• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  UDRUŽENJE ROĐAKA – Kafana Hollywood

  UDRUŽENJE ROĐAKA – Kafana Hollywood

  UDRUŽENJE ROĐAKA – Kafana Hollywood / Tempo, 2016 / CD / world music / Bosna i Hercegovina, Norveška

  Udruženje rođaka je grupa muzičara porijeklom sa Balkana, a žive u Norveškoj. U Norveškoj se zovu Igor D. og Fetterforeningen (Igor D. i Udruženje rođaka), a za englesko govorno područje su Union of Cosins. Mili i Sanjin (oba iz Mostara), zaista pravi rođaci, dok su Elvis (iz Ključa) i Igor (iz Sarajeva), također rodbinski povezani. Elvis je Igoru zato ujak, tj. mamin rođak. Almir (iz Tuzle) i Daniel (iz Beograda), nisu u pravom srodstvu, te sebe nazivaju “usvojenim” rođacima.

  Žanr muzike kojom se prezentiraju na Balkanu sami nazivaju “kafana cabaret“, ili “teatro del’amore“. Tekstovi su im humoristični ili samokritično zaljubljeni, a muzika je kafanski reggae za dernek i proslavu. Članovi benda su, svaki za sebe, iz raznih muzičkih pravaca: progresivnog rocka, džeza, sevdaha, muzike za djecu, a tu su i dva klasično obrazovana solista (na violini i harmonici).

  Igor Dunđerović (rođen u Sarajevu, 1979.) je pjesnik i reditelj predstava za djecu i mlade u Norveškoj. Njegova zadnja ploča, “Narod u karanfilčić gradu“, nominovana je za najbolje izdanje za djecu godine (Norwegian Music Awards) 2014 u Norveškoj. Elvis Medić (Ključ, 1979.) je rock-tenor, te producent sa Instituta NISS (Nordic Institute for Scene and Studio). Takođe, pobjednik je pjevačkog takmičenja “Zvijezda u mom oku“, na Balkanmedia TV u Skandinaviji. Igor & Elvis su kao komični duet, 2011-te nastupili u finalu takmičenja “Norway’s got talent“.

  Sanjin Oručević (bass) i Mili Oručević gitara), rođaci iz Mostara, zajedno sa Igorom i Elvisom, osvojili su priznanje kao najbolji novi norveški world music band za 2008. godinu. Također, sudjelovali su na izdanjima sa ansemblom Poemus Balkanikus, te u teatarskoj produkciji predstave Sex Drugs & Kalashinkov (satira o imigrantima iz 2009-te). Almir Mešković (harmonika, Tuzla) i Daniel Lazar (violina, Beograd), vrhunski su solisti sa titulama Akademije u Oslu.

  Nije naodmet ponoviti imena članova benda Udruženje rođakaAlmir Mešković (harmonika) ; Daniel Lazar (violina) ; Mili Oručević (akustična gitara) ; Sanjin Oručević (bass) ; Elvis Medić (glavni vokal) ; Igor Dunđerović (alfa-majmun).

  Album “Kafana Hollywood” debi-album je benda Udruženje rođaka pjevan na maternjem jeziku. “Deset godina smo pjevali na norveškom, a tek onda smo se svrnuli doma. Pitali se neki zašto nam to treba. Dobro nas je išlo na norveškom, nije da nije. Ali, jedna nas dan upita jedan pametni: ‘A što ne idete internacionalno, pa pravo ste dobri’. Pametni je mislio da pjevamo na engleskom, ali pjesma nas odvuče. ‘Au, pogriješili ste, opasno je dole kod nas’, pametovao je kasnije pametni, ali mi smo već bili ugazili“, objašnjavaju Rođaci svoj umjetnički “zaokret“.

  Projekat, “Kafana Hollywood“, označava 10 godina postojanja benda. Album je sniman u Muzičkom centru Pavarotti, u Mostaru, BiH. Album je urađen uz sudjelovanje mnogih muzičara, gostiju – Orhan Maslo Oha (perkusije, 2,3) ; Mustafa Šantić (klarinet, 7) ; Vjeka Batinić Raspudić (glavni vokal, 10) ; Atila Aksoj (akustična gitara, saz, đembe, 1,8,10); Đeno Mujkić (bubnjevi, sve pjesme) ; Marija Korunić (prateći vokali, 1,2,3,8) ; Azer Sandžaktar (prateći vokal, 5) ; Mudada Choir (Karabatak, Zaklan, Mujić & Udruženje rođaka).

  Udruženje rođaka su svojim originalnim pristupom načinili album koji je svojevrsno “osvježenje” na bosansko-hercegovačkoj muzičkoj sceni. Šaljive pjesme “umotane” i folk oblandu nisu baš česte na BiH muzičkom nebu. Oni to i mogu jer žive daleko od naše tmurne svakodnevice. Šaljivi tekstovi lakše “padaju na um” onima koji žive u opuštenoj atmosferi (kakvu im, recimo, može ponuditi Norveška). Ova opaska ni u kom slučaju ne treba umanjiti domet njihovog rada na albumu kojim su nam se predstavili.

  Priliku da ovu bosansko-norvešku ekipu, Udruženje rođaka (Union of Cousins), vide na nastupu uživo, imali su Mostarci, Sarajlije i Tuzlaci. Tek tri nastupa nedovoljna su za veću prepoznatljivost. Nadam se da će njihovih gostovanja po BiH biti još. Za to ima dovoljno potrebe i dovoljno opravdanja.

  Udruženje rođaka – “Kafana Hollywood” – 1. Kuka ; 2. Ljetni hit br. 1 ; 3. Chopor vukova ; 4. Mudada ; 5. Jamajka Tajland ; 6. Kafana Hollywood ; 7. Lijepa Tuzlanka ; 8. Lutam k’o bez glave muha ; 9. Marina ; 10. Bagrem Blues ; 11. Kristina ; 12. Medo ; 13. Kafana Hollywood (radio edit)

  www.udruzenjerodjaka.com / www.facebook.com/udruzenjerodjaka

  YouTube – Udruženje rođaka – Kafana Hollywood (Album “Kafana Hollywood”, 2016)

  YouTube – Igor & Udruženje rođaka – Medo

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .