• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ZONA ISKLJUČENJA – Trenutak, sat, godina…

  ZONA ISKLJUČENJA – Trenutak, sat, godina…

  ZONA ISKLJUČENJA – Trenutak, sat, godina… / Hayat Production, 2016 / CD / rock / Bosna i Hercegovina

  Zona isključenja ili, jednostavno, Zona, je rock bend oformljen 1995. godine, u Goraždu, BiH. Svoj naziv grupa zahvaljuje karakterističnoj situaciji u kojoj se Goražde nalazilo tokom ratnih godina u BiH. Grad je tada bio proglašen sigurnosnom zonom UN-a i zonom isključenja (u njegovoj okolini nije bilo dozvoljeno postavljanje teškog naoružanja). To je muzičare iz ove grupe i ponukalo da prvobitno ime, Paradox, promijene u Zona isključenja. Poput sličnih grupa, i ova je startala sa sviranjem “cover” pjesama. Vremenom, članovi grupe Zona isključenja počinju se baviti i autorskim radom, a karakterisale su ga rock balade. Na posljednja tri nastupa na, sada već ugašenom festivalu u Goraždu, “Tamo gdje ljubav počinje“, bilježe veliki uspjeh sa pjesmama “Zauvjek“, “Želim da te zaboravim” i “Još uvijek trebam te” te sa posljednjom postaju i apsolutni pobjednici festivala.

  Zona isključenja biva pozvana i na festival “Bihać 1998” gdje sa pjesmom “Oktobar ’90 i neke” ostavljaju dobar utisak. Na svom putu ka uspjehu bilježi nastupe kao predgrupa tada eminentnih muzičkih imena Bosne i Hercegovine te učešća na brojnim festivalima demo bendova kao što su bili – “Heineken Music Fest“, “Baščaršijske noći” i “Radio MIR – Moja BiH“. Na svakom od tih nastupa pokazuje da se radi o jednoj od najrespektabilnijih demo grupa BiH te o bendu koji mnogo obećava. Od 2002. do 2004. godine Zona isključenja je uspješno nastupala i na metal festu (Mettmann) u Njemačkoj te ostvarila saradnju sa tamošnjim bendom, Mohawk. Prijateljstvo i saradnja ovih grupa ostvarena je gostovanjem njemačke grupe Mohawk u Goraždu, na Međunarodnom festivalu prijateljstva, na kojem Zona isključenja učestvuje od samog njegovog početka i svake godine napravi dobar show.

  Prvi put u studio, Zona isključenja ulazi 1999. godine, ali grupa nije bila zadovoljna samim produktom, tako da do objavljivanja nikad nije ni došlo. Već naredne (2000.) godine, grupa odlazi u studio MC Pavarotti, u Mostaru, gdje snima 6 numera. Zbog nedostatka finansija, na novo snimanje se čekalo do 2004. godine, kada grupa u studiju “Mohawk”, u Njemačkoj, snima još tri pjesme, a dvije godine nakon toga materijal se kompletira.

  Godine 2006., ostvaruje se saradnja sa Marinom Meštrovićem u čijem studiju Amadeus, Zona isključenja radi mastering albuma. Ubrzo je potpisan i ugovor sa produkcijskom kućom “Hayat Production” koja je prepoznala potencijal grupe te dolazi do objavljivanja prvog albuma grupe pod simboličnim nazivom – “Vakat je…“. Sa tog albuma izdvojena su dva singla (“Ljubav” i “Lijepa moja“) za koje su snimljeni i spotovi. Augusta 2007. godine, premjerno je prikazan spot za prvi singl sa tog albma – “Boje jeseni“. Dana, 13. novembra 2008. godine, grupa izdaje svoj drugi studijski album, simboličnog naziva, “13. soba“, sa 13. pjesama, aludirajući tako na 13. godina svoga postojanja.

  Cijeli, gore opisani period, postava grupe se nije mijenjala, a činili su je – Admir Hurem Atko (vokal) ; Nihad Gluščić Kruger (gitara) ; Senko Borovac Neny (bass gitara) ; Dženan Hadžović Hadjy (klavijature) ; Jasmin Bešlija Jassa (bubnjevi).

  Diskografija – Vakat je… (2006.) ; 13. soba (2008.) ; Trenutak, sat, godina… (2016)

  Odavno znam ovu grupu i pratim dešavanja vezana za nju. Članovi grupe Zona isključenja gostovali su u Tuzli, svirali u Klubu Underground, a tadašnji glasnogovornik grupe, Nihad Gluščić Kruger, tom prilikom je o dešavanjima vezanim za grupu pričao slušateljima muzičko-informativne radijske emisije Jeans generacija (Radio Tuzla, 04.01.2005.).

  Sve je, naoko, djelovalo OK, a onda je grupa najavila da prestaje sa radom. O tome slučaju sami kažu – “Upali smo u letargiju nakon drugog albuma iz koje smo izašli promjenom gitariste. Nakon nekoliko godina, posvetili smo se radu na novim pjesmama, snimajući singlove i konačno, spremni smo za novi album i nove spotove kojima želimo ponovo da dopremo do fanova i publike…“.

  Đženan Hadžović, dalje, pojašnjava – “Sam naziv albuma, ‘Trenutak, sat, godina…’, simbolika je kako vrijeme brzo prolazi. Trenutak, sat, godina i prođe 8 godina između dva albuma. Svi fanovi rock muzike trebali bi uživati u našem novom albumu, ‘Trenutak, sat, godina…’, na kojem se nalazi devet pjesama“. Materijal za ovaj album, sniman je ponovo u MC Pavarotti, Mostar, a postprodukciju i mastering potpisuje Marin Meštrović, Studio Amadeus, Sarajevo.

  Poznavajući rad ove grupe, od ranije, mogu reći da se ostali na istom tragu – isti zvuk, ista atmosfera… Nisam rekao da ovo ne valja, ali svaki novi album, bez obzira tko ga radi, treba imati neki (pozitivni) pomak u odnosu na prethodni. Ako je album isti (ili jako sličan prethodnom), koja je svrha izdavati ga. Očito je, grupi Zona isključenja treba “svježa krv“. Treba netko tko će ih “razdrmati“, donijeti novi zvuk, osuvremeniti njihov muzički izričaj. Svaka promjena, već objašnjena u ovom pasusu, dobrodošla je i u njihovom interesu je.

  Grupu Zonu isključenja sada čine – Admir Hurem Atko (vokal) ; Dženan Hadžović Hadjy (klavijature) ; Jasmin Bešlija Jassa (bubnjevi) ; Senko Borovac Neny (bass) ; Omar Softić Bole (gitara).

  Zona isključenja – “Trenutak, sat, godina…” – 1. Zauvijek mlad ; 2. Sve što tebe dotakne ; 3. Vila (unplugged) ; 4. Kad sakriju nas bore ; 5. Moj svijet ; 6. Priča ; 7. Ginger ; 8. Sav taj smrad ; 9. Trenutak, sat il’ godina

  ww.facebook.com/zonaiskljuchenja /

  YouTube – Zona isključenja – Vila unplugged

  .
  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .
  .