• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  THE TREMENS – 20 Years Of Hurt

  THE TREMENS – 20 Years Of Hurt

  THE TREMENS – 20 Years Of Hurt / SIPA Music, 2018 / CD, digital / indie rock / ex-YU, England

  Bend, The Tremens, zvanično je nastao 1996. godine. Korijeni benda vuku porijeklo od davnog proljeća 1993. godine, kada su Kop i Dado prvi put “nastupili” u podzemnom prolazu londonskog Edgware Roada, svirajući uglavnom pjesme grupa The Beatles, Guns’n’Roses i Bob Dylana. Samo ponekad, da bi zbunili slučajne prolaznike, izvodili su pjesmu “Užas je naša furka“, grupe Azra. Iz današnje perspektive, postaje jasno da su tih godina svirali ne samo da prežive, nego i da dokažu drugima da su još živi.

  Dolaskom pjevača i gitariste, Tonyja, kao i bubnjara Pedra, postaju bend i uvježbavaju autorske stvari svirajući na najpoznatijim mjestima londonske rock scene kao što su Red Eye, Rock Garden, Laurel Tree i legendarni Hope and Anchor… U tim objektima prije njih su svirali U2, Damned, Joy Division, Stranglers, Ian Dury, The Clash, Police, Pogues i Ramones. Zanimljivo je napomenuti da su u Laurel Treeu, The Tremens dijelili pozornicu sa grupom Coldplay, na prvom nastupu te grupe u tom klubu.

  The Tremens su nastavili svojim putem, svirajući za sebe i za publiku. Broj njihovih obožavatelja rastao je iz koncerta u koncert, iz godine u godinu. Malo tko je ostajao ravnodušan pred energijom kojom je zračio taj londonski indie, punk, rock kvartet.

  Diskografija20 Years Of Hurt (Sipa Music, 2018)

  The Tremens su – Anthony Longworth Tony (vocal, guitar) ; Slaven Kopanja Kop (guitar) ; Davor Tojčić Dado (bass guitar, backing vocals) ; Terry (drums)

  Pjesme koje sadrži album, “20 Years of Hurt“, nastale su u periodu od 1996. do 1999. godine. Svoj konačni izražaj duguju Silviju Pasariću Silveru koji je uradio produkciju i mastering. Na albumu sviraju i pjevaju Anthony Longworth Tony (vokal, ritam i solo gitara), Slaven Kopanja Kop (ritam i solo gitara), Davor Tojčić Dado (vokal i bass gitara) te Pedro, Duncan i Terry (bubnjari). Vjerni su korjenim, ali originalni i svoji, posvećeni r’n’r duhovima prošlosti i sadašnjosti. The Tremens kažu – “Na prošlost ne možemo utjecati, ali pjesme i duh vremena mogu zauvijek ostati“.

  The Tremens djeluju iz Londona. Utjecaj te muzičke metropole čuje se i u njihovoj muzici. Autori muzike, tekstova i aranžmana, združeno potpisuju svi članovi benda. Pokazali su se kao odličan autorski tim. Album sadrži 12 pjesama pjevanih engleskim jezikom.

  SIPA Music, kao i Barikada – World of Music, posvetili su se izvođačima koji se javnosti, uglavnom, predstavljaju debut izdanjima. Da takvi bendovi zaslužuju sveopću pažnju, izdavača i medija, pokazuje i primjer albuma “20 Years Of Hurt“. Iako su nastale, poodavno, pjesme sa ovog albuma zadržale su aktuelnost prihvatljivu i na današnjoj muzičkoj sceni. The Tremens, po malo i mjestimično, koketiraju i sa punk idiomima (što kazuje da taj žanr još i danas živi).

  Muzika benda The Termens spada u indie rock u punom smislu značenja tog termina. Indie (independent) znači da su pokušali biti neovisni na uticaje drugih muzičkih pravaca. U znatnoj mjeri su u tome i uspjeli. Svirati u Londonu, u gradu sa “milion” bendova, mnogo je veći izazov nego to raditi u nekoj drugoj sredini. Već na samom startu, od vas se traži kvalitet, kao i profesionalni pristup tom poslu. Sve te odlike sam prepoznao u radu benda The Tremens. Oni znaju kuda su krenuli i vjerujem da na tom putu neće stati. Kaže se, ako nemate cilja, kuda ste onda krenuli. Svaki cilj je dostižan, u pitanju je istrajnost u njegovom dostizanju. Mislim da The Tremens imaju sve potrebno kako bi do njega došli. Sam silj nije neka određena tačka, destinacija. To je put bez kraja, a onaj koji je tim putem krenuo ide, ide i ide, pa dokle stigne. Želim da The Tremens tim putem idu što je dalje moguće.

  Akcija (slušanje muzike) govori više od riječi (iz moje recenzije) – zato, nađite načina da poslušate muziku benda The Tremens. Tek tako ćete imati potpunu sliku njihovih dometa i mogućnosti.

  The Tremens – “20 Years Of Hurt” – 1. Funfair ; 2. Mr. Driver ; 3. Pride Of Generation ; 4. Don’t Know Why ; 5. My Best Friend ; 6. Nowhere Road ; 7. Complete Bastard ; 8. Hit ; 9. Unable to Confront You ; 10. Don’t Call Me Back ; 11. Funfair (Alternate Version) 12. Betrayed (Live)

  https://www.facebook.com/TheTremens / https://store.cdbaby.com/cd/thetremens / https://www.facebook.com/sipamusic /

  YT – THE TREMENS – Pride Of Generation

  YT – THE TREMENS – Funfair

        
  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com