i američkog jugoistoka dugi niz godina. Njegova pokretačka muzička motivacija je radost sviranja uživo sa ljudima koji ga inspirišu, kao i improvizacija i spontanost razvijajući zvukve od samih muzičara na sceni. Inspiraciju crpi od muzičkih velikana kao što su – gitaristi John Scofield, Wayne Krantz i Michael Landau; hornisti John Coltrane, Lee Morgan i Wayne Shorter ; i bendovi kao što su Steely Dan i Weather Report. Nedavno je izdao jazz fusion album “Secret Stash” za poznatu italijansku jazz-kuću Alfa Music i trenutno je na regionalnoj turneji sa Beho/Dinko/Boris (BDB) Triom.

  Dinko Šimunović, kontrabasist i bass gitarist, rođen je 02.02.1970. godine u Sarajevu. Kontrabas je studirao kod prof. Tihomira Vidovića i prof. Josipa Novosela. U dosadašnjoj karijeri sarađivao je sa mnogim muzičarima iz BiH i inostranstva (Ladislav Fidri, Lee Harper, Matthew Callingham, Jerzy Glod, Ilse Riedler, Jim Mullen, Deseo Csaba, Barbara Hendricks, Duško Gojković, Sinan Alimanović, Ratko Divjak, Edin Bosnić, Petar Peco Petej, Mima Mitrović i mnogi drugi), televizijskih emisija i nastupa sa drugim muzičarima, nastupa i sa svojim solo projektima. Stalni je član Orkestra MP BHRT. Selektirana diskografija – Sinan Alimanović International Band – “Sarajevo Remake” (2002.) – “Bosnia Groove” (2006.) – Sinan Alimanović Trio – “Live in Skenderija” (2019.) – Sinan Alimanović / Ladislav Fidri Quartet – “Live in Tuzla” (2008.) – Edin Bosnić Quartet – “Bosnian Suite” (2002.). Sarađuje i na albumima sa drugim remomiranim muzičarima kao što su – Boško Jović, Amira Medunjanin, Oliver Dragojević, Kemal Monteno, Samir Fejzić, Vlado Kreslin, Life Band te mnogi drugi.

  Boris Sikuljak (bubnjevi) rođen je 21.09.1998. godine u Istočnom Sarajevu. Afinitet prema muzici pokazuje već od malih nogu. Sa 12 godina intenzivno počinje učiti svirati bubnjeve sa posebnim akcentom na jazz muziku. Mnogi bubnjari, kao uzori, doprinose njegovom muzičkom sazrijevanju kao što su – Dave Weckl, Vinnie Colaiuta, Dennis Chambers, Keith Carlock, itd. Već sa 16 godina počinje sticati iskustva sviranja uživo, fokusirajući se pored jazz i jazz fusion muzike i na ostale muzičke pravce. Godine 2019., upisuje Jazz akademiju u Mađarskoj, na odsijeku Jazz bubanj, gdje uz renomirane profesore stiče nova iskustva sviranja i shvatanja jazz muzike. Kroz godine bavljenja muzikom, ostvaruje saradnju sa mnogobrojnim jazz bendovima i orkestrima.

  Ispunjen prostor tuzlanskog Urban BeaTZ Lounge Bara, a pogotovo kada je riječ o nastupu jazz ekipe, potvrda je da je ovaj grad željan kvalitetne muzike i nastupa kvalitetnih muzičara. Trio, Beho / Dinko / Boris, u potpunosti je opravdao očekivanja prisutnih posjetitelja. Tuzla je u nekom ranijem periodu, prije dekadu i nešto više, imala čestu priliku ugostiti regionalne jazz muzičare. Spomenut ću samo nekoliko, svima znanih, imena – Sinan Alimanović, Ladislav Fidry, Edin Bosnić, Ratko Divjak, Matija Dedić, Zdenka Kovačiček, Borna Šercar, Mladen Baraković, Gojko Tomljanović, Elvis Penava…, a ne treba zanemariti ni “lokalnejazz snage – Čestmir Mirko Dušek, Zlatan Mujkić, Esad Prcić, Zdravko Novak-Paljić, Renata Nata Bagarić… Za nadati je da će se situacija, po pitanju učestalijih jazz nastupa, uskoro i popraviti.

  Jazz fusion trio, Beho / Dinko / Boris, došao je u Tuzlu sa ciljem da se predstavi vlastitim, autorskim, materijalom. Već od prvih taktova bilo je jasno da je riječ o stabilnoj i kvalitetnoj ekipi. Iako kao trio postoje tek nekoliko mjeseci, nastupom u Tuzli pokazali su uigranost i kvalitet svirke svojstvene formacijama sa višegodišnjim stažom djelovanja. Istakao bih i ravnopravnu zastupljenost sva tri muzičara koji su, svaki svojim instrumentom, dobili priliku da se predstave solistički. Istakli su se suverenim vladanjem jazz teorijom i praksom, kao i vrhunskim umijećem rukovanja svojim instrumentima. Prisutna publika je prepoznavala te izuzetne solističke momente i zdušno ih pozdravljala.

  Ritam koncerta je bio konstantno na visokom nivou – bez “praznog” hoda ili pada energije ili kvaliteta. Obzirom da su mi članovi ove ekipe najavili skoro izdavanje svog autorskog diskografskog izdanja, vjerujem da će ga sa nestrpljenjem i objeručke dočekati mnogi koji će imati prilike poslušati ih uživo ili putem medija izvještavanja ili radio / TV difuzije.

  U ovako ujednačenoj ekipi nezahvalno je nekoga posebno isticati. Ipak, izdvaja se gitarista, Eddie Beho, koji je davao osnovnu boju i gradio zvučnu sliku svakoj od izvedenih pjesama. Eddie Beho nam se predstavio i bogatim dijapazonom raznih muzičkih stilova ukomponovanih u jazz orijentiranu fuziju.

  Članovi ritam sekcije – Dinko Šimunović (bass gitara) i Boris Sikuljak (bubnjevi) – suvereno su ispunjavali kompletnu zvučnu sliku nerijetko se oglašavajući i kao solisti na svojim respektabilnim instrumentima.

  Sve u svemu, nastup ovog trija dugo će se pamtiti. Dokaz uspješnosti njegovog nastupa bio je i zahtjev prisutnih da se odsviraju i dodatne pjesme – bis (encore). Hvala BDB triju na svemu.

  Song list
  Beho / Dinko / Boris – Jazz Fusion Trio, Urban BeaTZ, Tuzla, 10-06-2023 – 1. Intro ; 2. Tight Dress, High Heels ; 3. For on the floor ; 4. While You Were Putting Your Make up On ; 5. Bass Feature – Society Isolation ; 6. Resolution ; 7. Hotentot ; 8. Slackin’ ; 9. Homage ; 11. Josie ; 12. Memo Delivered ; 13. Red Clay – encore – 14. 3 ; 15. A Go Go

  Klik na linkDINKO ŠIMUNOVIĆ – Biografija (Prilog pripremio: Dragutin Matošević)

  Foto – Dragutin Matošević

  https://www.facebook.com/edin.beho / https://www.facebook.com/dinko.simunovic.5 / https://www.facebook.com/boris.sikuljak /