• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  VLADAN VUČKOVIĆ PAJA – My Family Songs

  VLADAN VUČKOVIĆ PAJA – My Family Songs

  VLADAN VUČKOVIĆ PAJA – My Family Songs / Multimedia Music, 2017 / CD, digital / instrumenal / Srbija

  Vladan Vučković Paja rođen je 1968. godine u Boru, Srbija. U mlađim danima svirao je u brojnim grupama. Profesionalnu muzičku karijeru ostvaruje preseljenjem u Beograd. Bio je (1996.) član pratećeg orkestra Kornelija Kovača. Član je pratećeg orkestra Zdravka Čolića. Učestvuje u snimanju albuma Kikija Lesendrića i Pilota, na retrospektivnom CD albumu, “Rekla je da u mojoj glavi čuje gitare i bubnjeve“. Isto tako, član je Beogradske filharmonije. Do sada je snimio devet autorskih albuma. Vladan Vučković Paja je gitarista, kompozitor, aranžer, multiinstrumentalista.

  KIKI LESENDRIĆ i Piloti – “Rekla je da u mojoj glavi čuje gitare i bubnjeve”

  DiskografijaPut ka Suncu (CDr, MTS, 2000) ; Na istoku Zapada (PGP RTS, 2003) ; Dnevnik duge plovidbe (PGP RTS, 2005) ; GuitArt Trilogy (DVD-V, Comp, PGP RTS, Zmex, 2007) ; Partiture za koren i stablo (Mini album, Maxi, PGP RTS, Zmex, 2008) ; JAZZiJA (Dallas Records, 2012) ; Boemske rapsodije (WMAS Records, 2014) ; Enformel (Multimedia Music, 2016) ; My Family Songs (Multimedia Music, 2017)

  Na albumu su sarađivali – Vladan Vučković Paja (arr, guitars, bass, keyboards, programming) ; Perica Kaluđerović (music producer and sound engineer) ; Siniša Tufegdžić (accordion) ; Ivan Vučković (music co-producer) ; Dejan Timotijević (cello) ; Mladen Dragović (percussions) ; Music studio Louis (digital recording, postproduction, CD mastering)

  Inspiraciju za izbor i obradu kompozicija na albumu MY FAMILY SONGS pronašao sam u svojim sjećanjima. U porodici kojoj pripadam, slušale su se i pjevale različite pjesme. Od djede po očevoj liniji slušao sam pjesme sa Solunskog fronta i pjesme o Srbiji. Od djede po majčinoj liniji slušao sam komunističke pjesme i pjesme o Jugoslaviji. Za mene, tada dječaka, bila je to samo lijepa muzika. Kasnije, kada sam odrastao i sazreo, shvatio sam da su te pjesme bile i simboli različitih ideoloških ubjeđenja. Želio sam da ‘pomirim’ svoje djedove, koji se odavno nalaze u nekom svijetu u kome različitosti više ništa ne znače. Obradio sam četiri omiljene pjesme jednog i četiri omiljene pjesme svog drugog djede. Tumačio sam ih isključivo u njihovoj muzičkoj ljepoti, bez ideoloških referenci. Stavio sam ih na jedan album sa idejom i vjerovanjem da različiti pogledi na svijet mogu mirno da koegzistiraju, makar u estetskoj ravni“, kazao je Vučković.

  My Family Songs” deveti je Pajin autorski album. Riječ je o instrumentalnom albumu. Album sadrži devet dobro poznatih pjesama, a Vladana Vučkovića Paja potpisuje sve aranžmane. Iz naprijed navedenog citata, jasno je o kakvom materijalu se radi i koji mu je bio cilj. Album je snimljen u Muzičkom ateljeu Louis, početkom 2017. godine. Fotografije i dizajn omota potpisuju Nebojša BabićOrange studio. Izdavanje albuma podržao je SOKOJ.

  Iako se radi o svima dobro znanim pjesmama, Paja im je udahnuo novu dušu. Postigao je to skladnim aranžmanima, neusiljenom interpretacijom, sadejstvom sa vrhunskim saradnicima. Sve pjesme odišu nekim smirajem. Ova muzika je idealna za pozadinsku zvučnu kulisu. Melem za uši za sve one koji na tu muziku gledaju bez predrasuda.

  Vladan Vučković Paja je, obzirom na njegovo ogromno iskustvo na muzičkom planu, neko kome se vjeruje. Oprobao se u raznim muzičkim stilovima i u svakom od tih projekata pokazao je primjeren i prepoznat kvalitet. Možda će nekome izgledati da je Pajačovjek iz sjene“, ali njegova se prisutnost na stageu itekako osjeća.

  Vladana Vučkovića diskografski / medijski pratim od njegovih beogradskih početaka. Sreli smo se, u prolazu, nakratko, tokom 26. Beogradskog Jazz Festivala, oktobra 2010. godine. Zahvalan sam Paji da sam dio njegove muzičke priče. Bio sam to do sada, bit’ ću to i nadalje. Na vama je da nam se priključite.

  Vladana Vučkovića Paja – “My Family Songs” – 1. Internacionala ; 2. Kreće se lađa francuska ; 3. Ivo Lola ; 4. Tamo daleko ; 5. Bandiera rossa ; 6. Marš na Drinu ; 8. Konjuh planinom ; 9. Vostani Serbie!

  https://www.facebook.com/pajaofficialpage / http://www.vladanvuckovic.info / http://www.multimedia-music.com

  Vezani link – VLADAN VUČKOVIĆ PAJA – Enformel (Recenzija: Dragutin Matošević)

  Vezani link – VLADAN VUČKOVIĆ PAJA – Boemske rapsodije (Recenzija: Dragutin Matošević)

  YT – Vladan Vučković Paja – Kreće se lađa francuska

  YT – Vladan Vučković Paja – Ivo Lola

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * *
  * * *