• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ZOSTER – Srce uzavrelo

  ZOSTER – Srce uzavrelo

  ZOSTER – Srce uzavrelo / Gramofon, 2014 – Menart, 2015 / CD / alternativni rock / Bosna i Hercegovina

  Bosansko-hercegovačka grupa Zoster postoji od jeseni 2000. godine. Njihova biografija bilježi slijedeću diskografiju – “Ojužilo” (2005.) ; “Festival budala” (2007.) ; “Imači kada” (2011.) i “Srce uzavrelo (2014.). Svaki naredni album, shodno sve većem iskustvu članova grupe Zoster, bio je kvalitativni pomak ka naprijed. Album, “Srce uzavrelo” snimljen je u sljedećem sastavu: Mario Knezović – vokal ; Atilla Aksoj – gitara ; Adis Sirbubalo – klavijature ; Nikola Galić – bass ; Goran Rebac – bubnjevi. Muziku i tekstove potpisuje Mario Knezović, a aranžmane svi članovi grupe Zoster. Producent je Edin Zupčević.

  Zoster - CDTekstovi pjesama Marija Knezovića, ispjevani na albumu “Srce uzavrelo”, bave se ljudskim osjećajima, kao i raznim konfliktnim situacijama u koje ljudi upadaju, voljno ili nevoljno. Tekstovima se opisuju i razne ljudske sudbine koje upravljaju životima mnogih od nas. Tekst pjesme, “Brod koji tone”, doživio sam djelomično kao domoljubni, ali istovremeno i kao iskaz defetizma (malodušnosti, nepovjerenja u vlastite snage, izgubljenosti…): “i dok tonem s brodom koji tone, i dok zvona zvone / iako nisam kapetan, ja sam sretan / i dok tonem s brodom koji tone, i dok mnogi se bore / iako nisam kapetan, ja sam spreman da se predam“.

  U muzičkom smislu, aranžmanski, album je prilično jednostavan. Muzika je najviše u svrsi teksta, više kao zvučna kulisa. To, naravno, nema negativnu konotaciju. Izražajan je zvuk klavira koji je vodeći instrument u dvije pjesme. Druge dvije pjesme sa albuma imaju atmosferu karakterističnu za surf muziku, što me je prilično iznenadilo.

  Album “Srce uzavrelo” se ne prihvata na prvo slušanje. Potrebno je nešto vašeg truda za nekoliko opetovanih preslušavanja ovog albuma. Vjerujem da će vam se tek tada njegova “ljepota” pokazati u pravom svjetlu. Vaš trud vam tim činom neće biti uzaludan.

  logo - Menart

  Zoster – “Srce uzavrelo” – 1. Gavrilo ; 2. Brod koji tone ; 3. Ko Kain i Abel ; 4. Ja znam da izgledam ; 5. Plačeš ; 6. Sudbina ; 7. Mi nemamo neprijatelje ; 8. Volio sam te ; 9. Osjećam te ; 10. Brodom koji tone.

  www.facebook.com/ZosterOfficial?fref=nf

  YouTube – Zoster – Gavrilo

  Autor:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com