• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ALEKSANDAR TOMIĆ – Reflections

  ALEKSANDAR TOMIĆ – Reflections

  ALEKSANDAR TOMIĆ – Reflections / Maestro International, 2024 / CD / jazz / Srbija

  Aleksandar (Sale) Tomić je jazz saksofonista i ljekar (specijalista opće hirurgije i subspecijalista vaskularne hirurgije, a završio je i magisterijum i dokrorat). Aleksandar Tomić je rođen u Sisku, Hrvatska, 1970. godine. Tu je završio Gimnaziju i Srednju muzičku školuFran Lhotka“, Odsjek – klasični alt saksofon. Diplomski rad završava djelom “Concertino de camera“, Jacques Iberta. U Sisku nastupa u Limenom duvačkom orkestru gdje se upoznaje sa bazičnim elementima dixielanda i swinga. Istovremeno, sa Mariom Vukušićem Jimmijem (Jimi Kurfirst) i drugim talentovanim sisačkim muzičarima, svira fusion i jazz rock kompozicije. Sa istim autorom, mnogo godina kasnije, snima album “No hard feelings” (2014.) za hrvatske izdavačke kuće Spona i Aquarius Records, gdje sudjeluje kao aranžer, programer, basista i saksofonista. Godine 1989., upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu i pridružuje se amaterskom Big BanduJosip Vlahović“. Bilježe više uspješnih nastupa u Zagrebu i okolici.
  U vihoru rata, 1991. godine, Aleksandar se seli u Beograd gdje nastavlja i završava studij medicine. Istovremeno, bavi se i medicinom i muzikom. Od 1992. do 1998. godine, član je Di Luna Blues Banda, pod vodstvom Dragana Markovića Mareta. Sviraju po svim beogradskim klubovima. Sa tim bendom, 1994. godine, snima dvije kompilacije – beogradskih bluesera – “Belgrade Blues Today” i jazzera – “Beogradska jazz scena“, u izdanju PGP RTS-a. Tokom 1996. godine, sa klaviristom Sašom Miletićem, osniva bend Side Stream. Sviraju fusion muziku baziranu na muzici koju sviraju Chick Corea i Weather Report. Nastupali su po raznim beogradskim klubovima. Najzapaženiji nastup imali su na Valjevskom jazz festivalu, 1996. godine.
  Od 2003. do 2009. godine, Aleksandar svira sa klaviristom Zoranom Trbulinom, kada svoje interesovanje preusmjerava na jazz standarde koje svira po klubovima u raznim jazz sastavima. Izlet u pop muziku ima od 2004. do 2007. godine, svirajući u pratećem orkestru Željka Joksimovića. Čitavo vrijeme snima pop, rock, blues snimke raznim izvođačima. Nakon toga, vraća se jazz muzici i redovno svira po jazz klubovima Beograda. Godine 2018., dobiva prestižnu Nagradu za doprinos jazz muzici od strane Udruženja jazz, rock i pop muzike.
  Godine 2020., izdaje album prvenac sa autorskim kompozicijama – “With a Little Help From My Friends“. Na tom albumu su uz njega svirali i najeminentniji beogradski muzičari – Miša Krstić, Mikan Zlatković, Miroslav Karlović Karlo, Branko Marković, Milovan Paunović, Siniša Jović, Dragoslav Stanisavljević Fredi, Ivan Ilić, Toni Perez i Nenad Gajin Coca. Miks potpisuje Ivan Milosavljević Milke. Aleksandra Tomića je pandemija sprečila da koncertno predstavi album sa autorskim kompozicijama, “With a Little Help from my Friends” (2020), a u međuvremenu je stigao i novi album, “Conversations“, koji je snimio sa Mišom Krstićem. Oba ta albuma su izdata za Maestro International. Album, “Conversations“, Tomić i Krstić su ispunili kompozicijama koje su svirali John Coltrane, Miles Davis, Charlie Parker i drugi. Treći album Aleksandra Tomića, “Reflections“, sa autorskim materijalima Aleksandra Tomića, izdat je 2024. godine, također za Maestro International. U tome mu je pomogla ekipa eminentnim muzičara.
  Branko Marković, rođen je 1957. godine u Novom Sadu. Završio je kontrabas na FMU u Beogradu. Nezaobilazna figura je srpske jazz scene. Godine 1988., postao je redovan član Big benda Radio televizije Srbije (RTS). Branko je nastupao sa mnogim značajnim muzičarima i bendovima iz Srbije, kao i sa nepreglednom listom velikana svetske jazz scene (Chat Baker, Less Mac Cann, Alvin Queen, Benny Golson, Clark Terry…). Predavao je kontrabas na jazz odsjeku Srednje muzičke školeStanković“, u Beogradu i suosnivač je i umjetnički direktor North City Jazz & Blues Festivala u Kosovskoj Mitrovici i Whitefield Jazz Festivala u Bijelom Polju.
  Dušan Ivanišević, rođen je 1969 u Pančevu. Srednju muzičku školuStanković” završava u Beogradu. Završava Jazz akademiju u Gracu gde je 1997. godine i magistrirao. Pohađa kurseve u organizaciji najvećih svjetskih bubnjara: Dave Weckl, Jojo Meyer, Vinnie Colaiuta, Peter Erskine… Od 2000. godine radi na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.  Od 2003. godine radi kao profesor na jazz odsjeku Srednje muzičke školeStanković“, u Beogradu i kao gostujući profesor u Srednjoj muzičkoj školi u Podgorici. U toku svoje umjetničke karijere, sarađuje sa brojnim domaćim i inostranim jazz muzičarima kao koncertni, klupski i studijski muzičar sa oko 40 snimljenih CD, video i TV izdanja. Umjetnički je direktor Pančevačkog džez festivala, a angažovan je kao muzičar, organizator, producent i konsultant za veliki broj koncerata, festivala u Srbiji i inostranstvu (Wien – “Cross over the border“, Paris – “Jazz colors“, Trieste – “Dani srpske muzike“, Beogradski džez festival, Novosadski džez festival, Festival Herceg Novi…).
  Milovan Paunović je rođen 1980. godine u Beogradu. Od 1998. godine, profesionalno je angažovan kao klavirista, klavijaturista, vođa sastava i kompozitor. Oprobao se podjednako uspješno u raznim muzičkim žanrovima. Sarađivao je sa mnogobrojnim muzičarima, poznatim i priznatim autorima, kao i sa nekim od najvećih imena muzičke scene bivše Jugoslavije. Učesvovao je u muzičko scenskim projektima u pozorištu kao muzičar, izvođač i kompozitor. Aktivno svira džez u pratećim sastavima najpoznatijih beogradskih džez pjevačica i drugih solista, kao i u sopstvenom klavirskom triju.
  Mikan Zlatković rođen je 1957. u Prištini. Već vrlo rano, u djetinjstvu, uz oca, jazz gitaristu, počeo je sa jazzom analizirajući muziku Thelonious Monka, Ves Montgomerija, McCoy Tynera, Joe Passa, Chick Coreae, Joe Zawinula i Oscar Petersona. Početkom 90-ih, odlazi u New York, potom u San Diego, gdje svira sa Gilbertom Kastelanosom, Alison Adams-Taker, Chuck McPherson, Bob Magnusson, Rob Thorsen, Jamie Shadowlight, Tony Scott, Clifford Jordan, Chet Baker, Ernie Wilkins, Anthony Wilson i Willie Jones III i brojnim drugima. Ima 4 studijska albuma u USA i brojne snimke u Srbiji sa domaćim jazz muzičarima.
  Marko Đorđević rođen je 1972. godine, u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu sa brojnim republičkim i međunarodnim nagradama. U ranim dvadesetim, započinje karijeru u Džez orkestru RTB-a. Školovanje nastavlja u Gracu (1994‒1999) i Minhenu (1999‒2004). Tokom boravka u inostranstvu, a kasnije u Beogradu, stekao je veliko iskustvo nastupajući i snimajući sa mnogim eminentnim inostranim i domaćim džez umjetnicima (Klark Teri, Beri Haris, Piter Erskin, Bred Lili, Duško Gojković, Stjepko Gut, Vladimir Vitas, Bora Roković, Lazar Tošić, Eduard Sađil, Jovan Miković), kao i sa mnogim sastavima (Jazz Connection, Belgrade Trumpet & Rhythm Unit, Lazar Tošić Quintet…). Od 2007. godine, stalni je član Big benda RTS-a.
  Siniša Jović – rođen je 1978. godine u Beogradu. Diplomirao je na FMU u Beogradu, na odsjeku udaraljke, gdje je i magistrirao u kl. prof. M. Karlovića. Radi kao profesor udaraljki u SMŠStanković“.
  Ivan Milosavljević Milke – Renomirani je gitarista sa dugogodišnjim iskustvom u rock i pop muzici. Već 15 godina, član je pratećeg benda Željka Joksimovića i autor je više pop hitova. Godinama radi kao ton majstor u studiju Miligram.
  Diskografija – Aleksandar Tomić – With a Little Help From My Friends (Maestro International, 2020) ; Aleksandar Tomić & Miša Krstić – Conversations (Maestro International, 2022) ; Aleksandar Tomić – Reflections (Maestro International, 2024)
  Na albumu “Reflections” sarađivali su – Aleksandar Tomić (alt saksofon, 1,3,5 – tenor saksofon, 2,3,4,5,6,7,8,9,10 – bariton saksofon, 1,3,5 – gitara, 2,3,4,5,7) ; Milovan Paunović (klavir, 1,2,3,4,5,6,7,8) ; Branko Marković (kontrabas, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10) ; Dušan Ivanišević (bubnjevi, 1,2,3,4,5,6,7,8,9 – udaraljke, 7) ; Marko Đorđević (truba, 2,3,8,10) ; Mikan Zlatković (klavir, 6,9,10) ; Siniša Jović (bubnjevi, 10)
  Temelje za dobru jazz scenu čine dva osnovna uslova. Dobro i respektabilno školstvo, kao i festivali, koncertni prostori koji umjetnike sa jazz scene predstavljaju i promoviraju. Kada je riječ o Beogradu, prvi uslov ispunjavaju Srednja muzička školaStanković” i Fakultet muzičke umjetnosti Beograd. Drugi uslov ispunjavaju mnogi koncertni prostori, a ističu se – “Ulica Music Bar” (ex Ptica) i “Telma bar.restaurant” – a vrhunac za jazz scenu Beograda, Srbije, regiona čini Beogradski jazz festival. Te pogodnosti kreiraju armiju jazz muzičara, a kada ih je više, tu je i međusobna konkurencija. U takvim uslovima, a zahvaljujući svom vrijednom i upornom radu, između mnogih drugih, djeluje i ističe se i Aleksandat Tomić.
  Njegov treći album, “Reflections“, novost je u muzičkoj ponudi srpske jazz scene i polako sastavlja potpunu sliku koja će ga predstaviti pravim ljubiteljima jazza. Posebna vrijednost ovog diskografskog izdanja je da ga čini autorski materijal potpisan od strane Aleksandra Tomića. Ono što još nije urađeno, prvenstveno je neki video spot vezan oz ovaj album, kao i stavljanje albuma na neki od digitalnih servisa – to se danas pokazalo kao neminovnost. Tek tada može da krene njegova prava medijska kampanja.
  Suviše je i reći da Aleksandar Tomić pravi suverenu i maestralnu jazz muziku. Njegove radove samo treba poslušati i mnogima će se svidjeti. Zanatski, sve je odlično odrađeno, a u cijelom tom sklopu ne nedostaje i muzičke energije i emotivnosti. Uz vrhunske saradnike, Aleksandru to i nije bilo posebno teško postići. Osnovna zadaća, sada je, da se taj materijal dostojno predstavi putem medija izvještavanja, a i koncertno.
  Pratit ću i nadalje rad Aleksandra Tomića jer već sada znam da mi to neće biti “gubljenje” vremena. To moje povjerenje, sa njegove strane,  zasluženo je.
  Aleksandar Tomić – “Reflections” – 1. Bossa 4i ; 2. Heca ; 3. Blues for Mare ; 4. Ana ; 5. Moon Stone ; 6. Viki ; 7. Christmas Tree ; 8. Short Trane ; 9. Old Story – bonus track – 10. Billie’s Bounce (Charlie Parker)
  Klik na linkALEKSANDAR TOMIĆ & MIŠA KRSTIĆ – Conversations (Recenzent: Dragutin Matošević)
  – uskoro