• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ZORAN BRANKOVIĆ – Lefterija

  ZORAN BRANKOVIĆ – Lefterija

  ZORAN BRANKOVIĆ – Lefterija / PGP RTS, 2023 / CD, Dig / fusion – light classic, ethno, jazz, pop, rock / Srbija

  ZORAN R. BRANKOVIĆ je kompozitor, aranžer, gitarista i vokalni solista. Rođen je 27.08.1951. godine u Gnjilanu. Živi i radi u Beogradu. Do 1984. godine radio u rock grupama – Dečaci sa Morave, Nautilus, Vatra i Krvna grupa. Bio je u svojstvima kompozitora, bass gitariste i pjevača. U tom periodu, pomenute grupe su izdale dvije single i tri LP ploče, za PGP i Jugoton, a organizovani su i koncerti širom Jugoslavije. Grupa Vatra je imala vrlo zapažene nastupe tokom jugoslovenske turneje 1977. godine, a koja je organizovana zajedno sa grupom Smak. Zajedničke nastupe imala je i sa sljedećim grupama – Time, Grupa 220, Dah… Godine 1977., grupa Vatra je nastupala i na Boom festivalu, nakon kog je objavljen dupli LP album, na kome su se našle i kompozicija grupe Vatra. Mnoge od kompozicija koje je u tom period Zoran Branković radio, kasnije su obrađivane od strane drugih izvođača, kao na primer – pjesma, “Da te milujem“. Od 1985. godine, Zoran je bio u grupama – Ođila, Novi spomenari, Blanco e Negro, Orkestar Bore Višnjičkog.

  Tokom čitave karijere, Zoran se bavio i pozorišnom muzikom. Autor je muzike za predstave – Mali princ, Plavi čuperak, Pozdravi nekog. Kompletan je autor muzike za mjuzikl “Sin Fronteras” koji je u srpsko-španskoj produkciji imao premijeru u beogradskom Sava centru, maja 2005. godine. Taj mjuzikl više puta emitovan je i na programima RTS-a.

  Zoran Branković osvajao je nagrade za horske kompozicije na Festivalu dečje horske muzike u Nišu, a za aranžman kompozicije “Rane” (u izvođenju grupe Zana), dobio je 2007. godine prvu nagradu za aranžman na Budvanskom festivalu.

  Muzika čiji je on autor i izvođač, bila je korišćena i u reklami Srbije kao turističke destinacije, a koja je 2008. godine emitovana na američkom CNN-u. Godine 2009., kao gost DIS-ovog proleća u Čačku, održao je zapažen solistički koncert. U periodu 2005-2015., imao je solističke koncerte u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, u Etnografskom muzeju, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Domu kulture u Čačku i Kruševcu…

  Autor je projekta Muzika Beograda, koji je okupio sve umjetnike koji su pisali pjesme o Beogradu. Uz njihovu saglasnost, izdat je i poseban, za sada jedinstveni CD sa numerama o Beogradu. Ovaj program više puta je, u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, izvođen u raznim prilikama.

  U Čačku je 2010. godine organizovao obilježavanje 50. godina rokenrola u tom gradu. Na ovoj manifestaciji našlo se više od sto muzičara koji su obilježili rock scenu Čačka i Jugoslavije, za posljednjih pet decenija. Nakon ove manifestacije, Zoran je objavio i knjigu, “Kako je Čačak zavoleo rokenrol“. Autor je Festivala “Jarakova gitara”, a koji je od 2013. godine organizovan u Domu kulture u Čačku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Koncept ovog Festivala je da okuplja gitariste, mlađe od 21. godine, koji se takmiče u tri kategorije – klasična, rock i jazz gitara. Već nekoliko godina za redom, u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, od juna do septembra, organizuje dešavanja na Cvetnom trgu i Kosančićevom vencu, u okviru manifestacije “Leto u Beogradu“.

  Novembra 2016. godine, Zoranov CDSolunac” promovisan je koncertom u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, a novembra 2017. godine, održan je koncert i u Galeriji SANU. U izdanju Bibilioteka “Vladislav Petković Dis” iz Čačka i Arhiva Čačka, objavljena je knjiga Zorana Brankovića o rock grupi “Dečaci sa Morave“, a kroz koju su, zajedno sa njim, prošli su muzičari koji su kasnije napravili bendove koji su obilježili jugoslovensku rock scenu – Galija, Smak, Riblja čorba, Suncokret, Krvna grupa, Vatra

  Marta 2023. godine, objavljena je knjiga notnih zapisa za dvije gitare – “Solunac” (autora Zorana R. Brankovića i Relje Turudića, u izdanju PGP RTS i izdavačke kuće Prometej.

  DiskografijaTamo gde počinje ljubav (HI-FI Centar, 2000.) ; S kolena na koleno (HI-FI Centar, 2003.) ; Brankovići (PGP RTS, 2005.) ; Trojanac (HI-FI Centar) ; Solunac (ft. Relja Turudić, 2016) ; Uspavanke (PGP RTS, 2018) ; Lefterija (PGP RTS, 2023)

  Učesnici na albumu “Lefterija” bili su – Zoran Branković (gitara, 1,2,3,4,5,6,8,9,10) ; Vera Ogrizović (gitara, 7) ; Jovan Milovanović (gitara, 8) ; Nenad Marinković (oboa, engl. rog, 1,3,4,5,7,9) ; Stevan Milijanović (klavir, 5,8,9) ; Branko Simić (violina, 3,4,5,6,8,9,10) ; Milija Branković (viola, 3,4,5,6,8,9,10) ; Angelina Živković (violončelo, 1,3,4,5,6,8,9,10)

  Gostujući u emisiji Uranak, K1 TV-a, na upit voditelja – kome je namijenio svoj album “Lefterija“, Zoran je odgovorio (parafraziram): “…malo ko danas ima vremna odslušati neki album, od početka do kraja – svima se nekuda žuri“. Znajuči da posjetitelji regionalnog web portala Barikada – World of Music nisu takvi, odlučio sam tom albumu posvetiti ovaj tekst.

  Naziv albuma je “Lefterija” – riječ je uzeta iz grčkog jezika sa značenjem “sloboda“. Poenta je u tome da se Zoranova kreativnost otvorila i našla put do slobode (to je osjećaj koji čovjeka oslobodi, čovjek doživi spokojstvo i zadovoljstvo pri umjetničkom stvaranju).

  Fingerpicking stilom svirana klasična gitara, podržana raznim duvačkim i gudačkim instrumentima, daje idealnu zvučnu sliku da se predstavi autorova osnovna zamisao. Aranžmani su znatno zasnovani na školi klasične muzike. Tu su i maestralne izvedbe uključenih muzičara. Sve navedeno, daje originalnost prezentovanom materijalu i pruža nam nesvakidašnji umjetnički doživljaj.

  Pjesme su ujednačene kvalitete i pravljene su bez očite namjere da budu hitične. To im ne treba biti neka prepreka da se prezentuju u raznim fono / video medijima. Samo se kvalitetnom muzikom, između ostalog, podiže i kvaliteta naših života.

  Zoran Branković – “Lefterija” – 1. Beograd ; 2. Cojle ; 3. Glasnik ; 4. Gnjilane ; 5. Ramonda ; 6. Lefterija ; 7. To je to ; 8. Promenada ; 9. Todor ; 10. Tri Morave

  Foto – Sara Branković

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100008254128263 / https://www.youtube.com/watch?v=JqvT9HBc-2M&list=PLIUHMuuuACiOAHONqI-XyRNT6gtv3L_4I&index=4 /

  YT – Zoran Branković – Lefterija

  YT – Zoran Branković – Beograd