• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vremeplov »

  TIME – Time

  TIME – Time

  TIME – Time / Jugoton, 1972 ; Croatia Records, 2019 (reizdanje) / LP / jazz, rock, blues rock, prog rock / ex YU, Hrvatska

  Ključna ličnost cijele ove priče je Dado Topić. Sa muzikom se počeo baviti kao srednjoškolac u osiječkom sastavu Đavolji eliksiri. U toj grupi gitaru je svirao Josip Boček. Dado Topić je u Đavoljim eliksirima svirao bass gitaru i pjevao je. Kasnije, Dado i Josip, sviraju u osiječkoj grupi Lavine, da bi se 1967. godine, obojica priključili najuspješnijoj postavi osiječkih “genijalaca“, bendu Dinamiti.

  Prvu postavu benda Dinamiti činili su Krunoslav Kićo Slabinac (vokal), Antun Nikolić Tuca (gitara), Alberto Krasnići (bass gitara), Vlada Lazić (klavijature) i Ratko Divjak (bubnjevi). Kada su Slabinac i Nikolić otišli u vojsku, bendu Dinamiti priključili su se Dado Topić (ritam gitara, vokal) i Josip Boček (gitara). Dinamiti, “genijalci iz Osijeka“, kako su ih tada zvali, svirali su samo tuđe pjesme i nemaju ni jedan studijski snimak.

  Krajem 1969. godine, Dadi je stigao poziv da se priključi beogradskoj Korni grupi i da zamjeni dotadašnjeg pjevača, Dalibora Bruna. Po Dadinom prelasku u Beograd, Dinamiti su prestali s radom. Ubrzo, Dado Topić je u Korni grupu doveo i Josipa Bočeka. Dado je u Korni grupi ostao do 1971. godine. U te tri godine, koliko je proveo u Korni grupi, Dado Topić si je izgradio visoki status vokalnog soliste cijenjenog na cijelom prostoru ex YU. Međutim, Dado je htio više. Htio je svirati svoje autorske pjesme. Rješenje je bilo samo jedno, otići iz Korni grupe i krenuti novim, svojim putem.

  Septembra 1971. godine Dado Topić odlazi iz benda Korni grupa i u Zagrebu, uz pomoć menadžera, Vladimira Mihe Mihaljeka, osniva sastav Time. Sastav je službeno nastao novembra 1971. godine, a prvu postavu su činili – Dado Topić (vokal), Tihomir Pop Asanović (klavijature, bivši je član benda Generals), Vedran Božić (gitara, bivši je član više bendova, a evo nekih – Nautilus, Mi, Grešnici, Roboti, Wheels Of Fire, Super Session Band, BP Convention…), Mario Mavrin (bass, bivši je član benda BP Convention), Ratko Divjak (bubnjevi, bivši je član bendova – Dinamiti, BP Convention, Plesni orkestar RTV Ljubljana…) i Brane Lambert Živković (klavir i flauta, bivši je član benda Grupa 220).

  Prvi LP, “Time“, grupa Time izdaje 1972. godine. Prvi tiraž bio je pet stotina primjeraka, jer se nije vjerovalo u komercijalni potencijal tog albuma. Kako je prodaja krenula iznenađujuće dobro, ploča je godinama kasnije redovno doštampavana. Originalna postava dala je te i iduće godine nekoliko vrlo uvjerljivih promotivnih koncerata. A onda, krajem 1973. godine, počelo je odlaženje jednih, a dolazak drugih muzičara iz/u bend, što je postala karakteristika benda Time tokom čitave njegove karijere.

  Članovi grupe Time koji su 1972. godine snimili album “Time“, bili su – Dado A. Topić (vokal, ak. gitara, bass) ; Vedran P. Božić (gitara, vokal) ; Tihomir Pop Asanović (Hammond organa) ; Brane Lambert Živković (pijano, flauta, el. pijano) ; Mario Mavrin (bass) ; Ratko Rale Divjak (bubnjevi, konge) – uz gosta – Dabi Lukač (Moog synthesizer, Mellotron)

  U vrijeme izlaska, album “Time“, bio je to prvi progressive rock album u ex-Jugoslaviji. Za malo je izdat prije legendarnog albuma “Korni grupa“, beogradske Korni grupe. Album “Time” obilježile su pjesme – “Istina mašina” i “Za koji život treba da se rodim“. Ipak, gledajući sa aspekta kvalitete, primarna je pjesma “Kralj alkohol“, jazz balada u trajanju od 6:53 minute. Mali broj pjesama na ovom albumu ne treba nikome dati neku dilemu. Najkraća pjesma, “Istina mašina“, traje 4:40 minuta, a najduža, “Za koji život treba da se rodim“, traje 10:05 minuta.

  Imao sam priliku (i iskoristio sam je) – slušati i gledati nastup grupe Time, jeseni 1972. godine, u dvorištu osiječke Gimnazije. Tom prilikom su svirali sav materijal sa svog prvog i (tada) jedinog albuma.

  Pozdravljam Dadinu odluku da napusti Korni grupu i da krene svojim putem, radom uz grupu Time. Nažalost, nije uspio održati taj bend na okupu, u početnoj postavi. Kroz grupu Time prošao je veliki broj muzičara. Svjedočio sam mnogim raznim postavama. Čak su Peco Petej i Dado Topić, kao članovi engleske grupe Foundations, imali turneju kroz ex YU.

  Bez obzira na sve, od svih kasnijih albuma grupe Time, možda i važnijih / kvalitetnijih od albuma “Time“, svi ljubitelji tog benda još uvijek u svojim srcima nose upravo taj prvi album. Malo tko iz te generacije ne zna sve pjesme sa tog albuma, napamet. To je danas, u vrijeme diskografske hiperprodukcije, nezamislivo, ali mi iz sedamdesetih, kompletne albume smo znali, kako rekoh,  napamet, a ta sjećanja u nama žive i dan danas. Ta činjenica sve govori (i) o albumu “Time“.

  Time – “Time” –
  A1 – Istina mašina (D. Topić) ; A2 – Pjesma No. 3 (D. Topić) ; A3 – Hegedupa upa (D. Topić)
  B1 – Kralj alkohol (D. Topić, A. Krasnići) ; B2 – Za koji život treba da se rodim (D. Topić)

  https://www.facebook.com/dadotopicofficial /

  YT – TIME – Za koji život treba da se rodim

  YT – TIME – Istina mašina

  P.S. Ilija Jovanović (manager grupe Time) – Recenzija na koju smo mnogi dugo čekali. Ako je iko kompetentan da nešto napiše (a da, osim povjesnih podatak, ništa ne prepiše od drugih), onda je to Dragutin Matošević. “Bez obzira na sve, od svih kasnijih albuma grupe Time, možda i važnijih / kvalitetnijih od albuma “Time“, svi ljubitelji tog benda još uvijek u svojim srcima nose upravo taj prvi album. Malo tko iz te generacije ne zna sve pjesme sa tog albuma, napamet. To je danas, u vrijeme diskografske hiperprodukcije, nezamislivo, ali mi iz sedamdesetih, kompletne albume smo znali, kako rekoh, napamet, a ta sjećanja u nama žive i dan danas. Ta činjenica sve govori (i) o albumu “Time“. Završavam ovu najavu recenzije njegovim tekstom, a ostatak pročitajte na web portalu BARIKADA.