• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  UP N’ DOWNS – Vse kar sem pozabil

  UP N’ DOWNS – Vse kar sem pozabil

  UP N’ DOWNS – Vse kar sem pozabil / Akord Records, Kulturni center Maribor, 2016 / CD / rock / Slovenija

  Up N’ downs (U.N.D.) je bend nastao 2009. godine u slovenačkom mjestu Mozirje. Njihovi počeci i nisu bili baš uspješni. Jedini član koji je donekle bio umješan u sviranju, bio je pijanista, Aleks. Ipak, nisu se ustezali javno nastupati. Potom je Aleks umro… Uzeli su svoje instrumente i u kapeli na mozirskom groblju, na Aleksovom pogrebu, zasvirali metalsku himnu – “Nothing Else Matters“. Svirali su i plakali, zajedno sa slušateljima.

  Bend mora ići dalje“, rekao im je Robi, Aleksov otac. Preuzeo je funkciju managera benda i krenuli su dalje. Bass gitaru svirao je Aleksov brat, Andraž, koji je u bend donio nešto “bratovljevog duha“. Imali su nekoliko izmjena na mjestu klavijaturiste. David i Erik su počeli stvarati autorski materijal za bend Up N’ downs.

  Sami su organizovali jedan festival. Uz dvije predgrupe i njihov bend… Došlo im je par stotina ljudi. Isti događaj su ponovili i naredne godine. To im je podiglo samopouzdanje i prijavili su se na predizbor za festival Rock Otočec 2012. Bendu se pridružila i klavijaturistkinja, Lucija. Sva mjesta u bendu opet su bila popunjena. Publika im je pomogla da nastupe na main stegeu festivala Rock Otočec, juna 2012. godine. Tu im se rodila ljubav za sviranjem na glavnim binama. Godine 2013., nastupili su na Vransko Summer Night, zatim na 18. godišnjici Radija City i na festivalu ŠVIC. Nastupili su i na 49. Gitarijadi Zaječar. Naravno, imali su nastupe i na mnogim manjim binama i koncertima.

  Imaju odličnu saradnju sa svojim novim producentom, Robertom Likarjem (Niet, The Drinkers), koji je u njima otkrio dosta izvornog rock ‘n’ rolla u svakodnevnoj “džungli” u kojoj su živjeli. Sve to daje nade da će se o njima još više čuti.

  Članovi benda Up N’ downs su – Erik Zavolovšek (vokal, gitara) ; David Zavolovšek (gitara, prateći vokal) ; Martin Oblak (bubnjevi) ; Andraž Stropnik (bass gitara, prateći vokal) ; Lucija Hrastnik (klavijature, prateći vokal) ; Matjaž Parfant (prateći vokal).

  Kao član Stručnog žirija Gitarijade Zaječar (2013., 2014. i 2015. godine), imao sam priliku pratiti nastup benda Up N’ downs, među demo bendovima, 31-07-2015, na Drugoj polufinalnoj večeri 49. Gitarijade Zaječar. Iako su dospjeli u finale, pobjeda im je izmakla. Ipak, beogradski Radio 202, koji je prenosio dio programa Gitarijade, uživo, mjerio je jačinu aplauza za najbolji bend po izboru publike, a tu titulu je te godine ponio slovenački bend Up N’ downs.

  Preda mnom je njihov album, “Vse kar sem pozabil” (Sve što sam zaboravio). Album nosi 12 autorskih pjesama pjevanih na slovenačkom jeziku. Glavna pokretačka snaga benda su braća Zavolovšek. Zvučna slika koju tvore Up N’ downs je bučna, ali nije pretrpana. Sve je na svom mjestu. Pjesme odlikuje različita atmosfera, kao i izražena dinamika. Kako god je na početku ovog teksta napisano da, skoro, nisu ni znali da sviraju. To se slušanjem ovih pjesama ne može reći. Svaki od članova benda Up N’ downs suvereno vlada svojim instrumentom. Pohvalio bih i skladno višeglasno pjevanje. Toga baš i nema previše na muzičkoj sceni ovih prostora, ovih dana.

  Očito je da su Up N’ downs vođeni sigurnom rukom, od strane nekog znalca koji dobro zna kako se vodi karijera jednog mladog benda. Iza Up N’ downs stala je i jedna mlada izdavačka kuća, Akord Records. Akord Records je etiketa koja djeluje pod okriljem Kulturnega centra Maribor. Pokriva akustičnu muziku, kantautorsku muziku te srodne žanrove. Ako dodam da se u promo materijalima pominje i ime Dušana Hedla – pravim znalcima dešavanja na slovenačkoj sceni, mnogo toga će biti jasnije.

  Up N’ downs su u svojim pjesmama dali dovoljno prostora da se čuju lijepe gitarske solo dionice odsvirane od strane Davida Zavolovšeka. Vokal Erika Zavolovšeka je močan i kristalno jasan. Ostatak benda je na visini zadatka. Muzika sa ovog albuma je pravi melem za uši. Ona nadahnjuje. Nadam se da ovaj album neće biti tek labuđev pjev benda Up N’ downs, već da je tek početak njihove još uspješnije muzičke karijere.

  Up N’ downs – “Vse kar sem pozabil” – 1. Barve ; 2. Prisluhnimo ; 3. Waco ; 4. Trubadur in Angel ; 5. Vse kar sem pozabil ; 6. Ljubeči Jack / Ain’t Got Nobody ; 7. Sladke sanje v mračni sobi ; 8. Komu se dam ; 9. Svetloba ; 10. Vlak ; 11. Stran ; 12. Lorelaj

  www.facebook.com/upndowns / und.si

  YouTube – Up N’ downs (U.N.D.) – Vse kar sem pozabil

  YouTube – Up N’ downs (U.N.D.) – Svetloba

  .
  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .
  .