• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  THE JIMI HENDRIX EXPERIENCE – Live in Maui

  THE JIMI HENDRIX EXPERIENCE – Live in Maui

  THE JIMI HENDRIX EXPERIENCE – Live in Maui / Sony Music, Menart / CD / rock, blues, r&b / USA

  James MarshallJimiHendrix (Johnny Allen Hendrix, rođen 27.11.1942., Seattle, Washington, USA – umro 18.09.1970., Kensington, London, England) bio je američki muzičar, pjevač, kompozitor i tekstopisac. Iako je njegova glavna karijera trajala samo četiri godine, nadaleko ga smatraju jednim od najutjecajnijih električnih gitarista u istoriji popularne muzike te jednim od najslavnijih muzičara 20. stoljeća. Kuća slavnih rock and rolla opisuje ga kao “vjerojatno najvećeg instrumentalistu u istoriji rock muzike“. Jimi Hendrix je svoju muzičku karijeru gradio kroz nekoliko grupa – Band Of Gypsys, Curtis Knight & The Squires, Gypsy Sun And Rainbows, Johnny Jones And The King Casuals, The Jimi Hendrix Experience. Naravno, svijet ga najviše pamti po ovoj zadnje pomenutoj – The Jimi Hendrix Experience.

  Jimi Hendrix je gitaru počeo svirati s 15 godina. Godine 1961., prijavio se u američku vojsku, ali je sljedeće godine i otpušten. Ubrzo nakon toga, preselio se u Clarksville, Tennessee. Počeo je svirati koncerte na Chitlin ‘Circuit, stekavši mjesto u pratećem bendu Isley Brothersa, a kasnije i s Little Richardom, s kojim je nastavio sarađivati do sredine 1965. Zatim je svirao s Curtisom Knightom i Squiresima prije nego što se preselio u Englesku, krajem 1966. godine, nakon što mu je Chas Chandler, bass gitarista engleske grupe The Animals, postao menadžer. U roku od nekoliko mjeseci, Hendrix je s grupom The Jimi Hendrix Experience kreirao trideset najboljih hitova u Velikoj Britaniji među kojima su – “Hey Joe“, “Purple Haze” i “The Wind Cries Mary“. Slavu je postigao u USA-u nakon nastupa na Pop festivalu u Montereyu, 1967. godine, a 1968. godine, njegov treći i posljednji studijski album, “Electric Ladyland“, dosegao je prvo mjesto u USA-u. Taj dvostruki LP bio je Hendrixovo najuspješnije komercijalno izdanje i njegov prvi i jedini album broj jedan u USA. Najplaćeniji svjetski izvođač, kao headliner je vodio festivale Woodstock 1969. i festival Isle of Wight 1970. Na put još većeg uspjeha stala mu je neočekivana smrt u Londonu, od asfiksije povezane s barbituratima, 18.09.1970. godine.

  Hendrix je bio nadahnut američkim rock and rolllom i električnim bluesom. Favorizirao je pojačala s velikom glasnoćom i pojačanjem, a bio je važan za popularizaciju prethodno nepoželjnih zvukova uzrokovanih povratnim informacijama iz gitarskog pojačala. Također, bio je jedan od prvih gitarista koji je općenito koristio jedinice za promjenu tona u mainstream rocku, poput izobličenja neizvjesnosti – Octavije, Wah-waha i Uni-Vibea. Bio je prvi muzičar koji je u snimanjima koristio stereofone fazne efekte. Holly George-Warren iz Rolling Stonea komentirala je: “Hendrix je pionir u korištenju instrumenta kao elektroničkog izvora zvuka. Svirači prije njega eksperimentirali su s povratnim informacijama i izobličenjima, ali Hendrix je te efekte i pretvorio u kontrolirani, fluidni rječnik, pomalo osobni kao blues s kojim je započeo.”

  Hendrix je još za života, a i posthumno, dobio nekoliko muzičkih nagrada. Godine 1967. čitatelji Melody Makera proglasili su ga pop muzičarem godine, a Billboard ga je 1968. godine proglasio umjetnikom godine, a Rolling Stone proglasio za izvođača godine. Disc and Music Echo počastio ga je titulom svjetskim vrhunskim muzičarem 1969. godine, a 1970. magazin Gitarist proglasio ga je rock gitaristom godine. The Jimi Hendrix Experience primljen je u Rock and Roll Hall of Fame 1992. godine i u UK Music Hall of Fame 2005. godine. Rolling Stone je tri studijska albuma tog  benda – “Are You Experienced“, “Axis: Bold as Love” i “Electric Ladyland” – uvrstio među tri od 100 najvećih albuma svih vremena, a Hendrixa su svrstali među jednim od najvećih gitarista i kao šestog umjetnika svih vremena.

  Diskografija – što službena, što neslužbena – brojem je nemjerljiva.

  The Jimi Hendrix Experience činili su – Jimi Hendrix (vokal, gitara) ; Noel Redding (bass gitara) ; Mitch Mitchell (bubnjevi) – povremeno iBilly Cox (bass gitara)

  Ko je Jimi Hendrix i što nam je sve ostavio u nasljeđe, ima u svakoj iole ozbiljnoj muzičkoj enciklopediji. Da mi je netko, samo mjesec dana ranije rekao da ću recenzirati neki album legendarnog Jimi Hendrixa, ne bih mu vjerovao. Ipak, ta situacija se desila izdavanjem albuma The Jimi Hendrix Experience – “Live In Maui“. Nebrojeni su albumu, pogotovo oni uživo, koji su izašli na svjetsko muzičko tržište. Svaki izdavač koji je imao tu priliku, vidio je u tome svoj komercijalni interes. Srećom po njih, a i po mnogobrojne poštovatelje muzike Jimi Hendrixa, on je na svakom svom nastupu bio ON – veliki gitarista, besprijekoran izvođač, nezaboravan i neponovljiv u muzici koju je svirao.

  Live in Maui” je album od strane benda The Jimi Hendrix Experience snimljen tokom open air nastupa na otoku Maui, Hawaii, 30-07-1970. Kao 2xCD ili 3xLP izdanje objavljeno je 20-11-2020, zajedno sa video documentarnim zapisom “Music, Money, Madness… Jimi Hendrix in Maui“. Muziku albuma “Live in Maui” odsvirali su Jimi Hendrix (vokal, gitara) ; Billy Cox (bass) i Mitch Mitchell (bubnjevi). Trio je odsvirao dva seta po pedeset minuta. Imali su mnogo tehničkih problema zbog jakog vjetra. Rezultat toga bila je potreba da Mitchell ponovo snimi neke dionice bubnjeva u Electric Lady Studio u New York Cityju (1971. godine), ali Hendrix nije načinio ni jednu izmjenu / dopunu.

  Bez obzira na naprijed navedene tehničke probleme, na teške uslove rada, The Jimi Hendrix Experience su i tu pokazali da su veliki. Veliki su uvijek i bili, a to nikada nisu ni prestali biti.

  The Jimi Hendrix Experience – “Live In Maui” – 1. Chuck Wein Introduction (spoken, no music) ; 2. Hey Baby (New Rising Sun) ; 3. In from the Storm ; 4. Foxey Lady ; 5. Hear My Train A Comin’ ; 6. “Voodoo Child (Slight Return) ; 7. Fire ; 8. Purple Haze ; 9. Spanish Castle Magic ; 10. Lover Man ; 11. Message to Love ; 12. Dolly Dagger ; 13. Villanova Junction ; 14. Ezy Ryder ; 15. Red House ; 16. Freedom ; 17. Jam Back at the House ; 18. Straight Ahead ; 19. Hey Baby (New Rising Sun) / Midnight Lightning ; 20. Stone Free

  https://www.jimihendrix.com/music/music-money-madness-jimi-hendrix-in-maui / http://www.menart.hr /

  YT – The Jimi Hendrix Experience – Voodoo Child (Slight Return) (Live In Maui, 1970)

  YT – The Jimi Hendrix Experience – Foxey Lady (Live In Maui, 1970)