• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  TAMAN – tAman

  TAMAN – tAman

  TAMAN – tAman / Celinka.si, 2016. / CD / etno / Slovenija

  Godine 1995., grupa bosansko-hercegovačkih izbjeglica u izbjegličkom centru u Ljubljani, osjećala je veliku nostalgiju. Da bi je prevazišli, izbjeglice su počele pjevati sevdalinke (tradicionalne bosanske ljubavne pjesme). Oformljen je sastav Dertum (Erol Hadžimušović, Benjamin Begović, Admir Prguda, Marjan StanićAida Čorbadžić, Farah Tahirbegović, Maida Džinić). Izdat je koncertni album (“Dertum live“) i nastupali su po Sloveniji, Italiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj i Bosni. U okrnjenoj postavi kasnije su snimili još jedan album (“Vezak vezla“) i svirali, dok im se žar počela gasiti i grupa Dertum je sasvim prestala da postoji. “Dertum je bio jedan, alii vrijedan 🙂 – s tom energijom i entuzijazmom se niko od današnjih poredit’ ne može, vjerujte. Sve je bilo tako spontano, dječije nevino i naivno, bez strategija, taktika, marketinga… bez zarade, hahaaaaa,” riječi su vokalne solistkinje Maide Džinić Poljak.

  Devetnaest godina kasnije, godine 2014., Maida Džinić Poljak, jedna od pjevačica Dertuma, na nagovor nekih prijatelja, skupila je prekaljene slovenačke muzičare – Luka Ropret, Nino de Gleria i Jelena Ždrale. Nastao je sastav tAman, kojem su se na prvom koncertu pridružio i nekadašni član Dertuma, Marjan Stanić. Petočlana grupa djeluje već treću godinu i na emotavan način izvodi narodne pjesme s područja bivše Jugoslavije, najviše iz Bosne i Hercegovine, a takođe i makedonske, srpske i crnogorske. Grupa tAman svira etno s uplivom jazz elemenata. Njihov muzički stil neki zovu podalpski sevdah. Po izlasku albuma, “tAman” člavovi grupe tAman nastupila su na festivalu Druga godba, i u Klubu Cankarjevega doma u Ljubljani.

  Diskografija – Dertum – Dertum live (KUD France Prešeren, 1996) ; Dertum – Vezak vezla (Slovenska Filantropija, 1998) ; tAman – tAman (Celinka.si, 2016)

  tAman su – Maida Džinić Poljak (vokal) ; Jelena Ždrale (violina, viola, prateći vokal) ; Luka Ropret (akustična gitara) ; Nino de Gleria (kontrabas) ; Marjan Stanić (bubnjevi, perkusije).

  Album “tAman” sadrži 14 narodnih pjesama. Sve su tradicionalne osim dvije – “Makedonsko djevojče” (Jonče Hristovski) i “Jutros mi je ruža procvjetala” (Petar Tansijević, Dragiša Nedović). Produkciju potpisuje Nino de Gleria. Lijepo je da se sevdalinka sluša i cijeni i u Sloveniji. Dokaz tome su nastupi mnogih znanih izvođača izvornog sevdaha u deželiDertum, tAman, Damir Imamović, Amira Medunjanin – i drugih.

  Sevdalinke, a i znane makedonske pjesme, tAman donose na lijep i nježan način. Njihova muzika je primjerena trenucima opuštanja. Svaka od pjesama donesena je u novom aranžmanu. Slovenački muzičari odlično su se snašli u instrumentalnoj interpretaciji sevdaha / makedonskog melosa. Sve ih je pomno “nadgledalaMaida Džinić Poljak koja tu muziku nosi u genima i svojim vokalnim umijećem dala je finalni “touch” ovim bezvremenim pjesmama.

  Međutim, imam ozbiljnu primjedbu na imenovanje pjesama sa albuma “tAman“. Svi nazivi pjesama su skračeni (takoreći, do neprepoznavanja). Pjesma “Mujo kuje konja po mjesecu” nazvana je “Mujo” ; pjesma “Jutros mi je ruža procvjetala” nazvana je “Ruža” ; pjesma “Snijeg pade na behar na voće” nazvana je “Snijeg” i tako dalje. Vidio sam neke set liste gdje su pjesme za izvođenje tako imenovane, ali mi to skraćivanje naziva ne priliči omotu nekog albuma.

  Članovi grupe tAman imaju dobru priku ponoviti uspjeh grupe Dertum, pa i prevazići ga. Sve je do njih, samih.

  tAman – “tAman” – 1. Mujo ; 2. U Stambulu ; 3. Makedonsko devojče ; 4. Kiša ; 5. Banja Luka ; 6. Snijeg ; 7. Golub ; 8. Porta ; 9. Podigni si ; 10. Mostarski dućani ; 11. Elena ; 12. Ruža ; 13. Akšam ; 14. Sejdefa

  Foto: P.K. Photography (Polona Kumelj)

  www.facebook.com/maida.d.poljak / Celinka.si / www.facebook.com/tAman-673018039492370

  SoundCloud – tAman – Golub

  YouTube – tAman – Kiša pada, trava raste

  YouTube – tAman – Banja Luka

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .