• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  VLADIMIR ČETKAR – Heavenly

  VLADIMIR ČETKAR – Heavenly

  VLADIMIR ČETKAR – Heavenly / Newton Records, 2014 / CD / jazz, funk, disco, soul / Makedonija, USA

  Vladimir Četkar rođen je u Ohridu (Makedonija), a trenutna adresa mu je New York City (USA). Vladimir Četkar je još jedan od onih koji je po muzičko znanje išao u slavni bostonski Berklee College of Music. Zato i ne treba da nas čudi da je sve naučeno sa podjednakim uspjehom i na velikom umjetničkom nivou u stanju iznijeti kao gitarista, vokal, aranžer, kompozitor i producent. Radi se o muzičaru koji se pronašao u crossoveru, u spoju tipično američkih muzičkih izražaja – jazz, funk, disco, soul. U tom maniru mu je i muzika sa albuma “Heavenly”, koji je predmetom ove recenzije.

  Omot - Cetkar (dev)Njegov album, prvenac, “We Will Never End” (2008.), pobrao je lijepe kritike. Njegov drugi album, “Heavenly” (2014.), na putu je da ponovi taj uspjeh. Sve pjesme na ovom albumu pisao je i producirao Vladimir Četkar, lično. U snimanju pjesama učestvovala je poveća grupa muzičara. Izostavit ću njihova imena, ali neću propustiti naznačiti da su svoj dio zadatka odlično odradili.

  Što treći o samom albumu, o pjesmama koje sadrži. Radi se o tipično američkoj produkciji. Nikada, slušajući ga naslijepo, ne biste pretpostavili da ga je osmislio i odradio jedan Makedonac. Vladimirova infiltracija i prilagodba soundu na koji smo navikli slušajući slična američka izdanja nevjerovatno je uspješna. Toliko približavanje originalu mi je po malo i zasmetalo. Da sam imao priliku biti uz Vladimira tokom rada na ovom albumu, predložio bih mu da u te svoje kompoziciju unese malo i ohridskog sunca, zvukova sa prelijepog Ohrida, bar malo naznaka makedonskog melosa i ritmike koju on neizostavno nosi u svojim genima, u svojim venama. Tko zna, možda se to i desi u nekom njegovom narednom projektu.

  Vladimir Četkar ispred sebe ima svo vrijeme ovoga svijeta i od njega možemo očekivati još mnogo vrijednih projekata, neizostavno i uspješnijih od ovih dosadašnjih.

  Vladimir Četkar – “Heavenly” – 1. I Rember ; 2. Time Goes By ; 3. Day Starter ; 4. Lucky Pair ; 5. Heavenly ; 6. Fi Funk ; 7. Ti Funk ; 8. Heavenly (Dimitri from Paris Disco Mix – Radio Edit) ; 9. Heavenly (Dimitri from Paris Disco Mix).

  Foto: Dragan Tasić

  www.vladimircetkar.com / www.facebook.com/pages/Vladimir-Cetkar/11098723818

  YouTube – Vladimir Četkar – Heavenly

  YouTube – Vladimir Četkar – I Remember

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina