• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  STVOR – …apstrakcija na kratko laže, realnost, opet, ubija me…

  STVOR – …apstrakcija na kratko laže, realnost, opet, ubija me…

  STVOR – …apstrakcija na kratko laže, realnost, opet, ubija me… / Take It Or Leave It Records, 2016 / CD, digital / post nu-metal / Srbija

  Stvor je nu-metal (groove metal) bend iz Beograda, a nastao je krajem 2013. godine. Ideja za bend potekla je od Voje (vokal), Uroša (gitara) i Ace (bass), koji se poznaju još iz vremena djelovanja benda Cannot. Poslije kratke potrage, pronalaze i bubnjara, pridružuje im se i Bane. “Muziku koju sviramo karakterišu groove ritmovi, moćni riffovi i bass dionice, kao i growl vokal, što se može svrstati u groove metal. Tematika tekstova je lično ludilo pojedinca u usranom društvu kao i kritika istog“, naveli su iz benda. “Stvor se uzdigao iz pepela nekadašnjeg sastava Cannot koji je više bio u alternative/indie/hc fazonu, dok je novi bend mnogo više u metalnim vodama. Bubnjar Cannota, Voja, prešao je na poziciju vokala i ta uloga mu i više nego dobro leži“, komentar je jednog dobrog poznavatelja benda Stvor.

  Na ovom mjestu bih pojasnio termin “nu-metal” (new urban metal, još poznat i kao new metal, aggro metal ili nü metal) je muzički pravac koji spaja elemente metala, punka, hip hopa i crossovera, a nastao je u SAD, sredinom devedesetih. (Wikipedia).

  Sve u svemu, ekipa je tokom 2016. objavila debi album, a prethodili su mu dosta zapaženi promotivni singlovi/spotovi. U beogradskom studiju Blaze, nakon dva singla, snimili su još sedam numera, te su sa te dvije, ranije snimljene pjesme, imali materijal dostatan za album. Stvor su na novom albumu vrlo buntovno raspoloženi i direktni, te u kombinaciji sa tekstovima na našem jeziku (kojih je sedam od devet), srpskoj metal sceni doprinose nešto drugačijom pričom. Što se muzičkog dijela tiče, bend je vrlo iskusan, uvježban i to se čuje.

  Album, “…apstrakcija na kratko laže, realnost, opet, ubija me…“, dostupan je na svim relevantnim digitalnim platformama (iTunes ; Amazon ; Google Play ; Spotify ; Deezer), na Facebook stranici benda, kao i u kompakt disk formatu na web stranici najstarije srpske nezavisne izdavačke kuće, Take It Or Leave It Records, Beograd, Srbija.

  DiskografijaBiser (single, 2014) ; Kurac (single, 2014) ; …apstrakcija na kratko laže, realnost, opet, ubija me… (Take It Or Leave It Records, 2016)

  Stvor čine – Voja (vokal) ; Uroš (gitara) ; Aca (bass) ; Igor (bubnjevi)

  Bivši članovi suBranislav Miletić (bubnjevi) ; Ivan Blagojević (bubnjevi)

  Regionalna metal scena, kojoj pripada i nu-metal bend Stvor, dosta je zastupljena i veoma aktivna, u svim zemljama ex YU. Ona se stavila na čelo opravdanog bunta mladih i njihovog otpora prema vladajućem establišmentu. Platon je sve umjetnosti, a u prvom redu muziku, smatrao snažnim sredstvima za oblikovanje čovjekova karaktera. Muzika utiče na neracionalni dio duše i pobuđuje strasti. Izgraditi nečiju krepost, ponajprije znači ovladati strastima. Zato je Platon muziku stavio u vrh edukacije, smatrajući da ona, kao i druge umjetnosti, zbog moćnog i raznovrsnog utjecaja na čovjeka, u državi treba biti cenzurirana i pažljivo primijenjena. Poznata je Platonova izreka: kakva muzika, takva i država. Moždaje to i odgovor na pitanje – zašto je metal muzika trenutno veoma popularna.

  Album, “…apstrakcija na kratko laže, realnost, opet, ubija me…“, ima sve standardne karakteristike koje se traže / očekuju od jednog nu-metal benda. Nema tu ništa novoga, ni sa lijeve, ni sa desne strane. Muzika im je pravolinijska, bez pokušaja da se “osvježi” nekim novim elementima. Ako ovako nastave, bendu Stvor prijeti mogućnost da se izgubi u “moru” sličnih bendova. Uz dozu hrabrosti i uz dozu kreativnosti, mogli bi postići još mnogo više.

  Stvor – “…apstrakcija na kratko laže, realnost, opet, ubija me…” – 1. Crno belo ; 2. Degeneracija ; 3. Je li? ; 4. Bez mozga ; 5. Stvorner (live ia a lie) ; 6. It will come back ; 7. Suicid – Bonus – 8. Biser ; 9. Kurac

  https://www.facebook.com/stvor.bg / https://stvor.bandcamp.com / http://www.facebook.com/TIOLIrecords

  YouTube – Stvor – Stvorner

  YouTube – Stvor – Crno belo

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .