• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  WILLIE NELSON – Ride Me Back Home

  WILLIE NELSON – Ride Me Back Home

  WILLIE NELSON – Ride Me Back Home / Legacy, 2019 / CD / folk, world, country / USA

  Willie (Hugh) Nelson je američki country singer-songwriter, rođen aprila 1933. godine u Fort Worthu, Texas, USA. Njegova muzička karijera je impozantna . Samo njegova diskografija broji 834 izdanja (149 albuma ; 224 singles & EPs ; 429 kompilacija ; 23 video izdanja ; 9 ostalih nosača zvuka). Bilo bi suludo navoditi ih ovdje poimenice.

  Na albumu sa jedanaest pjesama, Willie je snimio i nekoliko obrada. Naslovnu pjesmu, “Ride Me Back Home“, napravio je u saradnji sa Sonny Throckmortonom, “My Favorite Picture of You” i “Immigrant Eyes” pjesme su Guy Clarka, a “Just the Way You Are“, nekadašnji je hit Billy Joela. Producent Buddy Cannon je opet tu, a na albumu se pojavljuju i Williejevi sinovi – Lukas i Micah. Albumom “Ride Me Back Home“, kompletirana je takozvana “Mortality Trilogy“, koja uključuje još i albume – “God’s Problem Child” i “Last Man Standing“, a svi se bave samim životom i njegovim neumitnim prolaskom. Novi studijski album, “Ride Me Back Home“, Willie Nelsona inspiriran je Williejevim konjima i njihovom spiritualnošću. Willie je, naime, kroz godine spasio i udomio više od 60 konja na svom ranču i spasio ih od klaonica.

  Recenzija albuma ovakve muzičke i umjetničke veličine ne dolazi u obzir. Reći da je ovaj album divan – bespotrebno je i isticati. Willie Nelson je odsvirao više pjesama nego je netko u svom životu promijenio košulja. Što više, usprkos ogromnom broju ranije snimljenih pjesama, Willie i sada plijeni porukama koje nam podastire, a to su poruke o ljubavi i o neumitnoj prolaznosti naših života. Ako svoj život protratimo, tome smo si sami krivi. Popravni tu ne postoji. Willieu se mora vjerovati, ako ništa drugo, onda na bazi njegovog više od osam decenijskog životnog iskustva.

  Sve ovdje predstavljene pjesme plijene svojim emocijama i besprijekornim izvedbama. Glas Willie Nelsona je nježan, ali i sugestivan. Dikcija njegovog glasa je takva da ga mogu razumjeti i oni koji imaju malo manje znanje engleskog jezika. Tim načinom pjevanja Willie je načinio pristup mnogo širem auditorijumu. Stoga, nikoga ne treba čuditi da se njegovi YouTube postovi broje milionima / desetinama miliona gledanja. Oni koji ne vole otkrivati “toplu vodu“, uče od velikih.

  Oni koji redovnije prate postove na web portalu Barikada – World of Music znaju da je moje osnovno opredjeljenje muzika našeg Regiona. Međutim, pored ovakvih veličina poput Willie Nelsona ne mogu proći tek tako. Svoje ushićenje njegovim genijalnim djelom morao sam podijeliti i sa svima vama. Sve ostalo je do vas samih. Definiciju samog sebe, na šaljiv način, Willie nam je dao riječima pjesme “It’s Hard to Be Humble” (Teško je biti skroman):

  Oh Lord it’s hard to be humble / When you’re perfect in every way / I can’t wait to look in the mirror / Cause I get better looking each day / To know me is to love me / I must be a hell of a man / Oh Lord It’s hard to be humble, / But I’m doing the best that I can… 

  Willie Nelson – “Ride Me Back Home” – 1. Ride Me Back Home ; 2. Come On Time ; 3. My Favorite Picture of You ; 4. Seven Year Itch ; 5. Immigrant Eyes ; 6. Stay Away From Lonely Places ; 7. Just The Way You Are ; 8. One More Song To Write ; 9. Nobody’s Listening ; 10. It’s Hard To Be Humble (with Lukas Nelson and Micah Nelson) ; 11. Maybe I Should’ve Been Listening

  https://www.facebook.com/WillieNelson / http://www.willienelson.com /

  YT – Willie Nelson – Ride Me Back Home

  YT – Willie Nelson – It’s Hard to Be Humble