• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vremeplov »

  SLOBODAN KOVAČEVIĆ – Biografija

  SLOBODAN KOVAČEVIĆ – Biografija

  SLOBODAN KOVAČEVIĆ – Biografija

  Slobodan Kovačević, poznati je jugoslovenski kompozitor, pjesnik i slikar. Rođen je u Sarajevu, 12.12.1947. godine. Studirao je na Likovnoj akademiji u Sarajevu početkom sedamdesetih i diplomirao na Muzičkoj akademiji u Splitu, 1975. godine. Samostalni je umjetnik, član Udruženja kompozitora CG, Hrvatskog drustva skladatelja i SOKOJ-a. Objavio je više od pet stotina muzičkih djela od kojih su najpoznatija: “More“, “Konaoba“, “Sami sebi mi smo krivi“, “Montenegro“, “Crna Goro kapljo vode“, “Vječna da si” i mnogih drugih.

  Komponovao je filmsku muziku (“Potonja ura Njegoševa“), pozorišnu (“Kako se ko rodi“), dječiju, pop i rock muziku. Gostovao je u mnogim evropskim zemljama, kao i u SSSR-u i USA sa grupama Pro-arte i More. Sa svojim djelima prenosio je glas i bio ambasador pjesme ljubavi i mira.

  Jedan broj njegovih muzičkih djela objavljen je širom svijeta – od Australije do Južne Amerike, prko Belgije, Holandije, Finske, Njemačke, Rusije, Irske i mnogih drugih zemalja.

  O umjetničkoj, muzičkoj razmjeni postignutoj na Međunarodnom muzičkom festivalu u Kanu, sedamdesetih godina, podaci postoje u SOKOJ-u, u Beogradu, čiji je član od 1969. godine i u ZAMP-u u Zagrebu.

  Mnoga od njegovih djela su nagrađivana širom bivše Jugoslavije, na muzičkim festivalima: Split 1973. ; 1975. ; 1978. ; 1985. ; Zagreb 1984. ; Sarajevo 1977. ; Beogradsko proleće, Skoplje, Ljubljana, Sofija itd. Dobitnik je “Zlatne ptice” – Jugotona, za najuspjesnijeg autora.

  Godine 1991., komponovao je pjesmu “Montenegro“, sa kojom je 1992. godine dobio prvu nagradu na Međunarodnom muzičkom festivalu u Budvi. Pjesma, “Montenegro“, postala je kultna pjesma sa kojom su proticala burna događanja u borbi za dostojanstvo Crne Gore i njeno međunarodno priznanje. Ovo djelo je ujedno i pokretač brojnih naslova koja će doći poslije njega, kako kod samog autora, tako i kod drugih stvaraoca.

  Milestones:
  – 1993. godine – Prva nagrada za kompoziciju “Samo ti“, Međunarodni muzički festival u Budvi ;
  – 1993. godine – “Pjesma mira” ;
  – 1994. godine – “Crna Gora” – Vladimir Visocki (petsto godina Oktoiha) ;
  – 1995. godine – “Ovdje je moj dom” ;
  – 1997. godine – “Crna Goro kapljo vode” – Pjesma “Crna Goro kapljo vode“, takođe, postiže međunarodni uspjeh u Italiji (Vareze 1998.) na takmičenju turističko-muzičkih spotova. U konkurenciji 28 dražava, dobija Zlatnu plaketu i Prvu nagradu. Predstavlja Crnu Goru na svim turističkim berzama širom Evrope i svijeta. Pjesma “Crna Goro kapljo vode“, muzičko je djelo uz koje se krunišu pobejde demokratskih i reformskih kretanja u Crnoj Gori ;
  – 2001. godine – Prva nagrada za kompoziciju “Zašto te volim“, Međunarodni muzički festival u Budvi ;
  – 2006. godina – to je godina u kojoj autor zaokružuje svoju misiju sa svoja tri muzička djela: “Nidje nebo nije plavo kao iznad Crne Gore“, “Crna Gora ime ti je” i “Vječna da si” – Uz ova tri muzička djela, kao i uz pjesme “Montenegro” i “Crna Gora kapljo vode“, koje su bile muzički simboli demokratskih i proevropskih kretanja u Crnoj Gori, ostvareno je međunarodno priznanje i samostalnost Crne Gore ;
  – 2012. godine – dobitnik je OSKARA ZA RAZVOJ CRNOGORSKE MUZIČKE SCENE

  Tokom 2010. i 2011. godine, Slobodan Kovačević zaokružuje i kruniše svoj muzički opus sa projektom “O.V.A.” (Omnia vincit amorljubav pobjeđuje sve), koji ima za cilj da putem pjesme i uz podršku eminentnih imena iz svijeta muzike kao što su: Oliver Dragojević, Arsen Dedić, Gabi Novak , Doris Dragović, Kemal Monteno, Zdravko Čolić, Goran Bregović, Dino Merlin, Bajaga i još mnogi, povezuje i gradi nove mostove prijateljstva.

  https://www.facebook.com/slobo.kovacevic.7 /

  YT – Montenegro Bend – Crna Goro kapljo vode

  YT – Slobodan Kovačević – Pjesma mira

  YT – Slobodan Kovačević – Ovdje je moj dom