• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  TRADICIJA – Etno konkretno

  TRADICIJA – Etno konkretno

  TRADICIJA – Etno konkretno / Self-released, 2007 / CD / ethno – traditional / Srbija

  Vokalno-instrumjentalni etno ansambl Tradicija formiran je 2003. godine. Muzika koju interpretira bazirana je na tradicionalnim / autentičnim melodijama i pjesmama sa prostora Srbije, Makedonije, Rumunije i drugih balkanskih zemalja. Ansambl ih i izvodi na tradicionalnim instrumentima. Etno ansambl Tradicija čine profesionalni muzički umjetnici raznih nacionalnosti (Srbi, Makedonci, Rumuni) – petorica instrumentalista i tri vokala. Do 2006. godine, ansambl se uglavnom eksponirao instrumentalno. Bogatstvu njegovog muzičkog izraza donijela je činjenica da su mu se pridružile članice vokalnog etno trija, Jelek, koje su ranije pjevale a capella. Na čelu tog ansambla nalazi se multiinstrumentalista, Darko Armenski. Njegovo bogato znanje, iskustvo i vrijedni rad, obilježili su i rad ovog etno ansambla.

  Darko Armenski je rođen u Pančevu, 1979. godine, u muzički obrazovanoj porodici. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio u klasi profesora Nikole Grujevskog u Muzičkoj školi “Jovan Bandur”, Pančevo, na duvačkom odsjeku, smjer klarinet. Pored srednje škole za klarinet, vanredno završava i srednju školu za saksofon. Godine 1998., upisuje Fakultet muzičke umetnosti, u Beogradu, gdje diplomira klarinet u klasi profesora Ante Grgina.

  Paralelno sa klasičnim obrazovanjem, izučava tradicionalnu muziku Srbije i Balkana, svirajući na etno instrumentima kao sto su: frula, okarina, zurla, gajde i kaval. Potreba za istraživačkim radom tradicionalne muzike i na terenu i prezentovanju širem auditorijumu, te rad u grupi, bio je podsticaj da, 2003. godine oformi vokalno-instrumentalni ansambl Tradicija sa kojim učestvuje na brojnim festivalima muzike u Grčkoj, Švedskoj, Francuskoj i Srbiji.

  Pedagoškim radom se aktivno bavi već 15 godina. Najprije kao nastavnik solfeđa u isturenom odjeljenju Baletske škole “Dimitrije Parlić”, u Pančevu, na odsjeku Narodna igra i to od 2000. do 2003. god. Od 2001. godine započinje svoj pedagoški rad u Muzičkoj školi “Jovan Bandur”, Pančevo, na mjestu nastavnika saksofona, gdje je i dalje aktivni profesor. Kroz svoj rad sa učenicima, dobio je mnoga priznanja za uloženi trud, u vidu njihovih nagrada na raznim međunarodnim i republičkim takmičenjima i festivalima, na kojima su uvijek bili visoko rangirani. Kao pedagog, tj. profesor, uspešno je proveo kroz rad mnoge generacije, od kojih su pojedini nastavili svoje školovanje na muzičkim akademijama u zemlji i inostranstvu.

  Od 2000. do 2004. godine, honorarno je bio zaposlen na mjestu šefa orkestra u KUD-u “Mladost“, iz Glogonja. Od 2005. do 2008. godine, radio je kao šef orkestra KUD-a “Vasil Hadžimanov“, iz Jabuke. Honorarno je zaposlen i kao šef orkestra KUD-a “Jedinstvo“, iz Pančeva.

  Nagrade: Tokom školovanja, Darko je učestvovao na brojnim takmičenjima, festivalima i smotrama internacionalnog, republičkog i regionalnog karaktera, gdje je bio dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Godine 1991., dobija I nagradu na Saveznom takmičenju u S.F.R.J., nagrađen je već na početku svog školovanja. Od ostalih mnogobrojnih nagrada se mogu izdvojiti: 1991. – I nagrada na 25. Takmičenju učenika i studenata A.P.Vojvodine ; 1992. – I nagrada na Festivalu muzičkih škola Srbije u Senti, laureat škole ; 1995. – II nagrada na Republičkom takmičenju učenika i studenata Srbije ; 1999. – II nagrada na Republičkom takmičenju učenika i studenata Srbije ; 2011. – Specijalna nagrada učestvovanjem na Smotri folklora Vojvodine i tom prilikom proglašen je za Najboljeg instrumentalnog solistu cijelog festivala. Od specijalnih nagrada dobio je i nagradu za Najboljeg gajdaša festivala “Ivanjsko cveće“, tri godine zaredom.

  Među njegove značajnije nastupe iz tog perioda spadaju: 1992. – Koncert klarineta u Galeriji S.A.N.U. u Beogradu ; 1995. – Smotra talenata u Sremskim Karlovcima ; 1997. – Takmičenje “Muzičke omladine” u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu. Kao student, imao je zapaženije nastupe sa kvintetom klarineta u Klubu novinara i na rektoratu Univerziteta u Beogradu, 2003. godine. Sa svojim vokalno-instrumentalnim etno ansamblom Tradicija, pored nastupa u mnogim zemljama, sa tri numere gostuje na “Muzičkoj razglednici” Pančeva”, od kojih je jedna numera i naslovna.

  Dugogodišnje muzičko iskustvo sticao je i kao član kulturno umetničkih društava na celoj teritoriji opštine Pančevo. Sa folklorom je proputovao cijelo Pirinejsko poluostrvo kao i Južnu i Centralnu Evropu. Upoznao je razne jezike, običaje i kulture iz celoga svijeta. Samim tim, prezentovao je kulturu sredine u kojoj je živio. Stekao je puno prijatelja i sreo mnogo zaljubljenika u muziku iz zemlje i iz inostranstva. Pored klasične i etno muzike, član je i rock benda El Buzz, kao tenor saksofonista. Aktivno učestvuje u raznim snimanjima, muzičkim emisijama različitog karaktera i različitih žanrova muzike.

  Sa duvačkim instrumentima koje svira, otišao je još dalje i dublje, zadirući u dušu i materiju samih instrumenata, te se od 1998. godine aktivno bavi popravkom drvenih duvačkih instrumenata kao što su: oboa, flauta, saksofon, klarinet i restauracijom starih, etno instrumenata.

  Diskografija vokalno-instrumentalnog etno ansambla TradicijaVremešno, volšebno (2004.) ; Etno konkretno (2007.)

  Vokalno-instrumentalni etno ansambl Tradicija čine – Darko Armenski (klarinet, saksofon, gajde, kaval) ; Marinel Rođan (harmonika) ; Svetislav Ristić (violina) ; Aleksandar Janković (tambura, kontrabas) ; Aleksandar Dogan (goč, daire) ; Ana Marković (vokal) ; Mila Džačić (vokal) ; Tamara Komazec (vokal)

   

  Etno muzika (u svijetu poznata kao world music) označava muzički žanr koji je zastupljen u svim zemljama svijeta. U etno muziku spada ona muzika koja se proteže od izvornih muzičkih okvira do moderne muzike nadahnute tradicionalnom muzikom. Etno muzika je u ekspanziji i to na globalnom nivou.

  Vokalno-instrumjentalni etno ansambl Tradicija njeguje upravo taj muzički žanr – etno – tradicionalnu muziku koja obuhvaća teritorij Balkana. Blizina balkanskih zemalja, kao i skoro slična istorija, rezultirali su činjenisom da je etno muzikom koja se, ne priznajući državne granice, podjednako sluša u svim balkanskim zemljama. Ni te melodije, a ni ti ritmovi, nisu nam strani. Svaka pjesma, ovisno iz kojeg kraja dolazi, ipak ima svoju specifičnost i to joj i daje neophodnu lokalnu prepoznatljivost.

  Album, “Etno konkretno“, upravo i ima taj specifičan etno sadržaj. Pjesme sa ovog albuma ponikle su iz izvornog muzičkog bića balkanskih naroda. Ono što ih izdvaja od originalnog izvođenja je komunikacija udruženih muzičara na nivou emocija. Upravo te emocija, prenesene muzičkim instrumentima i glasom, daju kvalitet i specifičnost izvedenim pjesmama. Ni kvaliteta, a ni specifičnog muzičkog izraza, kod članova etno ansambla Tradicija ne nedostaje.

  Tradicija – “Etno konkretno” – 1. Marijo ćero (pjesma iz južne Srbije) ; 2. Gugutina (pjesma iz Makedonije) ; 3. Osogovka ; 4. Lisnaj se goro zelena (pjesma iz južne Srbije) ; 5. Rumunska rosa ; 6. Čije je ono devojče (pjesma iz južne Srbije) ; 7. Vo naše selo malovo (pjesma iz južne Srbije) ; 8. Žensko oro ; 9. Zaspo, Janko, pod jablanom (pjesma iz južne Srbije) ; 10. Ljuto oro ; 11. Zasviral Stojan – Devojče, devojče (pjesme iz Makedonije)

  https://www.facebook.com/darkarmen /

  YT – Etno grupa Tradicija – Osogovka

  YT – Etno grupa Tradicija – Ljuto oro