• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  UROŠ SPASOJEVIĆ / BOJAN MARJANOVIĆ – V

  UROŠ SPASOJEVIĆ / BOJAN MARJANOVIĆ – V

  UROŠ SPASOJEVIĆ / BOJAN MARJANOVIĆ – V / AMP Music & Records AS, 2018 / CD / contemporary jazz / Srbija, Norway

  Na početku, kako je i red, da upoznamo aktere ovog projekta.

  Uroš Spasojević (rođen 1985. u Valjevu, Srbija) u muziku je ušao kao učenik sviranja violine i to još u dobi od devet godina života. Sa petnaest godina počinje svirati bass gitaru i kontrabas. Sa sedamnaest godina svirao je kontrabas u omladinskom jazz big bendu u svom rodnom gradu. Dvije godine kasnije, seli se u Beograd i tu stiče veliko sviračko iskustvo, kako studijsko, tako i izvođačko, nastupajući uz prominentne pop i rock umjetnike iz Srbije. Obišao je Europu nastupajući uz razne ethno-music grupe. To mu je pomoglo da bude blizak sa ethno muzikom Balkana i sa world music scenom. Godine 2010, vraća se u Valjevo i tu formira svoj prvi acoustic jazz trio i quartet.

  Do sada, Uroš Spasojević je izdao pet albuma sa svojim originalnim kompozicijama – Portrait in Bass (2014), Story on Bass (2015), Third View (2016 – sa specijalnim gostima – Scott Kinsey – koji je uradio miks i mastering albuma ; Nir Felder – gitarista ; Bob Reynolds – saksofonista), Expressions (2017), V (2018 – snimljen sa klavijaturistom Bojanom Marjanovićem).

  Bojan Marjanović odrastao je učeći sviranje klasičnih klavirskih djela, ali je bio uključen i u jazz i ostale muzičke pravce, najviše kao samouki muzičar. Muziku je intenzivno učio slušajući i prepisivajući njemu omiljene snimke. Nakon višegodišnjeg rada na mnogim projektima, stekao je iskustvo svirajući sa raznim muzičarima, a stekao je i formalno jazz obrazovanje, second Master’s degree, na Norwegian Academy of Music u Oslu, Norway.

  Bojan je rođen u Srbiji. Klavirske časove uzimao je već sa petnaest godina života. Formalno školovanje je nastavio na četverogodišnjoj muzičkoj školi. Studije je nastavio na odsjeku Classical piano performance na Faculty of Music u Beogradu (Srbija), Pohađa nadalje nastavu na odsjeku za Jazz composition and arranging na Berklee College of Music (Boston, MA, USA) i na Norwegian Academy of Music (Oslo, Norway), kao i Jazz piano performance na Norwegian Academy of Music. Bojan je time kompletirao svoje obrazovanje i stekao diplome za sviranje pijana u oblasi classical i jazz muzike. Uporedo sa akademskim učenjem, Bojan je bio aktivan, ne samo kao klasični pijanista, nego i kao jazz pijanista učestvujući u mnogobrojnim projektima – bilo kao saradnik, bilo kao njihov vođa. U Norveškoj živi i radi od 2016. godine.

  Tokom studiranja, Bojan je imao (i iskoristio) mogućnost da učestvuje u mnogim projektinma i da svira sa nekima od najpoznatijih norveških jazz muzičara kao što su – Ole Morten Vagan, Thomas Stronen, Atle Nymo itd. Imao je mnogo nastupa (solo ili sa raznim ansamblima) na festivalima i na koncertima širom Europe, kao i u Kanadi i u USA. Između mnogih, nagrada na Debut International Piano Competition, dala mu je priliku za solo debut recital na glasovitom Carnegie Hallu u gradu New York City, 2014. godine. Njegovo vrijeme tek dolazi.

  Uroš Spasojević – Diskografija – UROS SPASOJEVIC PROJECT – Portrait on bass (2014) ; UROS SPASOJEVIC PROJECT – Story on bass (2014) ; UROS SPASOJEVIC PROJECT – Third view (2016) ; UROS SPASOJEVIC PROJECT – Expressions (2016) ; UROS SPASOJEVIC / BOJAN MARJANOVIC – V (2018)

  Bojan Marjanović – Diskografija – UROS SPASOJEVIC / BOJAN MARJANOVIC – V (2018)

  Album “V” su snimili – Uroš Spasojević (Electric Bass) ; Bojan Marjanović (Piano)

  Nerijetko, svirajući uživo, ad hoc (latinski izraz koji znači “zbog ovog” ili “zbog ove svrhe” – rekao bih – “uzmimo novce na lagani način“), okupljeni jazz muzičari sviraju standarade. Ima tome više razloga, a osnovni je, nisu imali priliku (vremena) svirati zajedno, uvježbati se… Ja tu muziku stavljam u ravan sa muzikom cover bendova. Ta, “cover muzika“, govori mi da dotični bend (možda i) nema kapaciteta stvoriti vlastito muzičko djelo.

  U slučaju ova dva vrhunska umjetnika, Uroša i Bojana, to ni u najmanjim naznakama nije riječ. Oni sviraju autorski materijal koji potpisuje Uroš Spasojević, a aranžmane potpisuju zajednički – Uroš i Bojan. Album je sniman u slavnom Rainbow Studiju, u Oslu, Norveška. Uticaj na nastanak ovog muzičkog konceptualnog djela imao norveški pijanista i kompozitor, Ketil Bjørnstad, a prvobitna zamisao bila je da to bude film soundtrack project. Na našu veliku sreću, evaluirao je u jedinstveni materijal.

  Muzika koju kreiraju Uroš i Bojan je atmosferična – puna je različitih muzičkih slika koje nose razne emocije pojačane dinamikom i melodioznošću koju stvaraju ova dva već odavno dokazana umjetnika. Slušati ovo njihovo djelo, traži mirnu okolinu i punu duhovnu posvećenost. Ono tek tada otkriva svoje vrijednosti, možda i skrite na prvo slušanje. Opetovanim slušanjem, otkrivaju se mnoge lijepe slike koje su nam promakle u prethodnom slušanju. Svako novo slušanje, otkriva nove i nove ljepote ovog djela.

  Mene ni malo ne čudi da su Uroš i Bojan za ovaj album primili pozitivne kritike od mnogih, počevši od renomiranih američkih jazz kritičara. Ne zaboravimo, jazz upravo i potiče sa američkog kontinenta. Ti jazz stručnjaci kao da se natječu u tome tko će ovo djelo nahvaliti boljim riječima. Po meni je najvažnije, da ni Uroš, a ni Bojan ne kopiraju nikoga. Oni su hrabro krenuli svojim putem, kreirali su svoj specifičan način sviranja contemporary jazza, što je žanr koji i među jazz orijentiranom populacijom traži – open minded – one koji su spremni prihvatiti nove muzičke poduhvate, jazz muziku novog vremena. Ne znam kakva će biti buduća sudbina ovog dvojca, ali su se već ovim djelom upisali među vrhunske jazz muzičare koji trenutno djeluju na toj muzičkoj sceni.

  Uroš Spasojević / Bojan Marjanović – “V” – 1. North ; 2. Senok ; 3. Water ; 4. Guide ; 5. Hope ; 6. V ; 7. End of the Hill ; 8. Change ; 9. Sea

  Foto – Miljana Tomić i Aleksandar Avramović

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100008399710469 / http://urosspasojevic.com / https://www.facebook.com/bojan.marjanovich / https://www.facebook.com/AMPMusicRecords / http://www.bojanmarjanovic.com /

  YT – Uros Spasojevic and Bojan Marjanovic – V

  YT – Uros Spasojevic / Bojan Marjanovic – V – Lost pt.1 (Live)