• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  TONA – Tona

  TONA – Tona

  TONA – Tona / Idiotski internat, 2022 / CD, Dig / rock, metal stoner, stoner punk / Srbija

  Tona je glasni rock bend iz Novog Sada, Srbija. Njihov zvuk je opisan kao kombinacija najboljeg što postoji u rock, metal i punk muzici. Tona deluje od 2005. godine, kad su Boris Radin i Filip Radovanov, sa Đorđem Skorupanom iz kultnog novosadskog benda Katarza, udružili snage u želji da stvore savremeni rock zvuk. Uslijedili su prvi demo snimci, brojne kompilacije i debi album, “1000” (SKC NS, 2008.). Promocija tog albuma je trajala skoro dvije godine, uz mnogo svirki, tri nastupa na Exit festivalu, brojne promjene prvobitne postave…

  Bend Tona je koncertno bio aktvan sve do 2018. godine, kad je donesena odluka da se radi na novom albumu. Rad se zbog korone odužio, a i zbog želje da se postigne maksimum. Uslijedila je i saradnja sa američkim producentom, Jared See, iz Portlanda (USA). Konačno, novembra 2022. godine, album “Tona” ugledao je svetlost dana. Ovaj album, bend je tek sada počeo koncertno promovisati. A sad ono najvažnije, kažu iz benda, album se može kupiti u fizičkom obliku, kao CD, ili skinuti sa bandcampa stranice benda.

  Diskografija – 1000 (SKC NS, 2008) ; Tona (Nov 2022)

  Članovi benda Tona su – Đorđe Skorupan (vocal) ; Boris Radin (guitar, vocal) ; Filip Radovanov (guitar) ; Dragan Diklić (bass) ; Predrag Janičić (drums) – with guestsSrđan Vukasović (additional guitar on 5, 10) ; Dragan Stoiljković (drums on 10)

  Članovi novosadskog benda Tona kreirali su jedinstveni miks heavy metal, rock stoner, metal stoner, punk… elemenata kako bi se izrazili na muzičkom planu. Jedinstvenim zvukom boje svoje autorske pjesme pjevane engleskim jezikom. Muzika je “dubinski” višeslojna. U istom taktu pojedini instrumenti se čuju iz pozadine, a drugi im “odgovaraju” iz prvog plana. Veoma je to interesantan pristup snimatelja / miks majstora. Pjesme nosi oštar i brz ritam uz distorzirane gitare. Cijelu atmosferu najbolje objašnjava jedna od pjesama – “Hit and Run” (“udari i bježi“).

  Album obiluje agresivnim, ali i melodičnim zvukom. To i jeste očiti odraz vremena u kojem živimo. Vokalno, svaku pjesmu definiše energično, a na momente i višeglasno pjevanje. Svaki segment albuma je kontrolisan, izbalansiran i bez nepotrebnih “viškova“, stranputica, a zasluga je to, ponajviše, američkog saradnika, Jared Seea.

  Da malo pohvalim i članove benda Tona. Iz njihovog muzičkog materijala očito je da iza sebe imaju veliko iskustvo. Sigurno i umjetnički nadahnuto vladanje instrumentima ne trebam ni podcrtavati. Sada je red da se ovo djelo medijski i koncerto maksimalno iznese. Bar sada za to ima mnogo mogućnosti i treba ih samo znati iskoristiti. Jedan od tih pozitivnih elemenata je samoinicijativna ponuda od strane benda da na njihov rad obratim pažnju. Dao sam si truda i nisam zažalio. Poslušajte ih, ni vi nećete zažaliti.

  Tona – “Tona” – 1. Skate Zen ; 2. Atreid ; 3. Riptown ; 4. Sharks ; 5. Hit and Run ; 6. Dr Noche ; 7. Napoleon Complex Dog ; 8. Flashing Lights ; 9. Shooter ; 10. Just a Sip of It

  Foto – Bend Tona promo

  https://www.facebook.com/tonaband / https://tonaband.bandcamp.com/album/tona /

  YT – TONA – Riptown

  YT – TONA – Sharks