• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ŠKRTICE – Škrtice

  ŠKRTICE – Škrtice

  ŠKRTICE – Škrtice / Lampshade Media, 2016 / CD, digital / rock / Srbija

  Supergrupa Škrtice je iz Beograda. Njen predvodnik je Zoran Kostić Cane, frontmen Partibrejkersa, a sa njim u grupi učestvuju još i Kole iz Velikog prezira, Boris iz Jarbola i Danilo i Boško iz Straight Mickey and the Boyza, upravo su objavili svoj album prvijenac. Psihodelično, sirovo, jako oštro, puno emocija i osvrta na život koji se dešava oko nas i u nama. U ovoj eksplozivnoj smjesi svega ima: punka, hard rocka, new wavea, hard corea, eksperimentalne muzike i ona ne ostavlja ravnodušnim nikoga ko to čuje. Demistifikacija iluzija, dijagnosticiranje razočarenja i tinjajuće nade, melanholično, divlje, srčano, znojavo i sa puno duha, srca ove petorke kuca isto – zajedno.

  Pomahnitali bubnjevi, sa prelijepim bass šarama, dvije gitare koje se prepliću, bacaju iskre koje pale sve oko sebe i pjevač koji kopa po ranama koje nikad da zarastu. Škrtice vraćaju sjaj muzici i bude sva čula dovodeći slušaoca do katarzičnog stanja. Ako čujete da nastupaju u vašem gradu, obavezno idite i gledajte ih – takav doživljaj se ne propušta.

  Članovi sastava Škrtice su – Danilo Luković (Straight Mickey and The Boyz), bubnjevi ; Boško Mijušković Boca (Straight Mickey and The Boyz), bass gitara ; Vladimir Kolarić Kole (Veliki prezir), gitara ; Boris Mladenović (Jarboli), gitara ; Zoran Kostić Cane (Partibrejkers), glas i tekstovi – gostFeđa Frenklin, udaraljke

  Škrtice je naziv beogradske super grupe koju uz Caneta, pjevača i tekstopisca grupe Partibrejkersi, čine još i Kole (Veliki prezir) i Boris (Jarboli), gitaristi te Boca (bass gitara) i Danilo (iz sastava Straight Mickey and The Boyz), bubnjar, kao ritam sekcija. Ove petorka nam nudi rock album koji, zbog činjenica da Zoran Kostić Cane i pjeva i piše tekstove, u znatnoj mjeri podsjeća na zvuk Partibrejkersa (mada im to ne uzimam za veliko “zlo“). Debi album, “Škrtice“, sastavljen je od deset pjesama sa društveno angažovanim tekstovima u kojima Cane ne štedi nikoga.

  Umro je Chuck Berry, ali ne damo se. Kome da se damo? Čudne su to stvari, za vreme Miloševića, svirali smo i borili se, a onda su došle te promene, 2000. godine i umesto da rokenrol doživi eksploziju doživeo je imploziju. Ispostavilo se, kulturološki, da su ti tipovi, ta opozicija, totalni seljaci. Da su se palili na folk muziku. Oni su došli na vlast, a rokenrol je gurnut na tešku marginu“, rekao je Kostić za “Nedeljnik“. On je rekao i to da rock ‘n’ roll ovdje i dalje smatraju za nepoželjnu stvar, da je on i dalje nešto strano našem biću i narodu, poslije 50 godina i kusur godina postojanja. “Za to su najviše krivi ljudi koji su se predstavljali da su kultura rokenrola, kritičari, producenti raznih izdavačkih kuća. Svi koji su se muvali oko rokenrola nisu ga voleli, samim tim što ga nisu podržali“, nastavlja Cane i dodaje da sa bendom Škrtice proživljava svoju drugu mladost. Na pitanje kako se boriti protiv kukavičluka, odgovorio je: “Ja sebe stalno motivišem. Svakog dana. Padam, dižem se, stalno se preispitujem, trpim i sebe i druge. To je životni ciklus koji će trajati dok smo ovde. Ali stvar je u tome da ne smemo da dozvolimo da svoj život, koji smo skupo platili, jeftino prodamo“, objasnio je Kostić.

  Sa saznanjem iz naprijed citiranih Canetovih stavova, na poseban način posmatram sadržaj albuma “Škrtice“. Njegova najveća vrijednost su tekstovne poruke koje bespoštedno “tuku” na sve strane. Instrumentalne podloge su energične. Teško da bi im uloženom energijom mogli parirati i mnogo mlađi muzičari.

  Canetova generacija odavno se povukla sa pozornica koje obasjavaju šarena svjetla i stroboskopi. Ovaj album dokaz je da Cane i sada ima što da nam poruči, otvori oči, potakne na razmišljanje. Establišmentu se ova muzika neće svidjeti i ne vjerujem da će se moći čuti u javnim sredstvima informirsanja. Srećom, tu je Internet kojega, za sada, još nitko nija zauzdao. Ne dozvolite da vam Canetove poruke dođu samo do ušiju, dozvolite da njegove poruke budu dio vaše svijesti. Natjerat će vas da poradite nešto na vlastitu dobrobit, kao i na dobrobit vaših nasljednika.

  Škrtice – “Škrtice” – 1. Vreme ; 2. Zaborava nema ; 3. Kulise ; 4. Hit ; 5. Horizonti ; 6. Paranormalno ; 7. Moja ljubav je teška ; 8. Mudrolije ; 9. Vazduha ; 10. Tik-Tak

  https://lampshademedia.lnk.to/skrtice / http://www.deezer.com/album/14759809 / www.facebook.com/skrticnjak

  YouTube – Škrtice – Zaborava nema

  YouTube – Škrtice – Mudrolije

  YouTube – Škrtice – Škrtice (full album)

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .