• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  THE MARSHMALLOW NOTEBOOKS – The Marshmallow Notebooks

  THE MARSHMALLOW NOTEBOOKS – The Marshmallow Notebooks

  THE MARSHMALLOW NOTEBOOKS – The Marshmallow Notebooks / Noisy Night Records, March 2014 / digital, vynil / acoustic pop, indie pop, indie rock / Hrvatska

  The Marshmallow Notebooks je indie pop / akustični pop projekt tekstopisca i pjevača (singer-songwriter), Matije Habijaneca. Radi se o osebujnom muzičaru iz Krapine, trenutno sa zagrebačkom adresom. Više od 18 godina stvara svoju muziku koju je objavio kao DIY izdanja. Trenutno djeluje pod vlastitom improviziranom izdavačkom kućom, Noisy Night Records. Pod starim imenom, Marshmallow, u kućnim uvjetima je snimio više od deset, a manje od petnaest albuma (nije siguran). Pod novim imenom, The Marshmallow Notebooks, snimio je tek jedan, istoimeni album, koji se prvo pojavio na Internetu kao besplatni download. Taj album je na mnogim listama najboljih albuma izdatih 2014. godine na nivou regije. Album je objavljen i na vinilu, za već spomenuti Noisy Night Records. Matija Habijanes najčešće nastupa sam ili uz minimalnu instrumentalnu pratnju.

  The Marshmallow Notebooks - CDAlbum “The Marshmallow Notebooks”, predmet ove recenzije, sadrži 10 pjesama. Pjevane su na engleskom jeziku. Muzičku podlogu uglavnom čine akustični instrumenti. Pjesme su smirene atmosfere u kojima je melodija istaknuta u prvi plan. Habijanec potpisuje sve pjesme, a u snimanju su mu pomogli – Vlado B. – bubnjevi ; Hrvoje N. – melotron, Hammond, prateći vokal ; Marin J. – prateći vokal, akustična gitara ; Vatroslav M. – prateći vokal ; Oliver K. – bass ; Matko B. – mandolina ; Nina B. – harmonika.

  Pjesme na albumu su napisane i izvedene po svim “zakonima” kako to treba uraditi. Ono što je moja zamjerka je nedostatak umjetničke “hrabrosti” da se autor odmakne od ustaljenih klišeja. Mladost i jeste tu da mijenja ovaj svijet – da ga učini boljim. Vjerujem da ću to čuti u narednom diskografskom izdanju The Mashmallow Notebooksa.

  Noisy Night Records (izdavač ovog albuma) jedan je od nezavisnih izdavača. Sa uspjehom se etablirao na ovim prostorima. Razvojem Interneta, brzinom komunikacije i globalnom dostupnošću konzumentima muzike, dolazi i do preustroja u izdavačkoj industriji. Mainstream izdavači svakim danom gube značaj i monopol koji su imali u eri prije Interneta. Po svoj dio kolača sada dolaze mnogobrojni nezavisni (independent) izdavači. Troma mainstream mašinerija teško mijenja stare navike i presporo se prilagođava novonastaloj situaciji. Nezavisni izdavači, sa druge strane, koriste mnoge prednosti koje su im na raspolaganju – odluke se lakše i brže donose jer odlučuje manji broj ljudi, vični su informacionim tehnologijama i koriste njene prednosti, produkcija im je višestruko jeftinija i mogu sebi dozvoliti veliki broj izdanja. Iz kvantiteta, prije ili kasnije, proizilazi i kvalitet. Zna se tko je na gubitku, a tko je na dobitku. Tko prije prepozna sadašnji trenutak i što on nudi – polučiti će veći uspjeh.

  logo - Noisy Night Records

  The Marshmallow Notebooks – “The Marshmallow Notebooks” – 1. Every Little Thing ; 2. Summer ; 3. You Can Tell Me Lies ; 4. Crawl Into The Warmth ; 5. Advice ; 6. Hug-off ; 7. I’ll OK It ; 8. Well ; 9. The Last Tourist In Town (acoustic) ; 10. Brand New

  themarshmallownotebooks.com / themarshmallownotebooks.bandcamp.com / www.facebook.com/TheMarshmallowNotebooks

  YouTube – The Marshmallow Notebooks – Every Little Thing

  YouTube – The Marshmallow Notebooks – I’ll OK It

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina