• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Raporti »

  BBR Jazz Trio – Hrvatski jazz ide korak dalje!

  BBR Jazz Trio – Hrvatski jazz ide korak dalje!

  BBR Jazz Trio – Hrvatski jazz ide korak dalje!

  Klub kulture Križevci, 19.12.2015. (piše: Dinko Husadžić Sansky)

  Udruga Glas mladih, Križevci, uz sedmu obljetnicu svog djelovanja napravila je pametan potez pozvavši BBR Jazz Trio da nastupi na slavljeničkom koncertu. Kao skupina su novo ime na hrvatskoj sceni, ali po imenima sudeći, sastav je to koji bi mogao obilježiti 2016. jazz godinu. Zašto to kažem? Prvo, vrijedilo je čuti vrhunski američki jazz koji oni sviraju, a drugo – imena u bandu jamče da će se moje predviđanje i ostvariti: Saša Borovec, kontrabas, Borko Rupena, bubnjevi i Marko Bertić, gitara.

  BBR J3 01Jazzoljupcima je u cijeloj priči novo ime Marko Bertić, gitarist koji kao deus ex machina uplovljava u svijet jazza i odmah pogađa u sridu! Njegov gitaristički pristup zbilja je poseban i gotovo kao da iznova postavlja “pravila igre” u razumijevanju i uporabi jazz gitare u ovakvom triju. Marko Bertić rođen je u Vinkovcima 1990. godine. Svoju glazbenu naobrazbu započeo je u Osnovnoj glazbenoj školi Josipa Runjanina u Vinkovcima. Srednju glazbenu školi pohađao je u Križevcima gdje završava teorijski smjer i smjer tambure. Godine 2015. diplomirao je teoriju glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kroz svoje školovanje osvojio je nekoliko prvih nagrada na natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga te je nastupao na koncertima izvrsnosti. Aktivan je također kao skladatelj te se u svojem radu bavi manjim komornim sastavima, no sklada djela i za veće sastave.

  E, sad tu dolazi do suradnje s vjerojatno najboljim hrvatskim jazz kontrabasistom, Sašom Borovcem, a poznavajući Sašu sasvim je logično kako baštine repertoar američke jazz glazbe 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Saša ovdje djeluje kao vrhunski glazbeni pedagog, Marko je tek godinu dana u jazz glazbi i rezultati su upravo fantastični. Držim da Saša već dugo traga za jakim gitarskim jazz talentom kako bi oformio trio koji mu je imanentan (iako odlično zvuči i u kombinaciji sa sarajevskim pijanistom Sinanom Alimanovićem!). Ljubljanski je student, rođen u Varaždinu 1963., gdje završava gimnaziju i srednju glazbenu školu, na Akademiji za glasbo u Ljubljani diplomira 1988. u klasi prof. Budislava Vidriha. U Ljubljani živi od 1984. do 2004., radi u Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, a od 2004. je stalni basist Jazz orkestra HRT. Jazz glazbu izučava sam i privatno kod Petera Herberta i Reggia Workmana. Aktivno se kao izvođač jazzom bavi od 1980., a od prvih jazz sastava u rodnom Varaždinu do danas surađivao je s nizom glazbenika domaće, slovenske i svjetske scene, kao što su Renato Chicco, Peter Mihelič, Dejan Pečenko, Petar Ugrin, Primož Grašič, Greentown Jazz Band, Sinan Alimanović, Gianni Basso, Sheila Jordan, Mark Murphy…

  Nastupao je Borovec na jazz festivalima u USA (Los Angeles Classic Jazz Festival, 4 puta, Sacramento Jazz Jubilee, 6 puta, Reading Jazz Festival…), Kanadi (Victoria Jazz Festival), Europi (festivali u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj), a 2000. i na Montreaux Jazz Festivalu u Švicarskoj. Zadnjih godina nastupa u sastavima Jasne Bilušić, Cool Date i New Deal, gipsy jazz sastavima Damira Kukuruzovića te raznim combo ansamblima. Do danas je kao izvođač sudjelovao na više od 20 CD-a, i većem broju TV emisija jazz glabe. Dakle, imamo kontrabasista impozantne jazz biografije. Njegov odabir je Marko Bertić. To nije slučajno.

  Pobratimstvo jazz likova u svemiru, uz Borka Rupenu (Borko Rupena rođen je i odrastao u Buzetu, Istra). Za glazbu i bubnjeve počeo se interesirati s deset godina, a dolaskom u Zagreb ozbiljnije i profesionalnije kreće u istraživanje improvizirane glazbe i američke jazz kulture. U Zagrebu, gdje studira i završava Fakultet političkih znanosti, upoznaje svog velikog uzora, mentora i prijatelja, Krunu Levačića koji ima veliki upliv na njegov pristup glazbi. Svirao je s brojnim glasovitim hrvatskim i stranim jazz umjetnicima poput Davora Križića, Saše Nestorovića, Matije Dedića, Ivana Kapeca, Joe Pandura, Joe Kaplowitza, Deborah Carter, Jeremy Browna, Valerije Nikolovske, Big banda HGM uz vodstvo Sigija Fiegla. Aktivan je u nekoliko projekata poput “4in3+1”, Sonic Diptych, Matej Deronjic Trio, Atma Mundi Ensemble… Ove godine snimio je nekoliko nosača zvuka koji će biti objavljeni slijedeće godine i to uz sastave “4in3+1”, Sonic Diptych te Atma Mundi Ensemble s kojim se pojavljuje na rujanskoj kompilaciji talijanskog časopisa Musica Jazz (s gostima – Arsenom i Matijom Dedićem.) na bubnjevima, Saša je zaokružio željenu postavu i to je to… vrhunski jazz kojemu smo nazočili u Križevcima.

  Kako ovaj trio zvuči? Improvizacije ne manjka, set lista je vezana uz “klasični“ američki jazz, a ono najvažnije, razumijevanje među glazbenicima i interakcija s publikom, stoje u dobrom razmjeru. Borovec nije kontrabasist koji bi se zadovoljio pratnjom, on uvijek svira korak dalje, koristeći svoje glazbalo gotovo kao solo instrument, ali ostavljajući dovoljno prostora za suradnike, a ponajviše za Bertića koji se nije uplašio, znalački je svirao svoje dionice… Borko Rupena je punio zvučnu sliku… međuigra, dosjetke, virtuoznost… sve smo to mogli čuti u Križevcima… “Four on Six”, “Donna Lee”, “Bye,bye Blackbird”, “Billies Bounce”, “Automn Leaves” samo su neki od odlično sviranih stndarda američke jazz pjesmarice, standarda kroz koje je BBR Jazz Trio vješto plovio… odlična glazba, odličan jazz… ostaje nam vidjeti i čuti što slijedi u nastupajućoj (2016.) godini… Marko Bertić zaslužuje naslovnicu bilo kojeg jazz almanaha… iza njega su Saša i Borko… hrvatski jazz ide korak dalje!

  Fotografije: Željko Jurković

  Autor priloga:
  Dinko Husadžić Sansky
  Velika Ludina, Hrvatska