• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ALEKSANDAR TOMIĆ & MIŠA KRSTIĆ – Conversations

  ALEKSANDAR TOMIĆ & MIŠA KRSTIĆ – Conversations

  ALEKSANDAR TOMIĆ & MIŠA KRSTIĆ – Conversations / Maestro International, 2022 / CD, Dig / jazz / Srbija

  Kao i uvijek na početku mog pisanja, prvo ćemo upoznati aktere ovog projekta…

  Aleksandar (Sale) Tomić je jazz saksofonista i ljekar (specijalista opće hirurgije i subspecijalista vaskularne hirurgije, a završio je i magisterijum i dokrorat). Aleksandar Tomić je rođen u Sisku, Hrvatska, 1970. godine. Tu je završio Gimnaziju i Srednju muzičku školuFran Lhotka“, Odsjek – klasični alt saksofon. Diplomski rad završava djelom “Concertino de camera“, Jacques Iberta. U Sisku nastupa u Limenom duvačkom orkestru gdje se upoznaje sa bazičnim elementima dixielanda i swinga. Istovremeno, sa Mariom Vukušićem Jimmijem (Jimi Kurfirst) i drugim talentovanim sisačkim muzičarima, svira fusion i jazz rock kompozicije. Sa istim autorom, mnogo godina kasnije, snima album “No hard feelings” (2014.) za hrvatske izdavačke kuće Spona i Aquarius Records, gdje sudjeluje kao aranžer, programer, basista i saksofonista. Godine 1989., upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu i pridružuje se amaterskom Big BanduJosip Vlahović“. Bilježe više uspješnih nastupa u Zagrebu i okolici.

  U vihoru rata, 1991. godine, seli se u Beograd gdje nastavlja i završava studij medicine. Istovremeno se bavi i muzikom. Od 1992. do 1998. godine, član je Di Luna Blues Banda, pod vodstvom Dragana Markovića Mareta. Sviraju po svim beogradskim klubovima. Sa tim bendom, 1994. godine, snima dvije kompilacije – beogradskih bluesera – “Belgrade Blues Today” i jazzera – “Beogradska jazz scena“, u izdanju PGP RTS-a. Tokom 1996. godine, sa klaviristom Sašom Miletićem, osniva bend Side Stream. Sviraju fusion muziku baziranu na muzici koju sviraju Chick Corea i Weather Report. Nastupali su po raznim beogradskim klubovima. Najzapaženiji nastup imali su na Valjevskom jazz festivalu, 1996. godine.

  Od 2003. do 2009. godine, Aleksandar svira sa klaviristom Zoranom Trbulinom, kada svoje interesovanje preusmjerava na jazz standarde koje svira po klubovima u raznim jazz sastavima. Izlet u pop muziku ima od 2004. do 2007. godine, svirajući u pratećem orkestru Željka Joksimovića. Čitavo vrijeme snima pop, rock, blues snimke raznim izvođačima. Nakon toga, vraća se jazz muzici i redovno svira po jazz klubovima Beograda. Godine 2018., dobiva prestižnu Nagradu za doprinos jazz muzici od strane Udruženja jazz, rock i pop muzike.

  Godine 2020., izdaje album prvenac sa autorskim kompozicijama – “With a Little Help From My Friends“. Na tom albumu su uz njega svirali i najeminentniji beogradski muzičari – Miša Krstić, Mikan Zlatković, Miroslav Karlović Karlo, Branko Marković, Milovan Paunović, Siniša Jović, Dragoslav Stanisavljević Fredi, Ivan Ilić, Toni Perez i Nenad Gajin Coca. Miks potpisuje Ivan Milosavljević Milke.

  Aleksandra Tomića je pandemija sprečila da koncertno predstavi album sa autorskim kompozicijama, “With a Little Help From My Friends” (2020), a u međuvremenu je stigao i novi album, “Conversations“, koji je snimio sa Mišom Krstićem, a oba albuma su izdata za Maestro International. Album, “Conversations“, Tomić i Krstić su ispunili kompozicijama koje su svirali John Coltrane, Miles Davis, Charlie Parker i drugi.

  Miloš (Miša) Krstić diplomirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti, Odsjek kompozicija – u Beogradu, a usavršavao se na Centro De Investigacion Ydesarallo da la Musica Cubana u Havani, 1990. godine. Završio je Majstorsku akademiju (Jazz Performance) na Southern Illinois University at Edwardswille, 1995. godine. Specijalista je za be-bop, swing, blues i afro-cuban jazz. Svirao je sa mnogim jazz ansamblima – Teddy Edwards Quartet, Alvin Queen Quartet, Be-Bop Buffers Of Arizona, Leo Wright Quartet, Hannes Beckman Quartet, Gut-Marković Sextet, Zagrebački Jazz Quintet, Ivan Švager Sextet

  Održao je veliki broj samostalnih koncerata u skoro svim euro-gradovima, kao i u Americi, nastupio je na značajnim festivalima: Hag, Drezden, Havana, Prag, Hanover, Sofija, Segedin, Istambul, Zagreb, Ljubljana, Bled, Skoplje, Novi Sad, Beograd…

  Objavio je i knjige: “Jazz praktikum” (1986, ’87. i ’91.) i “Top Bird” (1989). Dobitnik je nagrade na Anual Music Conference 1988. (Tucson, Arizona). U saradnji sa Alvin Queenom, Clark Terryem, Tonny Scottom, Stjepkom Gutom, Mišom Blamom, Big Band RTS-a i drugima snimio je više od 20 ploča.

  Miloš je izuzetan jazz umjetnik, koji je objavio magistarske studije pod mojim mentorstvom. Miloš je, takođe, pokazao edukativne sposobnosti studirajući američku istoriju jazza. Miloš je pročitao svaku dostupnu knjigu u vezi sa tim, takođe, sakupio je široku kolekciju članaka iz časopisa i novina. On je sakupio i izuzetnu fonoteku i vrhunski poznaje sve aspekte te fonoteke,” izjavio je Breett Stamps, direktor jazz programa, Southern Illinois University.

  Diskografija – Aleksandar Tomić – With a Little Help From My Friends (Maestro International, 2020) ; Aleksandar Tomić & Miša Krstić – Conversations (Maestro International, 2022)

  Svirali suAleksandar Tomić (tenor saksofon, 1,3,4,5,7,9,10 – alt saksofon, 10 – sopran saksofon, 6,10 – bariton saksofon, 2,8,10) ; Miša Krstić (klavir, 1,3,5,7,9 – orgulje, 2,4,6,8,10)

  Ja sam ljekar. Ovo je iz velike ljubavi prema muzici. Izazov je taj što sam morao da odgovorim kriterijumima jazz profesionalaca. Nisam smio da podbacim. Niko neće da strada, ali ne može da se svira amaterski. Mora sve to da bude odsvirano profesionalno“, istakao je Tomić.

  Upravo u tom tonu se i može ocijeniti album “Conversations“. Za neupućene, koji ne znaju za Aleksandrovu uspješnu karijeru u oblasti medicine, njegovo sviranje jazz muzike uvrštava ga u vrhunske jazz muzičare. Njegovo sviranje karakterišu prefinjene jazz fraze, kao i istančan osjećaj za jazz improviziranje. Sve je obogaćeno raznim saksofonima koje on svira – tenor, alt, sopran i bariton. U snimcima u kojima ih koristi više od jednog, uz Mišin klavir ili orgulje, stiče se dojam da ih prati cijeli orkestar.

  Iako ovaj album čine, takozvani, jazz standardi, oba umjetnika su im dali svoju prepoznatljivu osobnost. Za tako velike majstore tog zanata – vrhunske muzike – to i nije bio prevelik problem. “Lakoća” kojom sviraju, rezultat je njihovog velikog iskustva, a i sinergije kojom se oba nadopunjuju.

  Tekst sam počeo citatom, a tako ću ga i završiti. “Apelujem na mlade ljude da se okrenu pravoj muzici kao što je jazz. Već polako počinje da postoji jazz scena. Drugi ljudi su u posljednje dvije, tri godine napraivili jazz albume. Svake godine stanje je sve bolje i bolje“, ocijenio je Tomić. Podržimo ovaj dobronamjerni savjet.

  Aleksandar Tomić & Miša Krstić – “Conversations” – 1. Cherokee (Ray Noble) ; 2. Days of Wine and Roses (Henry Mancini) ; 3. All The Things You Are (Jerome Kern) ; 4. The Girl From Ipanema (Antonio Carlos Jobim) ; 5. There Will Never Be Another You (Harry Warren, Mack Gordon) ; 6. Lover Man (Jimmy Davis, Ram Ramirez, James Sherman) ; 7. Stella by Starlight (Victor Young) ; 8. Good Bait (Tadd Dameron) ; 9. ‘Round Midnight (Thelonious Monk) ; 10. Now’s The Time (Charlie Parker)

  Klik na link
  MILOŠ MIŠA KRSTIĆ – Nagrada za životno djelo Nišville jazz festivala 2020 (Prilog: Dragutin Matošević)
  Misha (Miloš) Krstić – Biography (Prilog: Dragutin Matošević)

  Foto – Screenshot

  https://www.facebook.com/sale.tomic.92 /

  YT – Aleksandar Tomić – Turbo latin (album “With a Little Help From My Friends”)