• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  VERKA – Werk. A

  VERKA – Werk. A

  VERKA – Werk. A / Miner Records, 2015 / CD / heavy metal / Makedonija

  Iz malog makedonskog grada Delčevo, dolazi bend imenom Verka koji svira snažni heavy metal rock. Originalni muzički izraz benda Verka mogao bi se definisati sa više nivoa, ali u osnovi – njihova muzika je čvrsta kombinacija autentičnog metala i tradicionalne makedonske muzike, sa konroliranom upotrebom folklornih instrumenata.

  Formirani 1999. godine, Verka su odmah počeli na sebe privlačiti pažnju posjetitelja klupskih svirki. Godine 2001., bend Verka je dobio prvu nagradu na Rock music festivalu u Skoplju, snimili su svoj prvi EP slijedom te pobjede, predstavili se i na “Taksirat demo festivalu”. Nastupili su na main stageu, u zvaničnom programu prestižnog festivala “Taksirat”.

  Njihov prvi album, “Jaggah”, bio je izdat za Lithium Records (2003) i ubrzo je postao jedan od najprodavanijih albuma te godine. U tom periodu nastupili su i na “Alarm Festivalu” u Makedoniji i na “ExYu Rocks” festivalu u Bosni i Hecegovini, ali im je najveći domet, ipak, bio angažman kao support band za Soulfly show u Skoplju.

  Nakon pauze od šest godina, objavom pjesme “Origin” (2009), Verka je opet na sceni. Naredne godine izdali su album “Motorni pesni” (2010), a pjesme su rađene po tekstovim pjesnika Nikole Jonkov Vapcarova. Poslije serije koncerata po Makedoniji, otišli su i na Balkan tour (2012), a svirali su u Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Kranju, Beltincima, Sarajevu i u Podgorici.

  Njihovo zadnje neovisno izdanje, album “Werk. A”, promoviran je krajem 2014. godine, a zvanično će biti publikovan sa “Miner Records” etiketom, maja 2015. godine.

  Članovi benda Verka su: Sime Zlatkov – vokali ; Zlatko Andonovski Goldie – bass, prateći vokali ; Hristijan Nikolovski Hiko – folklorni instrumenti ; Vlatko Nušev Dalton – bubnjevi i Mars Marsovski – gitara. Bivši članovi su: Mazdrak – vokal, bass (1999-2013) ; Brane Antovski – folklorni instrumenti (2001-2012)

  Werk. A (cut)Album “Werk. A” sadrži 9 visokooktanskih kompozicija. Ako želite sa pažnjom odslušati cijeli album, trebate zaboraviti sve ono što vam se desilo jučer, ono što planirate uraditi danas i sve ono što vas čeka za sutra. Verka vas uzimaju 100% pod svoje. Oni sa manje strpljenja ili oni koji ne vole ovaj muzički izraz, brzo će odustati. Svi drugi, koji izdrže do kraja, zavoljet će ovaj bend, njihovu muziku, neosporno je.

  Verka sviraju muziku ovog vremena, ali nikoga ne kopiraju. To im i daje značaja na makedonskoj metal sceni. Iako se u press materijalima pozivaju na upotrebu makedonskih tradicionalnih muzičkih instrumenata, njihova upotreba nije dominantna. Oni su tu, povremeno, tek da podcrtaju neku muzičku frazu, da nam ukažu odakle ovaj bend potiče. Nadam se da će članovi benda Verka imati i snage i motiva da do kraja odsanjaju svoj san – ima li većeg zadovoljstva no svirati muziku koju voliš, za koju živiš.

  Verka – “Werk. A” – 1. Extreme Cold ; 2. Hikoshiba ; 3. 1 on 1 ; 4. Ortoma ; 5. iMaster ; 6. Džungla ; 7. Enki ; 8. Nazemjata ; 9. Dead Love.

  www.facebook.com/verkafb?fref=ts / myspace.com/verkadelcevo

  YouTube – Verka – 1 on 1

  YouTube – Verka – Džungla

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina