• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ZID MORTAL – Monopol i riziko

  ZID MORTAL – Monopol i riziko

  ZID MORTAL – Monopol i riziko / Take It Or Leave It, 2018 / CD, dig / hard rock / Srbija

  Zid Mortal je autorski hard rock bend iz Beograda. Naziv benda nas sve podsjeća da je život ograničen i samim tim vrijedan. Objavili su tri albuma – “Iskon“, “Svemir i ljudska glupost“, “Monopol i riziko“. Singlovi sa prvog albuma su bili – “Mislim na tebe“, “Ja ne želim” i “Mim“. Singlovi sa drugog albuma su bili – “Povedi me“, “Nikad više” i “Blajt“. U jeku promocije drugog albuma, bend prestaje sa radom, da bi ga Goran Šobić Sirano (vođa benda) ponovo oformio za promociju svoje knjige “Berger je kriv“, 2009. godine. To ih navodi da se iznova okupe, uđu u studio, pripreme i snime novi album.

  Sa prva dva albuma iza sebe, svirali su na Belgrade Beer Festu 2003, festivalu Exit, u revijalnom dijelu Gitarijade Zaječar, na rođendanu Radija 202 – na Trgu Slobode u Beogradu, u okviru Hita 202 – po Srbiji, na Sport Festu, na festivalu Tuzla Wave i drugdje. Nastupali su kao predgrupa Riblje čorbe na Ušću i po gradovima u Srbiji, sa Kraljevskim apartmanom na njihovoj turneji povodom 10 godina benda. Bend Zid Mortal je pored nekoliko samostalnih koncerata, nastupao i kao gost na raznim demo festivalima, na humanitarnim svirkama, na promociji filma Woodoo Popeye-a, na Danu borbe protiv AIDS-a, Kikindsko leto i dr.

  Goran Šobić Sirano, osim što je muzičar, vođa benda Zid Mortal, objavio je i dvije knjige pjesama – “Ovde ko uđe ne izlazi živ” i “Berger je kriv“. Promocija knjige “Berger je kriv” bila je u Velikoj sali SKC-a, a o važnosti i specifičnosti same promocije govori i to ko su sve bili gosti – Bora Đorđević, Miki Perić, Aca Seltik, Inspektor Blaža, Woodoo Popeye, Katarina Popović, Dragan Novičić, Dejan Drvenica, Predrag Mitrović, Igor JakovčevskiGoran Šobić Sirano je bio autor i voditelj kultne radio emisije noćnog programa, “Džiterbag“, radio emisije o ljubavi i rock’n’roll-u. Kao osnivač rock pokreta, “Neki rock“, organizovao je nekoliko humanitarnih akcija i koncerata. Bio je i promoter mnogi društvanih akcija kao što su “Igraj za život – Droga. Ne!“, “Za život bez oružja“, “Trojka iz bloka” i dr. Bio je menadžer grupama Feud, Woodoo Popeye, ZAA i dr. Pojavljuje se u glavnoj ulozi u spotu grupe Feud za pjesmu “Vlast“.

  Trenutno, Zid Mortal su aktivni u promociji svog trećeg albuma, “Monopol i riziko“. Album je sniman u Studiju “Devotion“, Beograd, snimatelj je bio  Marko Živanović. Za miks i mastering bio je zadužen Dragan Petronić, Studio “Dobro polje“, Beograd. Singlovi koji su najavili ovaj album su pjesma “Južna Afrika 2015“, obrada poznatog hita Riblje čorbe, “Čovek i drvo“. Prvi spot-single je urađen za pjesmu “Pet minuta sam“. U planu imaju da urade još spotova, da organizuju promocije po većim gradovima, da snime novi album i da naredne godine krenu na festivalsku turneju.

  DiskografijaIskon (ITMM, 2001.) ; Svemir i ljudska glupost (One Records, 2004.) ; Monopol i riziko (Take It Or Leave It, 2018.)

  Zid Mortal su – Nenad Šobić Džo (gitare, vokali) ; Slobodan Bugarčić (gitare) ; Goran Šobić Sirano (gitare) ; Željko Adžić (klavir, klavijature) ; Đorđe Golubović (Death Saw – bass gitara) ; Milan JejinaYeqy, Magma, Draconic (bubnjevi)

  Gostujući muzičari bili su – Jovana MiloševićMaraqya, Milana BrankovićTrigger, Katarina PopovićEtar, Robert PerićRapid Force, Feud (prateći vokali) ; Katarina Gojković (vokal, B1) ; Goran Šobić Sirano (vokal, B4) ; Vidoja Božinović Džinder (Riblja čorba – solo gitara, B5) ; Nikola Zorić (Riblja čorbaHammond, A3) ; Nikola Demonja Jr. (saksofon, B4)

  Kroz bend, Zid Mortal, za ovih 20 godina prošli su mnogi muzičari i to – Miki Perić (vokal) ; Bratislav Vasilić (vokal, gitara) ; Nebojša Selaković (vokal) ; Aleksandar Milčev (vokal) ; Slobodan Bugarčić (gitara) ; Slaven Stevanovski (bass gitara) ; Goran Milojević (bass gitara) ; Vladimir Janković (bass gitara) ; Marko Basta (klavijature) ; Nenad Šobić (bubnjevi) ; Marko Perić (bubnjevi)

  Malo koje regionalno internetsko glasilo nije pisalo o grupi Zid Mortal i recenziralo njihov aktuelni album, “Monopol i riziko“. Zašto bi Barikada – World of Music bila izuzetak!?! Idejni vođa tog benda, Goran Šobić Sirano, o samom albumu kaže – “Zid Mortal želi da autentičnom autorskom muzikom pošalje poruku da pravi rock’n’roll može da postoji. Album ‘Monopol i riziko’ je tu da bi nas opomenuo da živimo u svetu društvenih igara i da postoje pravila igre. Ceo svet u kojem živimo postao je talon za društvene igre – Monopol i Riziko. Ali, ono što se promenilo je da Monopol igraju vojnici, a Riziko biznismeni. Mi smo u toj igri prepušteni sami sebi i zavisimo od sreće u bacanju kockica“.

  Dugo se znam sa Goranom. Sticajem (sretnih) okolnosti, zajedno smo gledali koncert grupe Whitesnake (Hala Pionir, Beograd, 2015. godine). Tom prilikom mi je pričao da radi na trećem albumu svog benda i da se taj rad prilično “otegao“. Kada sam danas preslušao taj album – zaključio sam – vrijedilo je čekati. Svaka od pjesama nosi jaku poruku, ima puno opravdanje što je na tom nosaču zvuka. Muzika benda Zid Mortal nema namjeru da vas zabavi. Ona će vas, ako je pažljivo poslušate, natjerati na duboko razmišljanje o sadašnjem trenutku kojem svjedočimo, o ljudskim stradanjima, o traženju izlaza iz sveopćeg haosa i mraka…

  Velika sreća je da u Beogradu djeluje izdavač kao stvoren za ovaj bend – Take It Or Leave It Records. Velika je sreća da taj izdavač – Take It Or Leave It  Records – u svom bogatom katalogu ima i bend ovog kalibra. Koliko su im riječi “žestoke“, takva je i instrumentalna “podloga” koja ih prati. Jak ritam, gitare oštrog zvuka, aranžmani puni preokreta… Zid Mortal su beskompromisni u svakom pogledu. Dajem im bezrezervnu preporuku i podršku.

  Zid Mortal – “Monopol i riziko” – A1. Čovek i drvo ; A2. 999 ; A3. Južna Afrika 2015 ; A4. Animal Planet ; A5. Crni veo ; B1. Pet minuta sam ; B2. Svet koji je prodao čoveka ; B3. Jedino moje ; B4. Ovo je moj grad ; B5. Volja

  Foto – Stefan Andrić

  http://zidmortal.com / http://goransobic.com / https://www.facebook.com/ZidMortal / http://www.facebook.com/TIOLIrecords /

    

  YT – Zid Mortal – Pet minuta sam

  YT – Zid Mortal – Ovo je moj grad


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, BiH