• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  SOUL RADIO – Muzika i društvo

  SOUL RADIO – Muzika i društvo

  SOUL RADIO – Muzika i društvo / Spona Music, 2015 / CD / funk, soul, pop / Hrvatska

  Priča o ovom bendu počinje 2011. godine, negdje u kasno ljeto, i tada su mu njegovi članovi dali ime Šafl. Petorica entuzijasta i zaljubljenika u blues/rock muziku – Aleksandar, Igor, Martin, Matko i Tihomir – uz sviranje u cover bendovima, okreću stranicu prema autorskom radu. Nastaje prvotnih 9 pjesama te bend s tim materijalom svira na nekoliko festivala u 2012. godini. Najznačajniji je bio nastup na Split Rock Festu. Kako su kroz daljnje djelovanje dosta “šarali” po raznim muzičkim stilovima, od bluesa, funka, rocka, soula… i tražili svoj zvuk, tu je nerijetko dolazilo do međusobnog neslaganja među članovima benda jer je svatko imao svoju viziju kako bi njihova muzika trebala zvučati. U tom periodu Martin odlazi iz benda, a Šafl postaje četveročlani bend. Nakon toga bend Šafl nastavlja raditi na autorskom materijalu i polako počinje definirati trenutni zvuk benda. On sve više “vuče” na soul, funk i blues. U međuvremenu, pridružuje im se Viktor, na saksofonu i udaraljkama.

  Uslijedile su još neke promjene u članstvu benda Šafl i to je bio preduslov za promjenu imena benda i dobio je novo ime – Soul Radio. Na mjesto šestog člana dolazi Ivan Tikvicki, koji uz sviranje orgulja, pomaže i pri aranžiranju pjesama. Ta saradnja je počela početkom 2013. godine, projektom “Sunshine Of Your Love” i od tada se nastavlja te su novi projekti u planu. U proljeće 2014. godine, na mjesto back vokala, kao sedmi član, dolazi Lucija Kumić koja svojom kvalitetom i energijom diže bend na novu razinu. Band učestvuje na takmičenjima – HR demo Klub i HGF festival. Uz nastup 109 bendova i 20 finalista, Soul Radio je postao pobjednik HGF festivala, 2014. godine. Uskoro im izlazi EP CD, a pobjedom na HGF-u osigurano im je snimanje singla i video spota. Soul Radio (Karlovac/Duga Resa), za sada, bilježi ove nagrade – HGF 2014. (prvo mjesto) ; Mega Muzika Awards 2014. (najbolji mladi bend).

  Članovi benda Soul Radio koji su kreirali album “Muzika i društvo” bili su – Aleksandar Baić (vokal, klavir) ; Lucija Kumić (vokal) ; Viktor Volarić Horvat (saksofon, udaraljke) ; Tihomir Žganjer (bubnjevi) ; Igor Đarmati (gitara) ; Matko Benčić (bass) ; Ivan Tikvicki (orgulje).

  Gosti na snimanju bili su – Mario Klarić (bubnjevi, udaraljke) ; Sonja Bartolić (vokal) ; Joe Kaplowitz (orgulje).

  Ekipa iz Karlovca / Duge Rese, Soul Radio, za svoj muzički izraz izabrala je miks funk, soul, pop stilskih elemenata. Ta kombinacija daje im neophodnu prepoznatljivost, a ukoliko tome pridodamo i specifičan vokal, našli su jedinstvenu formulu za svoje muzičko djelovanje.

  Muzika je radiofonična, mada nisam primjetio izraziti hit koji dominira snimljenim materijalom. Za pozdraviti je njihov trud da stilski budu prepoznatljivi, mada se originalnošću baš i ne mogu pohvaliti. Sve je to ranije već čuto. Na momente, Soul Radio zvuče mi kao Dino Dvornik, što im nikako ne ide u prilog.

  Kakva im je budućnost? To najviše ovisi od njih samih. Veći pomak ka jazz formama, mislim, bio bi im mnogo primjereniji potez. Veći udio instrumentalne improvizacije povećao bi i dinamiku njihove muzike koja, neprekinutim vokalom, pomalo i iritira.

  Toliko od mene za ovaj puta. Više sreće drugi puta.

  Soul Radio – “Muzika i društvo” – 1. Izmišljeni problemi ; 2. Ljepotica ; 3. Tebi pripadam ; 4. Moja muza je mjuza ; 5. Cesta snova ; 6. Možemo zajedno ; 7. Ti ; 8. Nikad više ; 9. Ispod kože ; 10. Čudno mjesto ; 11. Ti (remix)

  www.facebook.com/Soul-Radio-350395131739799 

  Foto: Saša Lončarić Photography

  YouTube – Soul Radio – Moja muza je mjuza

  YouTube – Soul Radio – Ti

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .